07.09.13 - ARENYS DE MUNT • Maresme

Joan Rabasseda pren l'alcaldia d'Arenys de Munt i garanteix que representarà 'tots els vilatans'

Sábado, 07 de Septiembre de 2013

Joan Rabasseda (ERC) ha estat elegit nou alcalde d'Arenys de Munt després que els 8 regidors d'ERC, CiU i el PSC hagin tirat endavant la moció de censura contra l'actual batlle, Josep Manel Ximenis (CUP).


Joan Rabasseda ha rebut la vara d'alcalde de mans de la portaveu del PSC Àngels Castillo, després que l'alcalde sortint, Josep Manel Ximenis, s'hagi negat a fer-ho.
En un ple extraordinari celebrat a la sala d'actes de l'Ajuntament amb un públic clarament dividit, el relleu s'ha celebrat amb normalitat, fins que Ximenis s'ha negat a entregar la vara al seu successor per ser un canvi "il·legítim" i contrari a "l'independentisme" d'Arenys, ha dit. Rabasseda ha contestat en les primeres paraules com a alcalde, que representarà "tots els vilatans, els que són independentistes i els que no". La moció ha rebut 4 vots en contra de la CUP i l'abstenció del PP.
El gest de Ximenis ha estat rebut amb sonors xiulets però també aplaudiments dels assistents d'una i altre banda de la sala polivalent que s'ha habilitat aquest dissabte per celebrar-hi el ple extraordinari i poder donar així cabuda a les vora dues-centes persones que hi han assistit. Fins aleshores, pocs han estat els xiulets que s'havien sentit i només els marcats aplaudiments d'una banda i els braços creuats de l'altre s'han anat succeint al llarg de la sessió plenària, conforme parlaven uns o altres representants polítics.
Un acte "plenament democràtic"
Rabasseda ha justificat com un acte de "responsabilitat amb els electors" i "plenament democràtic" la moció pactada entre ERC, CiU i el PSC que ha deixat a la CUP a l'oposició, només dos mesos després que la marxa de CiU del govern local deixés els 4 regidors de la formació independentista en un govern de minoria. "Arenys de Munt no és mereix que els seus polítics es tirin els plats pel cap", ha prosseguit el nou alcalde, després d'afirmar que el canvi d'aliances polítiques portarà "noves dinàmiques" i "nous projectes" que alienaran l'acció política de l'Ajuntament amb el que demana el poble. 
En aquest sentit, des d'ERC s'ha posat en valor l'esforç "d'entesa" i "generositat" entre les tres formacions davant els "personalismes", les "imposicions" i els "entrebancs" que, al seu parer, han mostrat els regidors de la CUP durant els mesos que han estat al capdavant de l'equip de govern. També han argumentat la "ingovernabilitat" que suposava tirar endavant l'Ajuntament amb una força en minoria al govern, la CUP només compta amb 4 dels 13 regidors dels ple. 
També des de CiU, que amb aquest acord torna a l'equip de govern amb dos nous socis, Alfons Molons ha recriminat a la CUP "no haver estat capaços d'arribar a acords" amb la resta de formacions i haver menystingut el programa i la feina de CiU mentre compartien el govern local. "El pacte del 2011 no significava un xec en blanc", ha dit i ha celebrat que el nou govern suposi "un canvi en les formes de fer".
El tercer soci en la moció de censura contra l'alcalde, el PSC, ha destacat l'acord "ferm i lleial" de les tres formacions per crear un govern "fort", mentre ha recordat a la CUP que els tres nous socis sumen el 57% dels vots recollits en les passades eleccions municipals. La portaveu socialista Àngels Castillo, ha afegit que l'acord de coalició té un interès únicament col·lectiu pel bé del municipi, fugint d'interessos personals o partidistes.
Finalment, el PP, amb un únic regidor, ha justificat que malgrat tenir també moltes crítiques per les formes de fer de la CUP ha decidit abstenir-se davant la moció de censura seguint la seva tendència a fer front comú amb l'equip de govern, sigui quin sigui el seu color.
"Tots contra la CUP"
Per la seva part, l'alcalde sortint ha recriminat novament a ERC i CiU de fer un "front comú" contra la CUP i contra l'independentisme i la regeneració política que aquesta formació jove representa. I ha recordat als republicans que fa només dos anys van ser ells els que es van negar a sumar-se a un govern d'unitat independentista. "Ara són ells, ERC i CiU, qui envien a la CUP a l'oposició i incorporen al govern una formació espanyolista com el PSC-PSOE" en un municipi com Arenys de Munt, ha afegit.
Ximenis ha recriminat també a Rabasseda presentar una moció de censura sense tenir la "legitimitat" democràtic per accedir a l'alcaldia en tant que ERC no va ser la força més votada, i de fer-ho a més, ha afegit, amb "nocturnitat i de forma lesiva" en plenes vacances d'estiu. "Aconsegueix l'alcaldia per la porta del darrera i haurà d'arrossegar la indignitat d'haver-ho fet amb una moció que ningú entén i que molta gent no comparteix", li ha dit al seu successor, en les seves darreres paraules com a alcalde.