7.02.13 - MADRID

Trias sobre els sous i la nova Llei d'administració local: "Nosaltres complim i tothom vol posar ordre a casa nostra"

Jueves, 07 de Febrero de 2013

Assegura que votaria "sí" a la independència tot i que aposta per l'entesa


L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, aquest dijous a Madrid en un esmorzar informatiu
 
L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha retret aquest dijous a l'Estat que interfereixi en l'organització del seu consistori a través de la nova Llei d'administració local que, entre altres, pretén imposar limitacions als sous dels regidors i alcaldes. "Nosaltres complim, no fem dèficit, paguem a 30 dies, i tothom vol posar ordre a casa meva", ha afirmat després que aquest dijous el diari El País hagi publicat que un terç dels regidors de l'ajuntament de Barcelona cobra més de 100.000 euros l'any i el sou de l'alcalde dobla el del president espanyol, Mariano Rajoy. Trias ha recordat que Barcelona ja té una carta municipal, que "és la seva eina de gestió", i ha demanat que es deixi Barcelona "en pau".
Trias ha fet aquestes afirmacions al Forum 'Smart City' de Nueva Economia on ha estat presentat pel portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, i on, entre altres, ha assistit la ministra de Foment, Ana Pastor, i l'alcaldessa de Madrid, Ana Botella. 
L'alcalde ha fet referència als actius de la ciutat i al fet que l'Ajuntament va aconseguir tancar el 2012 sense dèficit, igual que preveu per al 2013. Per aquest motiu ha demanat que "no s'entusiasmin" amb Barcelona i ha recordat que la capital catalana "ja s'organitza sobre el que ha de cobrar l'alcalde o el gerent". 
"Vostè digui si compleixo amb l'estabilitat pressupostària i si no sóc exemplar, però si fem les coses ben fetes cal que ens deixin una mica tranquils i ens deixin funcionar", ha afirmat abans de recordar que les ciutats són "una eina de futur importantíssima per sortir de la crisi". 
En aquest marc ha recordat que els ajuntaments no estan ben finançats i que és "incomprensible" que Barcelona no pugui participar de l'IVA que generen els 7,5 milions de turistes que rep cada any. "La gent ha de notar que gràcies al turisme que ve viu molt millor", ha dit. 
Denuncia el tracte "vergonyós" de l'Estat al Macba
L'alcalde també ah qualificat de "vergonyós i injust" el tracte que l'Estat ha donat al Macba en negar-se a fer efectiu els 1,6 milions d'euros pendents del 2012 justificant-ho pel fet que una de les administracions del consorci, que és la Generalitat, no ha complert els objectius de dèficit. 
"Jo no era independentista però votaria sí"
Trias també ha fet referència a la crisi que va patir fa unes setmanes la federació de CiU. Ho ha fet per apuntar que ell "s'entén bé" amb Duran i Lleida i recordar que les dues formacions defensen el dret a decidir, que no és el mateix que la independència, ha recordat. En aquest sentit, ha restat importància a les "diferències" de sensibilitat entre les dues formacions respecte al procés.
Preguntat per la consulta, Trias ha recordat que ell "no era independentista" malgrat que "en aquest moment votaria sí". "Jo no soc un independentista, sóc una persona que creu en la necessitat que en entenguem els diferents pobles que avui en dia configuren el regne d'Espanya". En tot cas ha advertit que això requereix que "entre tots reflexionem" sobre què està passant. 
Trias també ha afirmat que ell "no proposarà" de mutu propi que Barcelona s'inclogui a la xarxa de municipis per la independència. "Igual ho proposa algun grup i aleshores veurem", ha dit, "perquè hi ha coses que l'únic que creen són problemes i jo busco que no es creïn problemes i que siguem capaços d'avançar amb línies clares".
Convida Madrid al projecte Smart City
En la seva intervenció, Trias ha recordat que Barcelona forma part del grup de ciutats Smart City i ha afirmat que la capital catalana "estaria encantada" que Madrid "liderés amb nosaltres aquest projecte" i "col·laborar estretament" per fer "un salt endavant" i "multiplicar energies". Un oferiment que minuts després Ana Botella ha agraït micròfon en mà.