28.01.13 - BARCELONA • Barcelonès

El pagament del deute de la Generalitat a l'Ajuntament de Barcelona dependrà de l'objectiu de dèficit que fixi l'Estat

Lunes, 28 de Enero de 2013

Trias xifra la quantitat pendent en uns 235 MEUR però deixa clar que la capital catalana està al servei del Govern


Trobada entre l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el president de la Generalitat, Artur Mas, al Palau de la Generalitat.
El president de la Generalitat, Artur Mas, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, han indicat que el pagament del deute que el Govern deu al consistori dependrà de l'objectiu de dèficit que fixi l'Estat el 2013 i els anys posteriors. Després de reunir-se al Palau de la Generalitat, Trias ha xifrat la quantitat pendent en uns 235 MEUR, però ha deixat clar que la capital catalana està al servei del Govern. "El que hem de tenir són les coses estudiades per aplicar-les des del realisme autèntic, i no portar-nos a enganys", ha apuntat Trias, que ha fet èmfasi en la col·laboració entre ambdues administracions, perquè una arribi allà on no pot l'altra, i ha posat l'exemple de les beques menjador.
Mas i Trias s'han reunit per primer cop després de les eleccions del 25 de novembre i han abordat les qüestions pendents entre ambdues administracions. L'alcalde de Barcelona ha reconegut un deute de 205 MEUR de la Generalitat a l'Ajuntament, al que li ha sumat uns 30 milions més que el Govern deu a empreses municipals.
Ara bé, Trias ha remarcat que l'Ajuntament de Barcelona, que té una situació equilibrada financerament, està al servei de la Generalitat, que pateix un "maltractament" per part de l'Estat. Precisament per això, ha apuntat que la situació de les inversions i dels deutes dependrà de la situació econòmica del Govern. "Segons el grau de dèficit que ens exigeixin, podrem fer unes coses o unes altres. El que hem de tenir són les coses estudiades per aplicar-les des del realisme autèntic, i no portar-nos a enganys", ha argumentat.
Trias ha remarcat que l'únic que vol és "posar les coses sobre la taula per saber, no a base de promeses que no es poden complir, sinó per veure des de la realitat que es pot fer i prioritzar conjuntament". 
Fins i tot ha posat un exemple, el de les beques menjador. En aquest punt, ha subratllat que si la Generalitat no té prous diners per pagar-les, el seu compromís és que mai faltin a Barcelona. "Diran que no és la meva competència, és igual. Això no m'ho han de tornar, ho pago jo i ho pago perquè vull", ha reblat.
En la mateixa línia s'ha expressat el president de la Generalitat, que ha aprofitat per carregar de nou contra els objectius de dèficit "que no són assumibles" i que de moment "imposa unilateralment" el govern espanyol. Fins que aquesta situació no canviï, ha avisat, la Generalitat continuarà en una situació de "debilitat financera" i no podrà afrontar els seus deutes tot i que vulgui fer-ho. 
Aquesta manera de fer del govern espanyol, ha continuat Mas, "està portant a una situació de grans tensions i no té cap sentit".
Replantejar acords
Mas i Trias han acordat reactivar la comissió bilateral Generalitat-Ajuntament, que haurà de replantejar acords i inversions perquè, segons l'alcalde, és veritat que hi ha hagut molts incompliments en els últims anys per part del Govern, però perquè els pactes signats eren "impossibles de complir". El president català ha remarcat que hi ha "una pila de temes, alguns antics que no es van desenvolupar en les bones èpoques". "I ara alguns volen que els desenvolupem quan no hi ha diners", s'ha queixat.
En el cas de la Línia 9 del Metro, Mas ha apuntat que caldrà prioritzar els trams que van a l'aeroport, a la Zona Franca i a les universitats, perquè és on hi ha l'activitat econòmica. S'haurà de parlar de com es tanquen algunes obres iniciades en altres zones del recorregut que Trias ha considerat impossibles de continuar. D'això i d'altres temes parlaran els membres de la comissió. Per part del Govern hi participarà la vicepresidenta, Joana Ortega, i el conseller de la Presidència, Francesc Homs. Representaran l'Ajuntament el primer tinent d'alcalde, Joaquim Forn, i la segona, Sònia Recasens.
En qualsevol cas, Trias ha insistit que hi ha el compromís de treballar conjuntament en tots els camps, també pel que fa al dret a decidir. Barcelona està al costat del president, ha dit, per impulsar aquest projecte. 
Especialment important és aquesta col·laboració, segons Mas, en el cas de la projecció internacional, on ha apostat per vincular més Catalunya a una marca consolidada com és la de Barcelona, especialment de cara al 2014.