17.12.12 - VIC • Osona

L'equip de govern de l'Ajuntament de Vic aprova els pressupostos del 2013 amb el suport dels cinc regidors de PxC

Lunes, 17 de Diciembre de 2012

La CUP, PSC, ICV i SI han votat en contra de la proposta

PxC dóna suport a l'equip de govern per aprovar els pressupostos pel 2013.
Vic (ACN).- L'equip de govern de l'Ajuntament de Vic, format per CiU (8) i ERC (2), ha aprovat els pressupostos pel 2013 aquest dilluns al vespre amb el suport dels cinc regidors de Plataforma per Catalunya. El líder de la formació, Josep Anglada, ha condicionat el vot a l'eliminació d'una partida de 60.000 euros destinada a tirar endavant el projecte d'elaboració d'uns pressupostos participatius, a la supressió d'una partida de 20.000 euros per promocionar Vic com a ciutat gastronòmica per la UNESCO, a l'eliminació de la quota que es paga per formar part de la Federació de Municipis i a la reducció del sou de l'alcalde en un 15%. Per la seva banda, la CUP (2), PSC (2), ICV (1) i SI (1) hi ha votat en contra.

El ple de l'Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns el pressupost municipal ordinari pel 2013 amb una xifra pràcticament igual a la de l'any anterior que suma un total de 39.074.194 euros. El pressupost s'ha pogut aprovar gràcies als vots de Plataforma per Catalunya que, a canvi, ha introduït quatre esmenes al text que suposen un estalvi entre les diferents partides que ronda els 100.000 euros.

El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Vic, David Sala, ha definit els pressupostos de "continuistes, realistes i austers". Segons el regidor, tot i la manca de propostes constructives per part de l'oposició, s'ha realitzat un "gran esforç" per consensuar i treballar conjuntament els comptes amb la resta de forces polítiques. Sala ha assenyalat que s'ha pogut tancar l'exercici "sense problemes de tresoreria", podent pagar als proveïdors en un termini de fins a 30 dies.

El portaveu d'ICV EUiA al consistori, Xavier Tornafoch, ha assenyalat que es tracta d'un pressupost que "no convé a Vic" perquè té "poca sensibilitat social ja que les partides de Cultura, Educació o Serveis han anat a la baixa" i, a més, "s'han eliminat projectes per a la cohesió social de la ciutat tan importants com els plans educatius d'entorn". Tornafoch ha argumentat el seu vot en contra perquè "no compartim la filosofia de base del pressupost i, a més, no té en compte el context social en què vivim".

Pel portaveu del PSC, Jacint Raurell, la partida d'ingressos és "excessivament optimista" i ha reclamat a Sala que expliqués "quina és la intencionalitat política que hi ha darrere els pressupostos". El líder dels socialistes ha criticat la baixada de les aportacions a les escoles bressol de la ciutat i la dotació, de gairebé 100.000 euros, a l'Escola de Música.. Raurell també ha criticat que les aportacions dedicades als sous dels regidors i l'alcalde fossin un 32'60% més que el 2012 i ha reclamat que calia "aprimar" aquesta partida.

Per la seva banda, la CUP ha destacat que en temps de crisi, la partida dedicada a la despesa social hauria de ser "molt major" i no s'hauria d'augmentar els sous del regidors. En aquest sentit, Nil Puigivila ha reclamat que "cal invertir la dinàmica". El regidor de la CUP també ha qüestionat el sou de l'alcalde que, segons ha explicat, es xifraria en 4.000 euros nets mensuals. En aquesta línia, el regidor ha criticat durament la creació de dos llocs de treball per personal eventual. Puigivila ha argumentat la votació en contra de la seva formació també per la impossibilitat de tirar endavant una pressupostos participatius.

El portaveu de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, ha començat la seva intervenció dient que els pressupostos que presentava l'equip de govern "no són els comptes que Vic necessita". Anglada ha condicionat el vot favorable de la seva formació a l'eliminació de la partida per a elaborar uns pressupostos participatius dotada amb 60.000 euros, a la supressió de la subvenció al Gremi d'Hosteleria d'Osona perquè promocioni Vic com a ciutat gastronòmica per la UNESCO (dotada amb 20.000 euros), a l'eliminació de la quota de 7.652 euros que es paga a la Federació de Municipis de Catalunya i a rebaixar el sou de l'alcalde en un 15%, passant de 72.530 euros a 61.651. Anglada també ha demanat que el percentatge de remuneracions dels regidors passés del 90% als 60%.

Tot i que l'alcalde ha acceptat la renúncia a un 15% del seu sou amb l'objectiu de facilitar l'aprovació dels pressupostos, la demanda sobre el percentatge de dedicació dels regidors no ha prosperat. En aquest punt, Sala s'ha ofert per crear una comissió on s'explicarà als regidors de l'oposició els percentatges de les dedicacions que té cadascú i a quines tasques dediquen el seu temps. Vila d'Abadal ha explicat que amb aquesta rebaixa, el batlle passarà a ser la dissetena persona que cobra més d'aquest ajuntament però, per contra, "és qui té més responsabilitats".

Les altres demandes de PxC sobre les partides dedicades al Gremi d'Hosteleria, a la Federació de Municipis i als pressupostos participatius també s'han acabat per acceptar.

La CUP torna a acusar de xantatge a Vila d'Abadal

La CUP ha acusat l'alcalde de fer xantatge a la regidora Georgina Rieradevall perquè, quan es van fer públics els punts de l'ordre del dia, van detectar com s'havia desplaçat la seva renúncia al principi del ple. Segons Puigivila, això s'havia fet així perquè, en previsió que la oposició votés en contra dels comptes pel 2013, l'equip de govern els podria aprovar igualment gràcies al vot de qualitat de l'alcalde. L'ajuntament de Vic està compost per 21 regidors, 10 dels quals formen l'equip de govern i 11 conformen l'oposició.

A l'inici del ple, però, Vila d'Abadal ha anunciat que traslladava el punt de la renúncia de Rieradevall - que deixarà la política local per treballar al Parlament - a l'últim punt de l'ordre del dia, possibilitant així que pogués participar del debat dels pressupostos i de la votació.

Amb tot, en la intervenció inicial, Puigivila ha denunciat la situació que van patir els regidors de la CUP - ja ho havien fet a través d'un comunicat aquest cap de setmana exposant els fets - i ha qualificat l'actuació del batlle de "clarament antidemocràtica" i, a més, per aquest motiu n'han demanat la dimissió.

Ingressos i despeses pel 2013

Pel que fa als ingressos, s'ha incrementat la xifra corresponent a l'IBI, en gran part gràcies a noves altes. La resta d'impostos directes s'han mantingut i els indirectes s'han pressupostat a la baixa degut al fet que no es preveu recaptar tant per l'impost sobre construccions.

Les taxes i altres ingressos han augmentat un 1'39% per l'increment, entre d'altres, de la taxa del servei de recollida d'escombraries. La taxa d'estacionament de vehicles ha anat a la baixa ja que, segons Sala, ja no s'utilitza tant aquest servei. El capítol de transferències corrents s'ha reduït per la disminució de les aportacions de la Generalitat de Catalunya a l'Escola Municipal de Música i a les Escoles Bressol Municipals.

Quant a les despeses, es crearan 40 noves places de treball a partir de Plans d'Ocupació. Tot i la disminució de les aportacions d'altres administracions a les partides d'Educació i Social, Sala ha assenyalat que es podran mantenir tots els serveis "amb la mateixa qualitat".