30.05.13 - REUS • Baix Camp

El Parlament insta la Generalitat a garantir el suport econòmic al Consorci del Fortuny si el pressupost ho permet

Jueves, 30 de Mayo de 2013

Reclama mantenir negociacions amb l'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona per garantir la continuïtat del consorci


La Comissió de Cultura i Llengua al Parlament.
La Comissió de Cultura i Llengua del Parlament ha aprovat aquest dijous una proposta que indica que "en el cas de què finalment la fórmula de participació de la Generalitat en el Consorci del Teatre Fortuny sigui la del contracte programa que es garanteixi, en la mesura que les disponibilitats pressupostàries ho permetin, un suport econòmic i institucional que faciliti el desenvolupament de projectes de producció pròpia". Aquest punt s'ha aprovat per unanimitat. Així mateix, s'ha reclamat mantenir negociacions amb l'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona per garantir la continuïtat del Consorci del Teatre Fortuny de Reus.
En l'exposició de motius de la proposta feta pel grup parlamentari d'ICV-EUiA s'indica que "la no continuïtat del Consorci del Teatre Fortuny de Reus no només té efectes a nivell de la ciutat i entorn metropolità de Tarragona també es palesen a nivell nacional, i posa en evidenciar l'actual manca de voluntat de descentralització cultural del Govern. La signatura del contracte programa no pot substituir la solidesa que en el foment de les arts escèniques ofereix l'existència del Consorci del Teatre Fortuny de Reus". 

La conselleria de Cultura va oficialitzar a mitjans d'abril la sortida del Consorci del Teatre Fortuny de Reus, entitat que gestiona el Centre d'Arts Escèniques de Reus, el Teatre Fortuny, el Teatre Bartrina i el festival Trapezi. Així mateix, el Consorci del Teatre Fortuny va acomiadar aquest mes d'abril 5 treballadors fixos. 

En aquest context, Dolors Camats, d'ICV-EUiA, ha considerat necessària la figura consorciada i ha explicat que en el punt 1 transaccionat mantenen la idea que el Consorci actual pugui incloure en el seu moment el Govern de la Generalitat i en el punt 2 reclamen garantir el finançament perquè l'equipament del Teatre Fortuny tingui producció pròpia. 
Àngels Ponsa, de CiU, ha ressaltat l'acord que han assolit el seu grup amb ICV-EUiA i ERC. "Hi ha un criteri del Departament de Cultura de gestionar els equipaments sota el criteri de proximitat i no té sentit que la Conselleria estigui en tants consorcis per una qüestió logística i que era massa feixuga i poc àgil", ha apuntat. "No cal formar part d'un consorci per donar-li suport i la fórmula que s'ha trobat ha estat la del contracte programa", ha afegit. 
Per la seva part, Joan Ignasi Elena, de PSC, ha recalcat la dimensió nacional del Teatre Fortuny i creu que el Consorci va afavorir aquesta dimensió d'institució nacional. En aquest context, ha lamentat que la Generalitat ha fet passos endarrere al retirar-se de consorcis al conjunt del país. Ha criticat la voluntat de l'Ajuntament de Reus, "amb una actitud insòlita, de renunciar a tenir un equipament i una institucional cultural d'àmbit nacional".