27.09.12 - MONTBLANC • Conca de Barberà

Montblanc es declara "territori català lliure i sobirà" per unanimitat

Jueves, 27 de Septiembre de 2012

Els 13 regidors de l'Ajuntament voten a favor de la moció

El ple de Montblanc celebrat aquest dimecres al vespre va aprovar per unanimitat declarar el municipi "territori català lliure i sobirà". La moció va ser presentada per tots els grups, que van consensuar el text abans de la sessió plenària. Els acords es van mantenir i només es van eliminar alguns fragments poc rellevants del preàmbul, com ara els resultats que es van obtenir en la consulta popular sobre la independència. El text definitiu va ser aprovat pels vots a favor dels 13 regidors del consistori. L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu (ERC), ha destacat a l'ACN la unanimitat en l'aprovació, i que fins ara no s'havia donat en una capital de comarca. "Sempre estarem a primera fila", ha afirmat.
"Montblanc és un municipi catalanista i l'aprovació de la moció s'ha portat amb absoluta normalitat, com quan vam hissar l'estelada a l'Ajuntament en la Diada Nacional i tothom ho va trobar ben normal", ha explicat l'alcalde. "De fet, a Montblanc sobtaria que pengéssim la bandera espanyola al balcó, això sí que seria estrany", ha afegit.
Els set regidors d'Agrupament Catalanista de Montblanc (ERC) al govern, i els sis de l'oposició, d'Entesa de Montblanc, CiU, la FIC i el PSC, van votar a favor d'un text prèviament consensuat. "I n'estic molt orgullós, perquè inicialment la FIC era més reticent, però al final es va assolir un ampli consens dins del mateix grup", ha explicat l'alcalde.
La moció, que ja s'ha aprovat en diverses poblacions del país, insta el Parlament a iniciar el procés de declaració de sobirania nacional catalana i convocar els referèndums i comicis necessaris "en el termini més breu possible" i, en tot cas, abans de l'11 de setembre del 2014. A la vegada, demana que prengui unes determinades mesures.
Sobre les banderes i els cossos policials espanyols 
En primer lloc, que es declari l'oficialitat de les banderes locals, comarcals, la catalana, la tradicional quadribarrada i les estelades, "fins a la seva regulació definitiva en el marc de la nova constitució catalana". També demana que quedin sense aplicació totes les lleis i reglaments, sentències judicials i resolucions que limitin l'ús de la llengua catalana.
A la vegada, considera que els cossos policials i militars espanyols han de comunicar prèviament les seves actuacions dins del territori de Catalunya, i que el Parlament demani l'empara i la mediació de les institucions internacionals i de la Unió Europea per tal de "garantir un correcte procés de transferència democràtica cap al nou estatus jurídic".
Accions immediates a emprendre
La moció proposa al Parlament accions immediates a emprendre, com ara "la creació dels corresponents registres civils, mercantils i de la propietat, la creació d'una hisenda pròpia i d'un banc nacional, des del qual es gestionin el règim fiscal i el finançament dels serveis i institucions públics, i la constitució immediata d'una administració fiscal i de justícia de Catalunya".
També considera necessari "l'anunci i divulgació a tota la comunitat internacional de l'inici del procés d'independència de Catalunya i l'obertura de negociacions amb el govern espanyol per a la bona resolució de la transició", i reclama al Govern que assumeixi la plena competència sobre la regulació dels dies festius laborals, pel que fa al territori català.
Sota el paraigua de l'Associació de Municipis per la Independència
En la moció, l'Ajuntament de Montblanc manifesta el seu ple suport a totes les organitzacions que treballen a favor dels drets nacionals de Catalunya i de la seva emancipació com a país. Així, vol mostrar, a través de l'Associació de Municipis per la Independència, el suport del consistori a "l'estratègia i les accions" de l'Assemblea Nacional Catalana. 
A la vegada, s'insta el Parlament a "estendre i difondre" aquesta moció a la resta de territoris catalans, i reclama un "compromís de treball" per tal que la independència de la comunitat autònoma de Catalunya no signifiqui la "renúncia de la nació sencera", sinó que "el nou Estat Català tindrà entre els seus objectius assolir la reunificació política dels Països Catalans". 
Crida a l'esperit cívic
Com a darrer acord, Montblanc apel·la a "l'esperit cívic de tot Europa i, en especial, a l'estat espanyol, per tal que s'imposi una resolució democràtica dels conflictes i s'avanci en els ideals de la pau, el treball i la llibertat, l'amistat i la germanor entre els pobles del món".