04.12.12 - SABADELL • Vallès Occidental

Sabadell aprova la moció perquè l'alcalde cessi els regidors i càrrecs imputats

Martes, 04 de Diciembre de 2012

L'alcalde accidental indica que "es difícil que es pugui cessar a algú" per la presumpció d'innocència

 
Imatge de la sala de plens de l'Ajuntament de Sabadell mentre se celebra el ple presidit per l'alcalde accidental, Juan Carlos Sánchez
Sabadell (ACN).- El ple de l'Ajuntament de Sabadell ha aprovat la moció que insta l'alcalde a cessar temporalment els regidors i càrrecs de confiança imputats pel cas Mercuri. El text ha tirat endavant amb els vots favorables de tots els grups de l'oposició, que sumen 14 regidors al consistori. El PSC, que governa amb 13 regidors, ha votat en contra i ha avisat que "no tenen pensat cessar ningú que no hagi comès un delicte". L'alcalde accidental, Juan Carlos Sánchez, ha avisat que "és dificil que es pugui cessar algú" tenint en compte la presumpció d'innocència i ha afegit que estudiarà jurídicament si ell té potestat per prendre aquesta decisió.
 

La moció va ser presentada inicialment per l'Entesa per Sabadell, però finalment ha estat signada per tots els grups de l'oposició; és a dir: Convergència i Unió, Iniciativa per Catalunya, Entesa per Sabadell i Esquerra Unida i Alternativa El text insta l'alcalde a cessar temporalment els regidors i càrrecs de confiança imputats.

L'oposició també ha mantingut a la mateixa moció la petició d'instar l'alcalde a nomenar un alcalde accidental "fins que s'acabin les diligències del cas Mercuri", al·legant que l'alcalde Bustos no ha especificat el temps que durarà el període d'accidentalitat. La moció ha tirat endavant amb els 14 vots de l'oposició. El PSC, avui amb 12 dels seus 13 regidors per l'absència de l'alcalde Bustos, hi ha votat en contra.

El govern apel·la a la presumpció d'innocència
L'alcalde accidental Juan Carlos Sánchez ha apel·lat a la presumpció d'innocència i ha assegurat que "és difícil que es pugui cessar algú si creiem que tothom és innocent fins que es demostri el contrari". En aquest mateix sentit s'ha expressat el portaveu socialista, Ramon Burgués, que ha sentenciat que "no tenim pensat cessar ningú que no hagi comès un delicte o una falta molt greu en les seves responsabilitats". Ha recordat que l'alcalde i els regidors estan imputats, però no han estat declarats culpables.

Els serveis jurídics ho estudiaran
De la mateixa manera, Juan Carlos Sánchez ha posat en dubte que ell com alcalde accidental tingui la potestat de cessar els regidors i càrrecs de confiança. Per aquest motiu, ha anunciat que els serveis jurídics de l'Ajuntament estudiaran si existeix aquesta possibilitat. En qualsevol cas la moció només insta i no fa que la petició de l'oposició sigui vinculant.

La portaveu de l'Entesa per Sabadell, Virgínia Domínguez, ha explicat el contingut de la moció i ha assegurat que els regidors i càrrecs de confiança imputats han de ser cessats per recuperar la confiança política de l'Ajuntament. Domínguez ha assegurat que Manuel Bustos ha nomenat precisament avui un alcalde accidental per no haver de sotmetre's a un debat en el ple d'aquest vespre.

La portaveu d'ICV, Carme García, ha demanat que es depurin responsabilitats politiques "per sentit comú". Considera que els imputats no poden continuar amb els seus càrrecs amb l'interrogant de "si han defensat o no els interessos públics".

La portaveu d'EUiA, Marisol Martínez, ha demanat a Manuel Bustos que entregui el seu cotxe oficial, el seu despatx i els seus guardaespatlles. En aquest sentit li ha retret les "aparicions contradictòries" als mitjans de comunicació i fins i tot "el somriure de la seva dona a la sortida dels jutjats". Es referia a Montse Costa, cap d'alcaldia i també imputada pel cas Mercuri.

El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, ha lamentat l'absència de l'alcalde Manuel Bustos i ha assegurat que ha nomenat precisamente avui un alcalde accidental "per no haver de donar la cara davant els representants de la ciutat". Rossinyol diu que els càrrecs politics i de confiança imputats es poden cessar temporalmente i "quan les coses es vagin aclarint poden recuperar les seves responsabilitats".

El portaveu del PP, Esteban Gesa, considera, com tota l'oposició, que tots els imputats han d'abandonar les seves responsabilitats "almenas fins que s'aclari la situación". En aquest sentit ha subratllat que els imputats "recuperin els seus càrrecs quan es demostri que no tenen cap culpa".

El ple aprova per unanimitat la creació de la comissió informativa "Mercuri"
El ple de l'Ajuntament de Sabadell també ha aprovat per unanimitat la creació d'una "comissió Mercuri" per informar regidors, ciutadans i mitjans de comunicació sobre les novetats del procés judicial de la presumpte trama de corrupció que afecta la ciutat. Es tracta d'una proposta presentada en forma de moció pel grup municipal de CiU, que ha rebut el suport de tots els partits del consistori, inclòs el PSC. La comissió també té com a objectiu "analitzar i fer un seguiment" dels principals serveis adjudicats pel consistori, segons ha explicat el portaveu de CiU Carles Rossinyol.