28.03.11 - BARCELONA • Barcelonès

Relació directa amb els periodistes i eines gratuïtes d'Internet, potencials per a la comunicació dels ajuntaments

Lunes, 28 de Marzo de 2011
"Quines són les oportunitats reals que té la política local per arribar els mitjans de comunicació nacionals?" és la pregunta que s'ha intentat respondre en una de les taules rodones de la I Jornada sobre Comunicació Política i Governs Locals. El director de l'ACN, Saül Gordillo, ha exposat que la relació de tu a tu entre els càrrecs municipals i els periodistes del territori és clau per transmetre "en positiu" la tasca dels ajuntaments. També ha parlat de l'oportunitat que els brinden les eines gratuïtes d'Internet, així com de la descentralització de les redaccions, com la de l'ACN. Un policentrisme que també han destacat els directors d''El Punt' i COM Ràdio, Ferran Espada i Francesc Triola.

Triola ha reflexionat sobre el concepte d'informar de política, que ha dit que s'hauria d'explicar de la manera en com afecta el ciutadà, en línia amb la vocació de servei públic que, ha assenyalat, han de tenir tant periodistes com polítics. El director de COM Ràdio ha apuntat al seu mitjà com a exemple de descentralització de les informacions, ja que "representa un consorci de 150 ajuntaments". Ha assegurat també que cal trencar amb les seccions fixes dels mitjans i apostar pel territori.

Espada ha afirmat que en un 90% els mitjans locals poden satisfer les necessitats comunicatives dels consistoris i que detecta "certa obsessió" en aparèixer als mitjans d'abast nacional. Segons ell, el millor sistema de comunicació de la política és la que sap entreveure bé el potencial de la informació d'àmbit local.

Gordillo ha dit que els anys han donat la raó al model ACN, descentralitzat des dels seus inicis i actualment també d'abast nacional, amb sensibilitat pel territori. El director de l'agència nacional catalana ha apuntat al contacte directe amb els periodistes per transmetre la tasca dels ajuntaments i ha convidat els responsables municipals assistent a la jornada a fer servir les eines 2.0. A parer de Gordillo, les xarxes socials d'Internet són una oportunitat per als ajuntaments per "crear comunitat".

Aquesta taula rodona forma part de la programació de la I Jornada sobre Comunicació Política i Governs Locals, impulsada per la Federació de Municipis de Catalunya, i celebrada aquest dilluns a la capital catalana.