18.10.13 - SORT • Pallars Sobirà

Els alcaldes i empresaris del Pallars Sobirà demanen la construcció del túnel de la Bonaigua al president Mas

Viernes, 18 de Octubre de 2013

LEls ramaders sol·liciten a la Generalitat mesures pels danys que ocasiona la fauna salvatge i protecció pel sector


El president Artur Mas, acompanyant de l'alcalde de Sort, Llàtzer Sibís, passejant per la capital del Pallars Sobirà.
Els alcaldes i empresaris turístics del Pallars Sobirà han demanat al president, Artur Mas, de visita a Sort, la construcció del túnel de la Bonaigua. Per primera vegada s'ha sentit una veu unànime en aquest sentit i el president de la Generalitat els ha dit que no són moments de fer grans obres però sí de fer projectes per tenir-los apunt quan millori la situació econòmica. La continuïtat de les estacions d'esquí d'Espot i Port Ainé ha estat una segona reivindicació del territori a Mas. Els ramaders, per la seva part, li han fet arribar el malestar del sector pels danys de la fauna salvatge i li han demanat que s'aposti per la comercialització de la carn que es produeix a la comarca.
Un pes important en l'economia del Pallars, i concretament de la Pobla de Segur, el té la cooperativa Copirineo. Mas ha dit que la situació de la cooperativa és complicada i que s'estudiarà la manera de poder canalitzar algun tipus d'ajuts quan se li ha preguntat sobre la viabilitat de l'empresa i per si la Generalitat hi aportarà recursos. El president ha dit que és molt complicat en tractar-se d'un ens privat.
Artur Mas també ha rebut a un col·lectiu de ramaders. Aquests li han exposat les preocupacions del sector i li han demanat ajuda per poder ''sobreviure''. Els ramaders li han fet arribar l'eterna lluita que tenen amb la fauna salvatge. Senglars, voltors, cabirols o cérvols no solament els ocasionen danys a les pastures sinó també als propis animals, en alguns casos arribant-los a matar. 
El president els ha mostrat el seu suport i ha dit que els ajudaran en aquests aspectes, sense concretar. Mas ha elogiat la qualitat de la carn que es produeix al Pirineu i ha dit que s'han de buscar els mecanismes per poder-la comercialitzar ja des del Pallars. Els ramaders han demanat potenciar l'escorxador municipal i poder-hi tancar el procés de producció.
Artur Mas ha reconegut que són un sector estratègic per la comarca i que s'ha emportat les seves reclamacions per veure que s'hi pot fer. Igualment, s'ha compromès a estudiar la potenciació de l'escorxador de Sort per poder comercialitzar la carn que es produeix a la comarca.
Una representat de les Associacions de Pares i Mares del Pallars ha entregat un manifest al president mostrant el posicionament contrari al copagament del menjador escolar pels nuclis agregats que tenen escola a la capital. 
L'anècdota de la jornada l'han posat els alumnes de segon curs de l'escola Àngel Serafí Casanovas de Sort. Els escolars han convidat el president a anar al col·legi a impartir una classe de política i a inaugurar les obres de remodelació. Els nens han obsequiat Artur Mas amb nous que havien recollit durant una sortida aquest divendres i li han cantat 'Els Segadors'. El president s'ha acomiadat amb la senyal de les quatre barres amb la mà alçada. Tots els nens l'han correspost amb el mateix gest.