7.02.13 - MADRID

ERC-Catalunya Sí, BNG i Amaiur presenten una Proposició de Llei al Congrés per permetre el dret d'autodeterminació

Jueves, 07 de Febrero de 2013

La norma estableix que si en un referèndum el 50% del cens és favorable a la independència, el govern autònom la pot proclamar

 

ERC-Catalunya Sí, BNG i Amaiur han presentat el matí d'aquest dijous una Proposició de Llei al Congrés dels Diputats per permetre el dret d'autodeterminació dels pobles. "Les nacions existents a l'estat espanyol posseeixen els mateixos drets que qualsevol altra comunitat del concert mundial", afirmen els partits que presenten la proposta. La proposta de norma reconeix coma nacions Euskal Herria, Països Catalans i Galiza. Estableix que, en cas de convocatòria d'un referèndum, es considerarà vàlid si la participació supera el 50% del cens electoral. En cas que el 50% dels vots siguin favorables a la independència, dona potestat al govern autònom per proclamar-la.
 
La iniciativa ha estat presentada al Congrés pels portaveus de les tres formacions, Alfred Bosch, Xabier Mikel Errekondo i Olaia Fernández. Bosch ha recordat que la proposta que ha arribat al Congrés pretén que tots els pobles "tinguin el dret a l'autodeterminació i el puguin exercir". Es tracta, ha dit d'una "prova de cotó" a la democràcia espanyola mitjançant una via "plenament democràtica i legal" reconeguda per la legislació internacional. 
 
El text que han presentat afirma que "l'objecte de la present Llei és transposar a l'ordenament jurídic espanyol el dret a la lliure determinació de les nacions, reconegut per la legalitat internacional i per l'estat espanyol amb la ratificació de diversos Tractats Internacionals", afirma l'article 1 de la proposició de llei. Així mateix, exposa que l'objecte de la normativa és "regular l'exercici del dret de lliure determinació de les nacions que conformen l'estat espanyol".
 
La llei reconeix que les nacions de l'Estat "tenen el dret inalienable de convocar un referèndum d'autodeterminació nacional sobre la constitució d'un estat independent". Estableix que tindran dret a vot els ciutadans amb dreta a sufragi a les eleccions municipals i que la consulta es podrà convocar a instàncies del parlament autònom del 20% del cens electoral. 
 
La norma estableix que una vegada proclamada la independència "s'iniciarà la negociació amb l'estat espanyol per establir els drets i deures" de cada part "en un procés de transició per al ple de traspàs de poders i recursos". "En cas de discrepàncies que obstaculitzin el procés de transició, qualsevol de les dues parts podrà sol·licitar la mediació de les Nacions Unides", conclou el text que es pretén que es debati en Ple al Congrés.