04.11.13 - LES BORGES BLANQUES • Garrigues

Sis cooperatives de les Garrigues formaran joves aturats i amb pocs estudis de la comarca

Lunes, 04 de Noviembre de 2013

Participen en el Projecte Fórmula Jove, que busca incrementar i millorar les oportunitats formatives i sociolaborals d'aquest col·lectiu


El director general de Joventut, Toni Reig, amb altres autoritats, a les instal·lacions de la cooperativa Agrolés-Grup Actel de les Borges Blanques. 
Tretze joves de les Garrigues d'entre 16 i 24 anys duran a terme formació en sis cooperatives agrícoles de la comarca en el marc del Projecte Fórmula Jove que promou el Departament de Benestar Social i Família i que busca incrementar i millorar les oportunitats formatives i sociolaborals de joves amb nivells d'estudis baixos i que són a l'atur de fa temps. Gràcies al programa, aquests joves podran fer pràctiques com a mossos de magatzem i ajudants de cooperativa durant diversos mesos. El director general de Joventut, Toni Reig, ha visitat aquest dilluns les instal·lacions de l'empresa Agrolés-Grup Actel, una de les cooperatives on els joves podran fer pràctiques.
Tretze joves de la comarca de les Garrigues participen en el Projecte Fórmula Jove que promou el Departament de Benestar i Família i que per primera vegada s'ha posat en marxa en aquesta comarca, després de les bones experiències assolides en les deu ciutats on ja s'ha implementat. En aquest cas, el programa compta el suport de l'Ajuntament de les Borges Blanques, del Consell Comarcal de les Garrigues i de les cooperatives col·laboradores i en les quals els participants en el programa podran fer les seves pràctiques. En concret es tracta de les cooperatives de Castelldans, l'Albagès, Vinaixa, l'Albi i Arbeca, a més d'Agrolés -la secció del Grup Actel que s'encarrega de l'envasat d'oli d'oliva, fruits secs, olives i vinagre-. 
El programa Fórmula Jove està dirigit a joves de diferents orígens que van acabar els seus estudis d'ESO, però que no van continuar estudiant i que no han trobat feina o que són a l'atur des de fa temps. En el cas de les Garrigues, els joves inscrits han cursat prèviament una formació teòrica de 115 hores durant quatre setmanes. A partir de la setmana vinent iniciaran les seves pràctiques professionals, tot i que sense remuneració, per un període de 72 hores. 
Concretament, els joves, que tenen de 16 a 24 anys, aprendran les tasques de mosso de magatzem i d'ajudant de cooperativa ja que les Garrigues és una de les comarques més agrícoles de Catalunya, fet que es reflecteix en l'elevat nombre de persones ocupades en el sector primari i en els magatzems i cooperatives de transformació de productes agraris que existeixen al territori. Alguns dels participants han destacat l'oportunitat que els pot suposar participar en el projecte amb vista a trobar una sortida laboral en l'actual context econòmic. 
Durant la presentació del programa a les Garrigues, el director general de Joventut, Toni Reig, ha destacat que el projecte "vol incrementar les oportunitats formatives i sociolaborals dels joves amb poca qualificació, ja que són el col·lectiu que actualment més pateix la situació econòmica i laboral actual". Reig ha explicat que en els tres anys de la posada en marxa del programa Fórmula Jove un terç dels participants s'ha incorporat al món laboral, un altre terç ha optat per tornar a estudiar, mentre un 15% ha trobat feina després de fer la formació i, a la vegada, ha tornat a estudiar. 
L'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, ha demanat als joves participants un compromís i una actitud positiva amb les empreses que els donen aquesta oportunitat "per tenir sempre les portes obertes per incorporar-se al món laboral". Per la seva banda, Mario Sánchez, director de l'àrea d'expansió del Grup Actel, ha remarcat el suport a aquesta "iniciativa social" i ha assegurat que en els darrers anys molts joves han vist noves oportunitats en el treball al camp perquè pugui esdevenir el seu modus vivendi. 
Més projectes a les comarques de Lleida 
A més de les Borges Blanques, el Projecte Fòrmula Jove també es porta a terme en dues altres poblacions de la demarcació de Lleida, a la Seu d'Urgell i a Tàrrega. En el primer cas s'està oferint una formació d'auxiliar de comerç i turisme a 13 joves, mentre que a Tàrrega s'iniciarà properament un projecte d'inserció en el camp de la perruqueria i l'estètica, on participaran 12 joves més.