07.04.11 - IGUALADA • Anoia

Igualada es converteix en la capital del teatre infantil i juvenil durant cinc dies

Jueves, 07 de Abril de 2011
Igualada ha donat el tret de sortida oficial aquest dimecres al vespre a la 22a edició de la Mostra d'Igualada - Fira de teatre infantil i juvenil. Enguany el certamen aplegarà un total de 75 espectacles i 129 representacions, entre muntatges de sala, de carrer i tallers. A més, La Mostra comptarà amb la participació de 650 programadors. Malgrat que la fira d'Igualada acull una gran varietat de gèneres com ara els titelles, la màgia, la dansa o el circ, enguany la direcció artística de La Mostra ha fet una aposta pels espectacles "de risc". La companyia lleidatana la Baldufa ha estat l'encarregada d'inaugurar la fira amb l'espectacle 'El príncep feliç', que fa un èmfasi especial en el teatre gestual.

El director de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), Fèlix Riera, l'alcalde d'Igualada, Jordi Aymamí, i el gerent de La Mostra, Òscar Balsells, han estat els encarregats d'obrir oficialment la 22a edició de la fira. Balcells ha destacat la doble vessant de La Mostra: la destinada al públic en general i també la que es dirigeix als professionals que "esperen trobar bons espectacles per després poder omplir les programacions dels teatres d'arreu del territori".

Per la seva banda, el director de l'ICIC ha destacat la importància estratègica de La Mostra per "construir" públics en català. Segons Riera, el "40%" de la població pot gaudir de teatre en català, mentre que als mitjans de comunicació la xifra es rebaixa a un "20%" i pel que fa als llibres que es poden comprar a Catalunya "només un 20% són en català", ha afegit. Per aquest motiu, Riera ha afirmat que en una fira com La Mostra "ens hi juguem molt més que el fet artístic, ens hi juguem que els nostres fills puguin gaudir d'una cultura normalitzada en català".

Des d'aquest dimecres i fins el diumenge 10 d'abril, Igualada es convertirà en el punt de trobada de programadors de teatre infantil i juvenil però també de públic general que vulgui gaudir de les prop de 130 funcions que es representaran a la ciutat. Són un total de 54 companyies les que participen a La Mostra d'enguany que oferiran 75 espectacles diferents. L'espectacle gratuït 'El príncep feliç' de la companyia La Baldufa ha aixecat el teló de La Mostra, tot i que aquest dimecres també s'han dut a terme activitats dirigides als professionals com la jornada 'Programar en temps de crisi'.

La Mostra ha programat també una sèrie d'activitats dirigides als professionals per potenciar les trobades entre programadors i companyies i generar un espai de debat i reflexió al voltant del teatre familiar. En aquest sentit, es reeditarà el Mercat de projectes d'espectacles, una iniciativa que pretén dinamitzar el mercat possiblitant la producció de projectes d'espectacles per a tots els públics.

La Fira de teatre infantil i juvenil d'Igualada compta amb deu estrenes, nou de les quals són espectacles en sala i una és un taller. A més, hi haurà sis companyies de fora del Principat provinents de les Illes Balears, el País Basc, Andalusia i França.