21.02.11 - TORTOSA • Baix Ebre

Recuperen la documentació més antiga que es conserva del districte notarial de Gandesa

Lunes, 21 de Febrero de 2011
L'Arxiu Comarcal de les Terres de l'Ebre ha digitalitzat els deu volums de manuals i protocols notarials, procedents del fons de la casa Coll de Vilalba dels Arcs (Terra Alta). L'actual propietari de la casa, Joan Mari Ferré, va cedir aquesta documentació a l'Ajuntament de Tortosa, ara fa deu anys, amb l'objectiu que es diposités a l'Arxiu i, amb la única condició, que se li fes arribar una còpia. Amb tot, no és fins l'any passat que a través d'un requeriment de l'alcalde de Vilalba dels Arcs, Xavier Marzo, a l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, que es posa fil a l'agulla per recuperar el fons. La documentació, que data del segle XVII, és la més antiga que es conserva del districte notarial de Gandesa.

Segons el director de l'Arxiu Comarcal de les Terres de l'Ebre, Albert Curto, la importància de la recuperació d'aquest fons és tant pel fet que dati del segle XVII, com també perquè és la única i la més antiga que es conserva del districte notarial de Gandesa. 'Contràriament al que tenim del districte notarial de Tortosa amb documentació des del segle XIV, en el cas de Gandesa queda molt poca cosa perquè durant la Guerra Civil es va destruir tot i només van quedar una vintena de volums del segle XIX', ha detallat.

Els deu volums que ara s'han digitalitzat, a través d'un pla d'ocupació de l'Arxiu, consten bàsicament de manuals i protocols que els notaris feien de manera prèvia als contractes de compra-venda de propietats, d'escriptures, o elaboracions de testaments, entre altres. La majoria d'aquests documents procedeixen de la nissaga de notaris de la família Coll de Vilalba dels Arcs i, per tant, estan adscrits al terme d'aquesta població de la Terra Alta, tot i que també n'hi ha de tot l'àmbit del districte de Gandesa. Curto ha explicat que l'Arxiu posarà a l'abast del públic la consulta d'aquest fons a través de la seva pàgina web.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha lliurat aquest dilluns una còpia de la digitalització d'aquest fons al propietari de la casa Coll, Joan Mari Ferré, i també una altra còpia a l'alcalde de Vilalba dels Arcs, Xavier Marzo.