7.02.13 - SABADELL • Vallès Occidental

Manuel Bustos torna a l'alcaldia

Jueves, 07 de Febrero de 2013

Els grups de l'oposició es mostren partidaris a plantejar la moció


Manuel Bustos anunciant el nomenament de Juan Carlos Sánchez com a alcalde accidental
Manuel Bustos torna a fer les funcions d'alcalde de Sabadell des d'aquesta mitjanit, quan ha expirat el decret d'alcaldia accidental. D'aquesta manera, recupera totes les competències i ja pot tornar a presidir els actes institucionals. Bustos, però, retorna a l'alcaldia sota l'ombra de l'amenaça de la moció de censura. Els cinc grups de l'oposició, que sumen majoria a l'Ajuntament, es mostren obertament partidaris a estudiar o tirar endavant la moció. ICV, EUiA i l'Entesa per Sabadell hi aposten clarament. CiU i PP són conscients de la complexitat de l'acord per les divergències ideològiques, però també es mostren oberts a parlar-ne.
Bustos es va apartar temporalment de l'alcaldia el dia 4 de desembre del 2012 per la seva presumpte implicació en el cas Mercuri i va nomenar alcalde accidental Joan Carles Sánchez. El dia 4 de gener, va haver de prorrogar el decret d'alcaldia accidental fins el 7 de febrer perquè el jutge també va prorrogar l'aixecament del secret de sumari del cas Mercuri.
Sigui com sigui, Manuel Bustos torna a recuperar aquest dijous totes les competències com alcalde de Sabadell. Ho va anunciar en la reunió de govern del divendres passat, quan va explicar que "des del primer moment he volgut deixar clara la meva desvinculació amb les pràctiques corruptes i suposats cobraments de comissions que van iniciar la investigació del cas Mercuri, però a mida que s'aixeca el secret del sumari això es reafirma". En aquest sentit, va admetre que a partir d'ara haurà de fer un "sobreesforç" per recuperar la confiança d'aquelles persones "que de bona fe puguin haver dubtat".
Bustos, per tant, tornarà a ser alcalde tot i estar imputat en 9 de les 31 peces del cas Mercuri. Se l'acusa de tràfic d'influències, malversació de fons públics, delictes contra l'administració pública i irregularitats en l'adjudicació de serveis públics, entre d'altres. També se l'acusa de retirar denúncies a la seva parella i al seu fill i per les seves gestions davant el Consorci Audiovisual de Catalunya per afavorir Canal Català TV, propietat de l'empresari Nicola Pedrazzoli. 
Oberts a la moció de censura
El retorn de l'alcalde ha irritat els grups de l'oposició, que des de fa setmanes amenacen amb una moció de censura. El portaveu de CiU, Carles Rossinyol, demana al PSC que assumeixi les seves responsabilitats i aparti Manuel Bustos i els regidors imputats de l'Ajuntament "per normalitzar la vida diària del consistori". En cas que això no es produeixi, els nacionalistes es mostren oberts a estudiar una moció de censura amb la resta de grups de l'oposició. "És inevitable no fer-ho", ha subratllat Rossinyol, que també ha alertat que la moció "és la menys dolenta de les solucions". 
CiU és, amb 5 regidors, el principal partit de l'oposició a l'Ajuntament de Sabadell. La federació nacionalista, clau perquè la moció prosperi, és conscient que posar-se d'acord amb la resta de partits és un "procés complexe" per la diversitat ideològica. Tot i així, Carles Rossinyol també ha explicat que els cinc partits estan units a favor d'una "regeneració democràtica" davant la situació actual. 
Per la seva banda, la portaveu d'EUiA, Marisol Martínez, creu que Bustos "ha perdut completament l'ètica política" i no entenen el seu retorn a l'alcaldia. Martínez li recorda a l'alcalde que encara avui hi ha els mateixos arguments per mantenir l'alcaldia accidental que quan va prendre la decisió de cedir la representació institucional de Sabadell a Juan Carlos Sánchez: "Les nou imputacions es mantenen", ha etzibat.
Martínez adverteix també que ara que Bustos torna a tenir plenes responsabilitats d'alcalde hauria de donar compliment a la moció que va aprovar el ple de Sabadell just després d'esclatar el cas Mercuri, que li demana la seva dimissió i el cessament de tots els càrrecs públics imputats: "Si no ho fa, som partidaris de la moció de censura".
En aquest mateix sentit s'ha pronunciar el portaveu del PP, Esteban Gesa. "Suposo que ara que torna podrà donar compliment a la moció", ha comentat irònicament. El retorn de Bustos, diu, se l'imaginava però no per això li deixa de sorprendre. Segons Gesa, una imputació significa l'existència d'"indicis de criminalitat" i creu que amb Bustos d'alcalde Sabadell fa "un mal favor a tota la classe política".
Sobre la possibilitat de que es pugui acabar presentant una moció de censura, el portaveu del PP reconeix que amb la disparitat d'ideologies polítiques que coincideixen a l'oposició fa que aquesta no sigui la situació "ideal". Tot i això, els populars estan estudiant aquesta possibilitat perquè, segons diuen, "el PSC encara no ha mogut fitxa" en relació als electes imputats.
També carrega contra el PSC la portaveu d'ICV, Carme Garcia, que acusa els socialistes de ser "incapaços" de gestionar aquesta situació. Pel que fa al retorn de Bustos, Garcia creu que "l'alcalde ha perdut la credibilitat". La portaveu d'ICV li retreu que torni a exercir d'alcalde estant encara imputat i fa una crida a la "responsabilitat política", més enllà de les conseqüències judicials que es puguin derivar.
Garcia adverteix que ara hi ha a Sabadell cinc partits polítics que sumen majoria, enfront del PSC, i posa també sobre la taula la possibilitat de presentar una moció de censura si la ciutat es torna ingovernable. Segons la portaveu d'ICV, Bustos no pot tornar "fent veure que no passa res" perquè llença un mal missatge a la ciutadania: "És pedagògicament tant greu que apostem per la moció de censura".
En aquesta línia, la portaveu de l'Entesa per Sabadell, Virgínia Domínguez, només espera que Manuel Bustos "dimiteixi de manera definitiva". Ha explicat que aquest retorn no li mereix cap tipus de credibilitat i tem que Bustos es converteixi "en un alcalde d'anada i tornada", segons les novetats judicials. 
Per tot plegat, recorda que des de l'Entesa ja treballen per fer una moció de censura. Tot i que el grup només compta amb dos regidors, ha explicat que ja s'han iniciat converses amb la resta de partits de l'oposició. En aquest sentit, confia que la setmana vinent "hi hagi un desbloqueig de la situació" i "que comencem a entrar en detalls".