4.02.13 - MADRID

Rajoy anuncia que al febrer aprovarà un "ampli paquet de mesures" per estimular el creixement

Lunes, 04 de Febrero de 2013

Assegura que malgrat l'atur ja es veuen "efectes positius" a l'economia espanyola

 

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dilluns des de Berlín que el consell de ministres aprovarà al febrer un "ampli paquet de mesures" per estimular el creixement que tindran com a objectiu "aconseguir crèdit sobretot per a les petites i mitjanes empreses" i "lluitar contra la desocupació juvenil". Segons Rajoy, malgrat els mals resultats de l'atur que s'han donat a conèixer, "en aquests moments ja podem dir que hi ha efectes positius a l'economia espanyola" com la reducció del dèficit, un saldo positiu a la balança comercial amb la zona euro i inversions estrangeres com la decisió de Nissan de fabricar un nou turisme a Barcelona.
 
El president espanyol ha fet aquest anunci a la roda de premsa que ha ofert conjuntament amb la canceller alemanya, Angela Merkel, amb qui s'ha reunit en el marc de la XXIV cimera bilateral que ha concentrat a Madrid quatre dels seus ministres, i a qui ha demanat més esforç en les polítiques de creixement a nivell europeu per acompanyar la sortida de la crisi a l'Estat.
 
3,5% de reducció del dèficit estructural
 
A la roda de premsa, Rajoy ha afirmat que el seu govern "seguirà fent les mateixes polítiques" és a dir, que seguirà impulsant una agenda de reformes, i ha afegit que les mesures que ha posat en pràctica fins ara ja han aconseguit reduir en un 3,5% el dèficit estructural al 2012. Aquest, ha dit, és un dels "efectes positius" que "ja s'estan veient" en l'economia espanyola. 
 
Més mobilitat per als joves
 
La canceller alemanya ha expressat el seu suport a les polítiques econòmiques del govern espanyol i ha assegurat que els dos governs treballen "estretament" per impulsar especialment l'ocupació juvenil, un dels llasts de l'economia espanyola. En aquest sentit, Merkel ha apuntat que mentre no arriben els efectes de les reformes es pot impulsar la mobilitat europea.
 
"A través de l'Agència de Treball Europea podem fer alguna cosa com acords per a beques o treballar per alguns temps a alemanya", ha dit abans de recordar que el seu govern ja ha parlat amb les empreses alemanyes que treballen a l'Estat perquè donin la possibilitat als seus joves treballadors d'aprendre a Alemanya. A més, ha afegit, caldrà veure dins del marc de les finances com podem abordar la qüestió de l'atur juvenil. 
 
Pel que fa a les polítiques de creixement, un dels eixos d'aquesta trobada, Merkel ha donat la raó a Rajoy en el fet que es poden prendre més decisions, però ha tornat a insistir en la necessitat de dur a terme una política d'estalvi. 
 
En aquest sentit, ha assegurat que més que fer despesa, una de les maneres d'aportar a l'economia espanyol és fomentar la demanda alemanya, fet que seria bo per a les exportacions dels països de la zona euro. "La nostra contribució és que un bon mercat intern donarà més recursos per comprar més a fora", ha dit.