14.01.13 - BARCELONA • Barcelonès

Trias estén la mà a l'oposició gran pacte de mandat que vagi més enllà de l'acord per aprovar els pressupostos

Lunes, 14 de Enero de 2013

L'alcalde de Barcelona recorda que la pròrroga dels comptes impedirà unes inversions de 200 milions que equivalen a la creació de 3.000 llocs de treball


L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, durant la conferència
Barcelona (ACN).- L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha estès la mà als grups de l'oposició per poder tirar endavant els pressupostos de 2013 i, fins i tot, anar més enllà i definir "uns eixos econòmics i socials d'actuació compartits fins al final del mandat". "La situació actual ens obliga a asseure'ns i entendre'ns, en favor d'un pacte per tal que la ciutat de Barcelona en tregui el màxim profit", ha declarat en la conferència que cada any organitza el Col·legi de Periodistes de Catalunya amb l'alcalde de la capital catalana. Trias ha recordat que la pròrroga dels pressupostos impedeix al seu govern disposar de 200 milions per inversions, xifra que equival, segons ell, a la creació de 3.000 llocs de treball.

L'alcalde de Barcelona ha pronunciat aquest dilluns una conferència al CCCB dintre d'un acte organitzat pel Col·legi de Periodistes de Barcelona amb el nom de 'L'alcalde respon'. En el seu discurs, Xavier Trias ha fet una crida a l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona perquè s'avinguin a negociar amb el govern municipal els pressupostos de l'exercici 2013 i un pacte que vagi més enllà dels comptes d'aquest any. Trias s'ha dirigit especialment als grups que tenen més regidors, als quals ha recordat que també tenen una quota de "responsabilitat".

Trias ha estès la mà per signar un compromís que vagi més enllà de l'aprovació estricta dels pressupostos, i que "defineixi uns eixos econòmics i socials d'actuació compartits fins al final del mandat". Aquests eixos haurien d'estar basats, segons ha dit, en el suport a l'economia productiva, la col·laboració públic privada i prioritzar les inversions convertint l'atenció social en la "màxima prioritat".

"La situació actual ens obliga a asseure'ns i entendre'ns, en favor d'un pacte per tal que la ciutat de Barcelona en tregui el màxim profit", ha afirmat el batlle, que ha afegit que "la gent no entendria una altra cosa". Segons Trias, el moment actual requereix que s'actuï "amb ma estesa, amb diàleg i transparència".

Pressupostos prorrogats

El batlle de la capital catalana ha reconegut la seva responsabilitat per tirar endavant el govern de la ciutat. Però ha dit que també cal "la col·laboració i el suport de la resta de forces polítiques". "Noem canso de repetir que estem oberts a col·laboracions de caràcter puntual o de caràcter més estable a l'Ajuntament. Aprofito per tornar a allargar la mà, no em cansaré de repetir-ho", ha declarat en el transcurs de la conferència. I s'ha referit específicament als pressupostos per l'exercici 2013.

"Barcelona no s'hauria de quedar sense pressupostos", ha lamentat Trias. Amb uns comptes prorrogats, ha explicat, el govern municipal no pot disposar de 200 milions per fer inversions productives. Una xifra que, segons ha dit, equival a la creació de 3.000 llocs de treball.

Assentaments irregulars

Durant la conferència i en resposta a preguntes que després li han fet posteriorment, Trias ha fet un repàs a les línies que estan marcant el seu primer mandat com a alcalde de Barcelona. I, entre els reptes que s'ha vist obligat a afrontar més recentment, hi ha el dels assentaments irregulars al districte del Poblenou. Respecte a aquesta qüestió, l'alcalde de Barcelona ha assegurat que la ciutat no pot tenir persones "vivint en situació precària en naus industrials". Segons ha dit, l'ajuntament ofereix mecanismes per a la inserció socio-laboral, però ha reclamat a l'Estat que també s'impliqui per tractar les persones que viuen en aquestes condicions.

"O som capaços d'oferir treball i habitatge perquè aquestes persones es puguin integrar", ha declarat Trias, "o més val que siguin retornats al seu país. Aquesta és la realitat", ha dit taxativament.

Fons per a la capitalitat cultural

Un altre dels aspectes que ha abordat l'alcalde de la capital catalana durant el seu discurs és la potencialitat de Barcelona en l'àmbit econòmic, esportiu i cultural. A propòsit d'aquest últim aspecte, Trias ha admès que els actuals són temps difícils per a les indústries culturals de la ciutat, a causa de la davallada del consum i de les aportacions financeres als grans equipaments així com l'apujada de l'IVA i la retirada del Ministeri de Cultura d'alguns consorcis culturals.

Davant una situació "molt greu" per al sistema cultural barceloní, l'alcalde ha proposat la creació d'un Fons de Capitalitat Cultural per als grans consorcis de la cultura barcelonina. Aquest, que s'hauria de crear aquest mateix any, ha de deixar clar, segons Trias, que l'Ajuntament és qui lidera i dedica més recursos als grans equipaments. "Volem exercir les responsabilitats amb plenitud i amb tots els instruments", ha declarat.

Exigències a Foment

Pel que fa a les infraestructures de la ciutat, Trias ha reconegut el progrés en alguna d'elles en els darrers anys. Ha posat com a exemples l'aeroport del Prat o en el Port, especialment per la terminal de contenidors instal·lada per l'empresa xinesa Hutchinson i els accessos viaris i ferroviaris definitius, que el govern espanyol sembla que consignarà en aquest exercici.

No passa el mateix, ha dit, amb l'estació d'alta velocitat de La Sagrera. Trias ha explicat que li va recriminar a la ministra de Foment que el tren passés per l'estació i aquesta no estigués feta. "Pertoca al govern central encarregar-se de la construcció de l'estació, assumint-ne el cost o cercant les fórmules de col·laboració públic-privades que ho facin possible", ha afirmat.

L'oposició i el Govern, presents a la sala

Trias ha fet aquestes declaracions a una sala amb unes cent persones. Entre ells, periodistes col·legiats al Col·legi de Periodistes, però també regidors de l'Ajuntament de Barcelona. A banda dels quatre tinents d'alcalde, Joaquim Forn, Sònia Recasens, Maite Fandos, Antoni Vives i Jaume Ciurana, han assistit a l'acte el president d'Unitat per Barcelona, Jordi Portabella, el portaveu del grup socialista, Gabriel Colomé, i la regidora del PPC Glòria Martínez. També han escoltat Trias des de la primera fila el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.