23.07.13 - BARCELONA • Barcelonès

La nova llei d'arrendaments urbans pot augmentar el lloguer del 35% dels establiments comercials

Martes, 23 de Julio de 2013

La meitat dels botiguers preveu renegociar a la baixa el contracte abans del 31 de desembre del 2014


El director de l'Indicador Comerç Barcelona i catedràtic de màrqueting d'Esade, Josep Francesc Valls, en un moment de la presentació de l'estudi corresponent al primer semestre d'aquest any.
La nova llei d'arrendaments urbans obliga a tots els contractes de lloguer de més de 20 anys a finalitzar la seva vigència el 31 de desembre del 2014, cosa que obliga als comerciants afectats a la ciutat de Barcelona, el 35% del total, o bé a renegociar el contracte, o bé assumir l'increment de lloguer o bé buscar una nova ubicació, segons l'Indicador de Comerç de Barcelona elaborat per Esade i la Fundació Barcelona Comerç. En l'enquesta d'aquest trimestre, el 47,5% dels botiguers de 17 eixos comercials de Barcelona han dit que pensen renegociar el contracte amb el propietari, mentre que el 43% encara no s'ha plantejat si ho farà. La resta d'afectats o bé reubicarà la botiga o bé tancarà el negoci.
Els comerciants dels 17 eixos comercials de Barcelona amb 10.000 establiments que participen en l'enquesta d'aquest indicador han manifestat la seva ''procupació'' per aquest canvi de la Llei d'arrendaments que a partir del 31 de desembre del 2014 pot provocar un augment substancial en el preu de lloguer, especialment en els contractes més antics de la ciutat.   L'afectació dels comerços varia segons la zona de la ciutat on estigui ubicada la botiga. Així, a Barnacentre i la Rambla, el nivell d'afectació és del 19,23% dels comerços, en el districte de l'Eixampla del 45,8% i en la resta d'eixos del 36,2%. En el cas més extrem, Sant Andreu, Sant Martí i Nou Barris el nivell d'afectació, 64,3% els dos primers i el 60% l'últim.   Josep Francesc Valls, catedràtic de màrqueting d'Esade, ha advertit que en les zones 'premium' de la capital catalana, si no s'ha començat a renegociar el contracte amb el propietari ''difícilment s'arribarà a temps de fer-ho'' abans de l'entrada en vigor de la llei.       
Proposta de mediació
Raimon Blasi, regidor de Comerç de l'Ajuntament de Barcelona, ha manifestat també la seva preocupació per l'aplicació de la Llei d'arrendaments urbans el 31 de desembre del 2014. Blasi ha ofert la ''mediació'' de l'Ajuntament de Barcelona en les negociacions que es puguin obrir entre els afectats i els seus propietaris. 
Vicenç Gasca ha explicat que en aquesta situació d'incertesa que ha generat la nova Llei d'arrendaments urbans provoca una certa situació ''maliciosa''. Gasca ha dit que després que aquests establiments que formen part dels eixos comercials han consolidat l'èxit comercial d'una determina zona, quan arriba el moment de renegociar el contracte de lloguer, els propietaris es beneficien de l'augment de valor de les rendes i deixen de banda a l'inquilí i opten per contractar amb un altre comerciant que presenta una oferta ''més sucosa''. ''Això ens preocupa'' ha dit Gasca.
El president de la Fundació Barcelona Comerç ha explicat de l'enquesta es desprèn que un 5% dels afectats està disposat a canviar d'ubicació perquè ja han exhaurit sense èxit el procés de diàleg amb la propietat i un 3% ha decidit tancar el negoci. El 43% que encara no ha obert la negociació, sembla que està esperant a veure com es recupera la situació econòmica per prendre una decisió, ha conclòs Gasca.
El responsable dels comerciants de Barcelona també ha assenyalat que probablement les zones més afectades per l'aplicació de la llei, Sant Andreu, Nou Barris i Sant Martí, així com altres com Horta i Guinardó, serà més ''fàcil'' la renegociació del contracte de lloguer perquè en aquestes zones hi ha més oferta d'establiments i per tant més competència, cosa que fa pensar que la demanda de la propietat ''no serà tant exigent com altres zones''. 
L'Icob l'elabora un equip de professors i investigadors de l'escola de negocis d'Esade format pel catedràtic del departament de màrqueting, Josep Francesc Valls, el professor del departament de mètodes quantitatius, Joan Sureda, i l'investigador d'Esade, Antoni Parera. L'estudi es fa amb la col·laboració de la Fundació Barcelona Comerç, que agrupa 17 eixos comercials de la capital catalana amb més de 10.000 establiments i amb la col·laboració de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona. 
L'Icob elabora sondejos trimestrals a una mostra de 500 comerços dels principals eixos de la ciutat dels sectors de l'alimentació, l'equipament personal, equipament de la llar, serveis professionals, oci i cultura.