10.03.11 - MATARÓ• Maresme

Mataró acull un congrés internacional sobre la valorització energètica dels residus

Jueves, 10 de Marzo de 2011
La ciutat de Mataró acull els pròxims 24 i 25 de març el primer congrés Recuwatt sobre reciclatge i energia. Segons els organitzadors és el primer congrés d'aquestes característiques que s'ha fet mai i en el qual una trentena de ponents posaran en valor la valorització energètica dels residus. Un exemple clar l'ha explicat el president del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme i alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron: 'A l'Estat s'envien cada any setze milions de tones de brossa als abocadors. Si aquesta brossa es valoritzés energèticament, com ja es fa a la planta de Mataró, s'obtindria la potència per fer funcionar una central nuclear. Ara aquesta energia l'estem perdent'.

Una trentena de ponents i més de 300 assistents d'arreu del món seran a Mataró a finals de març per debatre sobre la gestió de la brossa. Després que s'hagi implantat pràcticament arreu la recollida selectiva, ara el futur passa per donar valor a aquella brossa que no es pot reciclar, el rebuig, i generar energia mitjançant la incineració.

És el que ja es fa avui a molts països del centre i nord d'Europa i a la planta de valorització de residus del Maresme, a Mataró. Durant el congrés s'explicarà l'experiència de centres de tractament de residus com aquest, s'exposarà quin és el marc legal pel que fa a la gestió de la brossa i es parlarà de la valorització energètica dels del punt de vista social (conflictes ambientals, conseqüències per a la salut, etc).

Aquests seran alguns dels temes de les set ponències que hi ha previstes pels pròxims 24 i 25 de març a l'auditori del TecnoCampus Mataró. En paral·lel al congrés s'han organitzat actes paral·lels adreçats als assistents.