05.11.13 - BARCELONA • Barcelonès

La llei de governs locals destinada a blindar les competències de la Generalitat arriba al Parlament

Martes, 05 de Noviembre de 2013

El ple del Parlament d’aquesta setmana acollirà el debat a la totalitat del projecte de llei de governs locals. 

El Govern va aprovar aquesta norma el passat 30 de juliol amb els objectius de determinar i clarificar les funcions de cada nivell de govern; assegurar la sostenibilitat financera i l’eficàcia en la prestació de serveis; simplificar les estructures administratives i evitar duplicitats organitzatives i d’actuació. Es tracta d’una reforma que ha d’aportar estalvi i eficiència al sector públic, amb un estalvi de fins a 1.000 milions d’euros per legislatura. Alhora, fomentarà la transparència i la participació ciutadana.
 
Pocs dies abans de l’aprovació d’aquest projecte de llei, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va assegurar que es tracta d’un “mandat parlamentari i un compromís personal que culminarà amb una reforma del món local”. Ortega va afegir que “és la llei que s’aplicarà a Catalunya per blindar-nos del model estatal” ja que “la Generalitat té competències exclusives en el món local”. Segons la vicepresidenta, és un text fet “des del consens, de la mà de les entitats municipalistes, que respecta l’asimetria del territori i les competències locals”, en contraposició a la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local aprovada pel govern espanyol.
 
Amb el debat a la totalitat, la llei de governs locals iniciarà el seu procediment parlamentari després d’un procés participatiu plural fruit de la complicitat amb el món local, les entitats municipalistes, els consells comarcals i les diputacions.
 
Sessió de control
 
Com és habitual, el ple del Parlament s’iniciarà aquest dimecres amb la sessió de control al Govern on el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, mostrarà el rebuig de l’executiu català a la llei de garantia de la unitat de mercat impulsada pel govern espanyol. Tal i com va afirmar el secretari d’Empresa i Competitivitat del departament d’Empresa i Ocupació, Pere Torres, en un comunicat, “és un instrument que modifica radicalment el sistema de distribució competencial de l’Estat autonòmic vigent i, amb l’excusa de dinamitzar l’economia, pretén anul·lar la capacitat legislativa i d’execució de les Comunitats Autònomes”.  El conseller Puig també repassarà les mesures que pensa adoptar el govern per fomentar la creació i consolidació d’empreses i mostrarà el posicionament del Govern sobre la Renda Mínima d’Inserció.   Per la seva banda, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, valorarà el procés de tramitació de la LOMCE a les corts espanyoles; i el conseller de Justícia, Germà Gordó, mostrarà el posicionament de la Generalitat davant la possible reforma que vol impulsar el govern espanyol en matèria de demarcació i planta judicial.
 
Un dia després de la presentació dels pressupostos de la Generalitat pel 2014, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, respondrà una pregunta de l’oposició sobre els comptes del Govern de l’any 2013, i mostrarà el capteniment del Govern en relació al cèntim sanitari i l’aplicació de l’eurovinyeta a l’Eix Transversal.
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, també participarà a la sessió de control al Govern on mostrarà el posicionament del Govern davant la decisió del govern espanyol d’introduir un copagament a la medicació hospitalària de dispensació ambulatòria. A més a més, també serà preguntat sobre el futur de l’hospital de Viladecans i les retribucions dels directius del Servei Català de la Salut.
 
També participarà a la sessió de control al Govern el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que parlarà sobre les obres del tren d’alta velocitat al seu pas per Catalunya i les mesures que pensa emprendre l’executiu per evitar els desnonaments. Finalment, la conseller de Benestar Social i Família, Neus Munté, respondrà una pregunta sobre pobresa energètica; el conseller de l’Interior, Ramon Espadaler, respondrà dues preguntes sobre el cos dels Mossos d’Esquadra i una sobre el projecte Castor d’emmagatzematge de gas; i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, parlarà sobre polítiques culturals.
 
Després de la sessió de control al Govern se celebrarà  la sessió de control al President de la Generalitat, Artur Mas, prevista pels volts de les 11h.