04.04.11 - LLEIDA • Segrià

L'Horta de Lleida reclama canvis urbanístics per permetre que els fills s'hi puguin quedar

Lunes, 04 de Abril de 2011
L'Horta de Lleida tem pel futur dels joves nascuts a les partides rurals de la ciutat, que a causa de la normativa urbanística tenen dificultats per establir-se prop dels seus pares. La comissió de l'Horta de la Federació d'Associacions de Veïns de Lleida (FAV) ha elaborat un document que presentarà a la Paeria i el Govern després d'un procés participatiu, amb l'objectiu de potenciar un canvi legislatiu que permeti edificar nous edificis pels fills, al costat de les masies pairals, o que es puguin segregar els edificis sense els 15.000 metres quadrats per casa que obliga la Llei. La Paeria preveu que tot plegat s'estudiï en l'elaboració del nou pla urbanístic pel 2015.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha dit que no permetrà que l'Horta es converteixi en urbanitzacions de cases adossades però que en el nou pla urbanístic s'intentarà solucionar els problemes plantejats pels veïns.

Ros ha dit que fins el 2015 no es proposaran modificacions al Pla General de Lleida per intentar posar solució als problemes urbanístics de l'Horta. L'alcalde creu que el debat sobre les propostes que fan els veïns "s'ha de fer després de les eleccions municipals, durant el període de quatre anys en què es redactarà el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Lleida (POUM)".

Ros té clar que "l'Horta té problemes que s'han de resoldre a mig i llarg termini, ja que és un element paisatgistic i natural, on l'agricultura ha de tenir un paper predominant". El problema és però, el progressiu envelliment de la població de l'Horta, que tot i sumar uns 10.000 habitants, tem pel fet que els més joves no puguin edificar-hi les seves cases.

L'alcalde de Lleida creu que és bon moment per debatre el futur de l'Horta ara que "la ciutat mira cap a l'Horta, més que fa uns anys". Àngel Ros ha dit que la Paeria estudiarà les propostes de la comissió de l'Horta quan rebi el document, tot i que haurà de desenvolupar-les el proper equip de Govern que elabori el POUM del 2015. Ros creu que el planejament urbanístic "ha de fer compatible residir a l'horta aquelles famílies que viuen de l'agricultura".

El president de la comissió de l'Horta de la FAV, Salvador Solsona, ha destacat la importància que els fills puguin adossar una casa al costat de la dels pares per acompanyar-los en la vida i les feines agràries. "Si els fills es poden quedar a l'Horta es podrien reobrir algunes de les escoles rurals que ara estan tancades", ha dit Solsona. També ha reivindicat que es puguin segregar els edificis de l'Horta per repartir-los entre els fills sense necessitat de que cada part segregada disposi de 15.000 metres quadrats de terreny, com si es tractés d'una nova edificació. Salvador Solsona ha assegurat que la proposta de canvi legislatiu urbanístic es fa només per motius familiars, i no per aconseguir que s'edifiquin parcel·les de cases adosades en plena natura.

Més de 500 veïns de les partides que formen l'Horta de Lleida s'han aplegat aquest diumenge al local social d'Arques de Rufea per celebrar-hi el 13è Aplec de l'Horta. En aquesta trobada s'han presentat les pubilles de les partides de l'Horta, s'han homenatjat els nounats i els matrimonis que porten més anys casats. També s'ha distingit les persones amb més edat, d'entre les quals hi havia Josep Tarroch, que enguany ha fet 100 anys.