19.12.12 - CAMBRILS • Baix Camp

Cambrils prorroga els pressupostos fins a finals de gener i suprimeix dos serveis municipals

Miércoles, 19 de Diciembre de 2012

L'alcaldessa Mercè Dalmau titlla la situació del consistori "d'economia de guerra"


L'alcaldessa de Cambrils, Mercè Dalmau, acompanyada del seu equip de govern municipal a la sala de plenaris del consistori.
Cambrils (ACN).- L'alcaldessa de Cambrils (Baix Camp), Mercè Dalmau, ha admès que el consistori passa per un moment econòmic "molt greu i delicat". De fet, la batlle ha titllat la situació de les arques municipals "d'economia de guerra", que dificulta l'elaboració dels pressupostos del 2013. Segons ha detallat, el consistori començarà el nou curs amb els pressupostos prorrogats fins a finals de gener, quan esperen poder tancar-los. Tot i que el consistori ha aconseguit reduir 4 MEUR la despesa corrent aquest 2012 respecte l'any anterior, l'actual context ha obligat a no renovar dos serveis del consistori per no poder fer front al seu cost: l'oficina d'atenció al consumidor i el servei d'atenció familiar.

La no renovació d'aquest dos serveis suposarà un estalvi de prop de 35.000 euros anuals.

Dalmau ha explicat aquest dimecres que les tres sentències contràries que ha absorbit el consistori, la resolució negativa del Ministeri de Turisme per la mala gestió del Fons Financer de l'Estat per a la Modernització de les Infraestructures Turístiques (FOMIT), l'augment de l'IVA i la reducció de l'IBI deixen pràcticament "sense marge ni recursos econòmics" l'Ajuntament.

L'alcaldessa, en el transcurs d'una entrevista a la televisió TDCamp, ha dit que l'equip de govern treballa per seguir reduint la despesa corrent i no descarta que s'hagi d'aprimar encara més l'estructura i el personal del consistori. "Totes les opcions estan obertes, estan en fase d'estudi però no hi ha cap decisió presa", ha conclòs.

Quan a la supressió de l'oficina d'atenció al consumidor, el servei costava 17.600 euros anuals i era contractat externament. A partir d'aquest moment, els ciutadans podran adreçar-se al Consell Comarcal del Baix Camp.

El servei, que fins ara es prestava a l'edifici principal de l'ajuntament i disposava de dos dies d'atenció al públic, ha deixat de prestar-se aquesta mateixa setmana i els ciutadans que vulguin presentar reclamacions o informar-se sobre temes relacionats amb consum, són derivats al servei que presta el Consell Comarcal del Baix Camp.

Tot i que el servei no és obligatori, des del consistori s'estan estudiant fórmules per tal de continuar oferint aquest assessorament amb personal propi i, evitar així el cost extra que suposava aquest contracte per a les finances municipals.

L'OMIC va començar va entrar en funcionament l'any 2007, tot i que l'any 2005 i 2006 s'havien fet ja les mateixes gestions amb una externalització del servei a la Unió de Consumidors de Catalunya. L'OMIC ha tingut una trajectòria positiva i creixent en usuaris, fins arribar a les més de 600 assistències fetes el 2010 i 2011.

Les principals reclamacions ateses han estat relacionades amb Telecomunicacions, un 49% el 2011 i serveis públics municipals, un 18% el 2011.