31.03.11 - L'HOSPITALET DE LLOBREGAT • Barcelonès

Meritxell Borràs (CiU) llença la seva campanya confiada en acabar amb la majoria absoluta del PSC a l'Hospitalet

Jueves, 31 de Marzo de 2011
"El canvi, no ho dubteu, és possible, perquè en aquesta ciutat, per fi, es trencarà amb la majoria absoluta" del PSC. Així s'ha presentat com a alcaldable per CiU a l'Hospitalet l'actual regidora i diputada Meritxell Borràs. L'ha presentada el seu homòleg a Barcelona, Xavier Trias, que ha apuntat una mica més alt: a l'alcaldia. Si aconsegueix esdevenir-ho, ha assegurat, donarà "un nou plantejament" a una àrea metropolitana que és realment "la gran capital" de Catalunya. Borràs li ha promès esdevenir "col·laboradors, que no servidors". I, ja en clau municipal, ha atacat "l'urbanisme un punt embogit" del govern socialista hospitalenc, i l'ha acusat de no lluitar amb prou contundència contra l'incivisme.

Xavier Trias i Meritxell Borràs han compartit escenari aquest vespre a la Farga de l'Hospitalet. Els dos alcaldables convergents en dues ciutats, la primera i la segona de Catalunya, governades pels socialistes des de fa 32 anys, han compartit parlaments en la presentació de la segona.

Però mentre Trias és a poca distància del PSC, Borràs és més lluny del partit governant: CiU té a l'Hospitalet tres regidors; els socialistes 17. Els dos han estat anunciats com els futurs alcaldes de les seves ciutats, veïnes, quan han entrat a una sala on els esperava mig miler de persones. Però ha estat Trias qui ha insistit més en el seu paper de futur alcalde.

En aquest paper, ha declarat: "Dirigirem l'àrea metropolitana, i serem capaços de donar-li força i donar-li un nou plantejament". I aquest nou enfocament passa, ha afegit, per reconèixer que "l'àrea metropolitana és la gran capital", que "no és veritat que la capital sigui només el milió i mig; hi participem tots, d'aquesta capitalitat". "Barcelona té al voltant l'Hospitalet, Badalona, tantes altres ciutats que competeixen amb Barcelona, però que tenen una missió, que és ser capaços d'estructurar un país fort", ha rematat.

"Col·laboradors, que no vol dir servidors"


Des de l'altra banda de la Riera Blanca i la carretera de Collblanc, Borràs ha respost a Trias que confia en el triomf electoral. "Barcelona no es deixarà perdre poder tenir un alcalde com és en Xavier Trias", ha dit. "I a l'Hospitalet hi trobaràs uns col·laboradors, que no vol dir servidors", ha afegit. Borràs, ha promès, treballarà "mai amb servilisme cap a Barcelona, però tampoc com s'ha fet a vegades, absurdament, amb enfrontament cap a Barcelona".

Ja en clau local, la candidata ha qualificat que "el canvi" a l'Hospitalet s'aconseguiria si el PSC perd la majoria absoluta. S'hi ha mostrat convençuda: "El canvi, no ho dubteu, és possible, perquè en aquesta ciutat, per fi, es trencarà amb la majoria absoluta". "I això ha de passar per Convergència i Unió", ha afegit.

"Prioritats absolutament errònies"

La convergent ha concedit que algunes coses s'han fet bé en els 32 anys de govern del PSC, però ha lamentat que, segons ella, "en aquesta ciutat hem tingut unes prioritats absolutament errònies, basades absolutament en un urbanisme un punt embogit, en el qual ens hem cregut tan valents que hem suprimit zona industrial per fer pisos i més pisos".

Borràs ha lamentat l'eliminació d'aquestes zones industrials per fer aquests habitatge i ha contraposat: "volem que la gent de la nostra ciutat tingui una bona qualitat de vida, i això passa bàsicament per poder tenir una feina". La convergent també ha atacat el pla urbanístic de la Remunta, que preveu un nou ARE i l'enderroc de l'últim barri de casetes d'aquesta gran urbs metropolitana.

"La culpa no acaba sent d'altre que d'aquell que no actua"

L'altre gran tema que ha centrat el discurs de Borràs ha estat el civisme i la convivència. "En aquesta ciutat s'hi ha de poder conviure", ha reivindicat, i ha assegurat que això només s'aconseguirà "si prenem seriosament les nostres responsabilitats i actuem davant d'allò que no funciona". En aquest sentit, ha deixat entreveure que la culpa dels problemes en alguns barris és del govern: "La culpa no acaba sent d'altre que d'aquell que no actua quan sap que hi ha una situació que no hi hauria de ser i que sap que cal donar-hi resposta", ha dit.

Comparada amb Marta Ferrussola

L'escoltaven, a banda de centenars de conciutadans i de Trias, companys del grup de CiU al Parlament com l'alcaldable per Terrassa Josep Rull. El mateix Rull i altres diputats i líders de CiU com Oriol Pujol, Josep Lluís Cleries o inclús el President Mas també li han dedicat unes paraules a través d'un vídeo. Pujol ha assegurat que li recordava el tarannà de la seva mare, Marta Ferrussola. "És una dona amb caràcter", ha afegit Mas, que ha qualificat la possibilitat d'una victòria sobre el PSC a l'Hospitalet de "sorpresa". I aquestes, ha confiat, a vegades es produeixen.