5.02.13 - LLEIDA • Segrià

La PAH de Lleida irromp a l'Oficina Local d'Habitatge per reclamar canvis en la política d'habitatge municipal

Martes, 05 de Febrero de 2013

Lliuren un manifest i donen 10 dies perquè la Paeria respongui les seves peticions o tornaran a ocupar la i instal·lació


Membres de la PAH han irromput aquest dimarts a l'Oficina Local d'Habitatge de Lleida.
Una quarantena de membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Lleida ha irromput aquest dimarts al matí a l'Oficina Local d'Habitatge (OLH) per reclamar canvis en la política d'habitatge municipal, que consideren "responsable del drama actual". El portaveu de la PAH a Lleida, Eduard Baches, ha llegit un manifest que ha lliurat després perquè se li faci arribar als "màxims responsables municipals". Consideren la Paeria està actuant de manera "perversa" i "negligent" i que es nega a participar amb entitats socials per dissenyar polítiques que acabin amb el drama social de l'habitatge. Demanen una reunió en un termini màxim d'una setmana. Si no obtenen cap resposta, tornaran a ocupar l'OLH.
En el manifest s'ha volgut deixar constància que l'Ajuntament de Lleida, conjuntament amb els poders financers, elits locals i altres administracions, van fomentar la bombolla immobiliària a la ciutat, que va permetre i promocionar l'especulació amb el dret constitucional de tota persona a l'accés a un habitatge digne. A més, des de la PAH consideren que el servei d'atenció a les famílies amb problemes amb les seves hipoteques o lloguers és "absolutament insuficient" i que respon a "altres necessitats polítiques que no són les d'atendre correctament a les famílies que han perdut el seu dret d'accés a l'habitatge". 
Des de la Plataforma també consideren que la política de l'Ajuntament de Lleida en els temes de desnonaments i dret a l'habitatge és "completament erràtica" i denuncien que la Paeria es nega a la participació dels moviments socials, entitats, organitzacions o sindicats de la ciutat en el disseny de polítiques públiques que acabin "amb aquest drama que s'està vivint". Opinen que "és pura negligència no parlar amb entitats que porten temps tractant el tema, coneixen el terreny, i saben quines són les polítiques públiques necessàries a realitzar". 
Per tot això, la PAH demana una trobada d'urgència amb l'Ajuntament per treballar plegats per declarar Lleida com a ciutat Lliure de desnonaments i crear una Taula de Coordinació Local pel Dret a l'Habitatge que respongui a les necessitats de la ciutadania i no als interessos polítics de l'equip de govern. També demanen treballar conjuntament per pressionar les entitats bancàries perquè posin en circulació tots els habitatges buits que actualment hi ha a la ciutat i que es retirin els dipòsits i línies de crèdit com administració pública a totes aquelles entitats bancàries que es neguen a concedir la Dació en Pagament, el lloguer social o aturar els desnonaments, per pressionar-les a l'hora de negociar amb elles. Especialment amb Caixa Penedès, Ibercaja, UNNIM i BBVA, els bancs que més entrebancs estan posant, asseguren, així com reballar un Acord per a que la Guàrdia Urbana no intervingui en cap desnonament.
De la seva banda, la primera tinent d'alcalde, Marta Camps, ha lamentat que la PAH hagi dut a terme aquesta acció reivindicativa "de cara a la galeria" i "pels mitjans de comunicació" ja que, assegura, aquest dimarts l'Ajuntament havia citat la PAH per parlar de les possibles vies de col·laboració entre la Paeria i les entitats socials. "És la tercera vegada que els convoquem i la tercera vegada que ens anul·len la cita", ha explicat. Camps ha dit que de la seva banda seguiran duent a terme iniciatives per donar suport a les famílies afectades i ha recomanat que "a les ofertes de col·laboració es respongui amb diàleg i no amb manifestacions".