13.06.13 - BARCELONA • Barcelonès

Navarro aposta per eliminar el "privilegi" del concert basc i navarrès aprofitant la seva reforma constitucional

Jueves, 13 de Junio de 2013

Insta les veus de dins i fora del socialisme "que parlen de la falsa insolidaritat catalana" que l'acompanyin en aquesta proposta


Pere Navarro, durant l'esmorzar Fòrum Europa Tribuna Catalunya.
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha apostat aquest dijous per eliminar el "privilegi" que, al seu parer, suposen els sistemes de concert basc i navarrès, i ha defensat fer-ho en el marc de la reforma constitucional que proposa el seu partit. Durant l'esmorzar Fòrum Europa Tribuna Catalunya, Navarro ha instat les veus "de dins i de fora del socialisme que parlen de la falsa insolidaritat catalana" que l'acompanyin en aquesta proposta. "Si volem un finançament just, comencem per eliminar en la reforma de la Constitució els privilegis que existeixen avui, perquè només així podrem construir un sistema just per a tothom demà", ha argumentat.
Navarro ha tornat a explicar la seva proposta de reforma constitucional, però ha afegit una idea nova sent conscient, ha dit, "que pot generar polèmica". El primer secretari dels socialistes catalans ha defensat l'eliminació del concert basc i navarrès, perquè si s'ha d'elaborar un nou model de finançament que sigui just, el primer que cal fer és eliminar els privilegis que pugui haver i garantir la solidaritat.
"No estem fent una proposta perquè agradi a uns o altres", ha assegurat Navarro, que ha afegit que no té res personal contra els seus companys socialistes a Euskadi o Navarra. "Però si hem de fer una proposta seriosa i justa per al conjunt d'Espanya, és veritat que s'ha de començar a parlar del concert i del 'cupo'", ha reblat.
El líder socialista ha lamentat que ell sigui l'únic que diu coses en públic "que tothom parla en privat", i ha instat els assistents a parlar amb qualsevol persona i "tothom els dirà que és un tema que s'ha de solucionar". 
Lamenta que a Catalunya no es puguin produir grans acords
Navarro ha celebrat l'acord de PP i PSOE sobre Europa, i ha considerat una "llàstima" que no puguin produir-se pactes d'aquest tipus a Catalunya. "Si en aquest país no hi ha acords és per manca de voluntat d'uns i per miopia política d'uns altres i càlcul electoral a curt termini, no per manca de generositat o de vocació de servei públic del PSC", ha assegurat fent referència a CiU.
En aquest sentit, ha tornat a lamentar que el president de la Generalitat, Artur Mas, faci servir els mitjans de comunicació per oferir al PSC que entri en el govern en lloc de fer una "oferta seriosa sustentada en un programa". És per això que ha apuntat que no li dóna "gaire credibilitat" a l'anunci.
I és que Navarro ha remarcat que els catalans avui "no necessiten discursos que siguin la reacció a unes determinades enquestes", sinó que el Govern aprovi un pressupost.
Cada cop hi ha més veus a favor d'una reforma constitucional
El primer secretari dels socialistes catalans ha constatat que cada cop hi ha més veus que estan apostant per una reforma constitucional, i ha citat el cas del Cercle d'Economia. Ha recordat que quan els socialistes catalans ho van proposar inicialment els van titllar de "poc més que il·luminats".
Navarro s'ha mostrat convençut que el PSC arribarà a un acord de model amb el PSOE, i ha dit estar segur que també començaran a emergir sectors del PP per poder treballar en aquesta qüestió. "I m'agradaria que a aquesta proposta s'afegís CiU", ha assenyalat.
El líder del PSC ha lamentat que a Catalunya hi hagi una pressió que fa que molta gent no s'atreveixi a dir en públic el que pensa per no ser acusat de "antipatriota". "Si algú diu en públic el que diu en privat se l'acusa de no estar a favor d'un procés que ha de millorar les condicions de vida dels catalans, de la llibertat", ha recriminat. 
Demana a Mas que negociï
El primer secretari del PSC ha aprofitat per tornar a demanar al president de la Generalitat, Artur Mas, que negociï amb l'Estat, i li ha recordat que té un mandat parlamentari en aquest sentit. "Estem esperant que comencin les negociacions, no les veiem", s'ha queixat.
Ha remarcat que no pot ser que aquesta qüestió es tanqui com va passar amb el finançament, amb una reunió, ha dit, de dues hores entre Mas i el president espanyol, Mariano Rajoy.
En tot cas, ha opinat que Mas "ja no pot tirar enrere" en la seva proposta independentista "perquè la onada en la que ha pujat i en la que ha fet pujar el país és tan gran que ell és presoner d'aquesta pròpia onada i de Junqueras, que té molta presa".