31.01.13 - MADRID

Mas es reuneix amb el rei Joan Carles a La Zarzuela en una visita institucional on han comentat la situació política a Catalunya

Jueves, 31 de Enero de 2013

El president assegura abans de la reunió que "l'entrevista no és un regal, sinó part de la feina, la cortesia i sobretot del diàleg"


El president de la Generalitat, Artur Mas, i el rei Joan Carles, aquest dijous a La Zarzuela
El president de la Generalitat, Artur Mas, s'ha reunit amb el rei Joan Carles durant 45 minuts a La Zarzuela en una entrevista institucional que, tal com ell mateix ha afirmat en un comentari informal abans de la cita no és "un regal", sinó que "forma part de la feina, la cortesia i sobretot del diàleg". Mas ha comentat amb el monarca la situació política a Catalunya, el resultat electoral, així com el procés que ha iniciat a Catalunya. El Govern no té previst fer cap comunicat de valoració de la trobada i serà el propi Artur Mas qui el comentarà abans de participar al lliurament del Premi Ramon Llull de Novel·la que té lloc a dos quarts de vuit del vespre a Barcelona.
El president de la Generalitat ha arribat a la sala d'espera de La Zarzuela quan faltaven pocs minuts per l'hora d'inici de la reunió i ha intercanviat comentaris informals amb la premsa que cobria aquesta trobada amb el monarca. 
Mas ha recordat que aquest dijous és el seu aniversari i ha apuntat que la reunió que manté amb el rei Joan Carles "no és cap regal" sinó que "forma part del treball, la cortesia i sobretot el diàleg". També ha explicat que aquest dimecres no va poder veure el Barça-Madrid de la Copa del rei perquè estava fent "alguna cosa més prosaica".
El cap de l'Estat ha entrat a la sala ajudat per les crosses i ha saludat el president de la Generalitat, que li ha preguntat pel seu estat de salut. El rei ha respost que "molt bé" i ha intercanviat amb el president de la Generalitat un altre breu comentari. 
Després de posar pels fotògrafs aproximadament un minut, Artur Mas ha fet un gest per procedir a la sala de reunions. 
45 minuts
Segons fonts de La Zarzuela la trobada ha durat aproximadament 45 minuts, fet que -destaquen- indica la normalitat de la reunió perquè és el temps que el rei Joan Carles dedica a aquest tipus d'audiències. 
El Govern ja va avançar que en aquesta cita Mas traslladaria al monarca la situació política a Catalunya, el resultat de les eleccions i també el procés que ha iniciat el seu govern, inclosa la determiniació de celebrar una consulta sobre el futur del país. 
La Generalitat no té previst emetre una nota de premsa sobre el contingut de la trobada. Serà el mateix president qui la comentarà a la premsa aprofitant l'acte de lliurament del Premi Ramon Llull de Novel·la que tindrà lloc a dos quarts de vuit del vespre al Palau de la Generalitat. 
La reunió instituciomal entre el rei Joan Carles i el president de la Generalitat s'ha produït només una setmana després de la declaració de sobirania que va aprovar el Parlament de Catalunya i que ha provocat la reacció de l'executiu espanyol, que malgrat que no l'ha impugnat encara al Tribunal Constitucional ha encarregat un informe urgent a l'advocat de l'Estat i ha advertit per activa i per passiva que "aplicarà la Llei" a Catalunya. 
És la segona vegada que Artur Mas es desplaça a La Zarzuela en qualitat de president de la Generalitat. Ja ho va fer el gener del 2011, després de ser designat president en el seu primer mandat. Aleshores la situació financera de l'Estat i de Catalunya van marcar una trobada en què Mas va plantejar al cap de l'Estat la seva voluntat d'impulsar un pacte fiscal a partir del 2012, i li va traslladar la seva preocupació pel "clar retrocés" arran de la sentència del Tribunal Constitucional. 
Pocs dies després de la manifestació de l'11 de setembre, en Rei Joan Carles va prendre posició al debat sobre el futur de Catalunya a través d'una carta a la web de la Casa Reial en què apel·lava a la unitat dels espanyols davant la crisi i apuntava que no era el moment de "perseguir quimeres". Posteriorment, Artur Mas i el monarca s'han trobat en diversos actes públics. La reunió de dijous amb Mas és l'únic acte públic que el monarca té a l'agenda d'aquest dijous.