16.10.12 - RUBIÓ • Anoia

Els municipis de l'Alta Anoia crearan un arxiu audiovisual per recuperar la memòria oral del territori

Martes, 16 de Octubre de 2012

El projecte 'Memoral' consisteix en fer entrevistes a 32 persones majors de 80 anys dels set pobles implicats


Algunes de les persones veïnes de Rubió participants al projecte 'Memoral'.
Les entitats Cerca i Arada han posat en marxa un projecte per recuperar la memòria oral dels municipis de l'Alta Anoia. Es tracta d'una iniciativa que pretén crear un arxiu audiovisual elaborat a partir d'entrevistes a persones majors de 80 anys, principalment dones, que viuen en algun dels 7 municipis implicats en el projecte. Segons ha explicat a l'ACN Roser Grau, sociòloga de Cerca, es faran 32 entrevistes que versaran, principalment, sobre "la història de vida de cada persona", ja que "és el que dóna més de si perquè es toquen tots els temes relacionats amb les seves vivències". De moment, l'objectiu és elaborar un arxiu audiovisual virtual però no descarten fer-ne un llibre o un documental.
Calaf, Calonge de Segarra, Copons, Jorba, Els Prats de Rei, Rubió i Sant Martí de Sesgueioles són els set municipis de l'Alta Anoia -o territori conegut també com Alta Segarra- que formen part del projecte 'Memoral', impulsat per les entitats Cerca i Arada, que treballen en la dinamització local i la recerca de fonts orals a la Catalunya Central. 'Memoral. Recuperació de la memòria oral d'un poble' té per objectiu "entrevistar a les persones més grans de cada poble, bàsicament dones, per recuperar la memòria popular oral i generar un espai de dinamisme cultural", ha destacat Grau.
Les persones encarregades de realitzar les entrevistes seran voluntaris dels set municipis organitzats a partir d'un grup motor. Així, les entitats Arada i Cerca faran cursos de formació a les persones que vulguin participar-hi per dotar-los de les eines necessàries per realitzar les entrevistes. Segons ha explicat Grau "aprendran a arxivar i documentar les fotografies de forma correcta, aprendran a fer entrevistes, a gravar i també a digitalitzar els documents". A cada municipi es faran un total de quatre entrevistes, a excepció de Calaf que per les seves dimensions se'n faran vuit. 
Les entrevistes es faran a les persones més grans de cada municipi majors de 80 anys i, segons ha detallar la sociòloga de Cerca, l'objectiu és que "expliquin la seva vida", però també "que parlin d'algun episodi concret que ha marcat la història del municipi, ja sigui una gran nevada, la guerra, la fàbrica, etc". Per Grau, "és molt important entrevistar les persones grans perquè cada vida és única i ens dóna peu a entendre la història col·lectiva". 
Durant el mes d'octubre es duran a terme els cursos de formació del projecte 'Memoral' i la previsió és que el mes de novembre es comencin a fer les entrevistes. En total, està previst que el projecte s'allargui durant un any. De moment, ha afirmat Grau, han aconseguit la implicació d'un centenar de persones i esperen que se n'afegeixin més. 
El resultat de les entrevistes serà una publicació digital tot i que, segons Grau, si es disposen dels recursos suficients, no descarten elaborar un llibre o un documental amb el material recopilat.