03.02.13 - VILADAMAT • Alt Empordà

Els veïns de Viladamat aposten per un magatzem municipal nou i que s'adeqüi la deixalleria

Domingo, 03 de Febrero de 2013

81 ciutadans d'aquest poble de l'Alt Empordà participen en la consulta popular organitzada pel consistori

Viladamat (ACN).- El 24% de la població de Viladamat, 81 dels 340 veïns, han participat en una consulta popular, organitzada pel consistori, que volia servir per conèixer quines eren les prioritats dels veïns en matèria d'obres. Dels tres projectes possibles, la construcció d'un nou magatzem municipal ampliant els actuals vestidors de la piscina obsolets i adequar la deixalleria ha estat la proposta escollida amb 41 vots. Ara, el consistori treballarà per redactar el projecte i sol·licitarà una subvenció a la convocatòria del PUOSC. Està previst que les obres comencin a partir del 2014. "Creiem que ha de ser el poble el que decideixi sobre afers tant importants", ha assenyalat l'alcaldessa de Viladamat, Irene Palol.

Aquest és el segon cop que el consistori empordanès de Viladamat fa una consulta popular per conèixer la voluntat dels seus ciutadans. Aquesta vegada, el consistori volia saber quina era la prioritat dels veïns en matèria d'obres i així saber quin projecte havien de prioritzar per poder demanar el finançament adequat i executar-lo en els pròxims quatre anys.

Les tres opcions per escollir eren, en primer lloc, tirar endavant la primera fase d'arranjament de les conduccions d'aigua potable pel poble ja que actualment es perd el 30% de l'aigua que es distribueix pels conductes. En segon lloc hi havia la possibilitat de crear un magatzem municipal per poder guardar les carrosses dels Tres Reis Mags i tota mena de material municipal. Les obres es realitzarien al costat dels vestidors de la piscina que actualment no s'utilitzen i s'ampliarien per poder crear un espai d'emmagatzematge. Conjuntament amb aquesta idea estava previst adequar l'actual deixalleria, arreglar la rampa, tancar tot l'espai i posar contenidors especials per a cada tipus de deixalles. Com a tercera opció hi havia la rehabilitació dels carrers antics. Totes les tres propostes havien sorgit de les queixes i peticions dels propis veïns.

Des de les nou del matí i fins a la una del migdia, el consistori ha estat obert perquè tots els ciutadans majors de 16 anys poguessin lliurar el seu vot. Finalment, 81 ciutadans - el 24% de la població- ha escollit per 41 vots realitzar les obres d'un nou magatzem i arreglar la deixalleria. En segon lloc i amb 36 vots ha quedat la proposta dels conductes d'aigua i la tercera opció d'embellir el casc antic de Viladamat només ha aconseguit tres vots. També hi ha hagut un vot en blanc.

"Creiem que aquesta és la millor manera de veure què vol el poble i més amb temes tant importants com les obres i projectes a executar en un futur", ha assenyalat l'alcaldessa de Viladamat. Ara, el consistori farà els tràmits pertinents com la redacció del projecte perquè sigui avaluat pel govern català en la convocatòria del Pla d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per al període 2013-2016.

"No hem volgut fer els projectes abans per no malgastar els diners i intentarem adequar-nos a les necessitats", ha comentat Palol. L'alcaldessa ha destacat que els veïns han vist amb bons ulls la proposta de consulta popular i ha tret importància a la poca participació ciutadana. "Estem segurs que el principal problema que hem tingut ha estat el fort vent i les males condicions meteorològiques que no han ajudat a què els ciutadans sortissin al carrer", ha detallat. Està previst que les obres s'iniciïn el 2014.