06.11.13  • Bages

Tres municipis del Bages redueixen despeses gràcies a l'associació dels serveis policials

Miércoles, 06 de Noviembre de 2013

La col·laboració entre les Policies Locals de Sant Fruitós de Bages, Santpedor i Sallent està donant els seus fruits.

Aquests tres municipis limítrofs del Bages van signar un acord a principis d'aquest any amb l'objectiu d'augmentar l'eficàcia dels serveis que ara presten de manera associada. Els primers resultats s'han concretat en una reducció de les hores extres, l'estalvi econòmic en l'adquisició de material i la millora dels temps de resposta. L'alcalde de Sallent, David Saldoni, ha explicat a l'ACN que és la primera associació de serveis policials entre diferents municipis de proporcions similars que, si bé va anar precedida d'un "procés llarg i costós", ja ha portat els primers "èxits".

La iniciativa per associar els serveis de les Policies Locals va sorgir després de constatar, tal com recull l'acord signat el passat mes de febrer, que "la dimensió actual de les plantilles" no garantia "la presència territorial òptima ni la resposta de determinades demandes de seguretat". Sallent i Santpedor tenen al voltant de 7.000 habitants i Sant Fruitós, uns 8.000; les seves plantilles compten amb 13 efectius a Sallent i 14 en el cas de Santpedor i Sant Fruitós. 
 
El marc legal preveu aquest tipus de col·laboració quan els municipis són "limítrofs i pertanyents a una mateixa comunitat autònoma, que no disposin separadament de recursos suficients per a la prestació dels serveis". En identificar aquesta possibilitat, els ajuntaments van preparar un document de base que van haver d'encaixar en la normativa. La proposta va ser aprovada pels plens de cada municipi durant el darrer quadrimestre del 2012 i el Departament d'Interior va acabar donant l'autorització definitiva a l'acord. 
 
La idea de l'associació va sorgir dels "tres caps de la Policia Local, que van convocar els alcaldes en una reunió per proposar la possibilitat de treballar conjuntament", recorda el batlle de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés. Els alcaldes van veure des de l'inici "moltes virtuts" en la iniciativa, sobretot per millorar el servei de seguretat pública i per reduir despeses. 
 
Un altre dels arguments de més pes va ser la divisió geogràfica dels termes municipals. "Alguns polígons de Sallent són més a prop del nucli de població de Sant Fruitós; a la urbanització de Pineda de Bages, s'hi arriba abans des de Santpedor, tot i que pertany a Sant Fruitós", explica Batanés. L'alcalde de Sallent, David Saldoni, afegeix que els "temps actuals requereixen noves pràctiques i impulsos en les dinàmiques municipals".
 
De la seva banda, l'alcalde de Sant Fruitós també ha volgut destacar que la col·laboració s'emmarca en la "bona entesa" de les Policies Locals i s'estableix entre tres "governs de colors polítics diferents". Batanés ha afirmat que l'acord "posa de manifest que és una aposta per a la ciutadania i no una qüestió política". Per al batlle, l'associació de serveis també es troba avalada per la "satisfacció" dels cossos policials i pel "suport" de la Generalitat.
 
Un 50% menys d'hores extres durant la Festa Major
Després dels primers mesos de col·laboració, un dels principals "èxits" que subratlla Saldoni ha estat la planificació "d'accions conjuntes" entre els municipis, que ha evitat "doblar efectius en molts casos". El cap de la Policia Local de Santpedor, Moisès Gimeno, ha destacat a l'ACN que per la Festa Major del poble "les hores extres es van reduir un 50%" respecte a l'any passat, ja que van comptar amb el suport d'agents de les altres plantilles. 
 
Un altra de les possibilitats ha estat la compra conjunta d'equipament i material, que ha permès "reduir un 20% aquestes despeses respecte a les de fa dos anys", assenyala Batanés. Les Policies Locals de Santpedor i Sant Fruitós van fer un altre pas endavant en aquest marc de col·laboració quan el passat mes de setembre van començar a treballar en un mateix canal d'emissora, que pertany a la Xarxa Rescat i a la qual Sallent ja té previst unir-se durant aquestes setmanes. 
 
Avantatges en els temps de resposta i per compartir material
El cap de la Policia Local de Sant Fruitós, Àlex Finque, i el de Sallent, Francesc Sedano, van ocupar aquests càrrecs més tard de la proposta de l'acord. Finque valora que la iniciativa que van impulsar els seus companys és "molt interessant a l'hora de donar suport als agents" i destaca que els temps de resposta són "boníssims" quan han de realitzar una intervenció, per exemple, una alarma que s'ha disparat. "El servei dels agents és de més qualitat", afegeix. 
 
Un dels agents de Sant Fruitós de Bages, Josep Lluís Lorente, afirma que és "important" saber que tens "una patrulla que en qualsevol situació d'urgència et pot donar suport". Per la seva banda, Sedano ha destacat l'avantatge "de compartir recursos entre els tres municipis", ja que "es pot tibar del veí" si és necessari. Per al cap de la Policia Local de Sallent, la col·laboració és "positiva tant per als comandaments com per als agents, a tots els nivells". 
 
Voluntat "d'aprofundir" en la col·laboració
Després d'aquests primers mesos, per als batlles, ha arribat el moment "d'aprofundir" en l'associació i "plantejar nous reptes", tal com destaca l'alcalde de Sallent. Segons ha avançat, l'objectiu més immediat que estan estudiant és desenvolupar "patrulles conjuntes". Amb tot, Saldoni reconeix que aquesta col·laboració requereix "molta coordinació, ja que els cossos són estructures jeràrquiques i l'autoritat policial és diferent en cada municipi". Sobre l'entesa amb els seus homòlegs, el cap de la Policia Local de Santpedor, Moisès Gimeno, explica que existeixen "diferències i punts de trobada", però que "la gràcia consisteix a consensuar la feina i tirar endavant el projecte". 
 
Saldoni ha assegurat que el govern de la Generalitat ha identificat "un camí a explorar i seguir" en aquest marc de col·laboració. L'alcalde de Sallent ha destacat que el procés per constituir l'associació "no va estar faltat de dificultats" a nivell jurídic però ha afirmat que la "Generalitat hi ha cregut fermament i ens ha ajudat a superar les barreres". Gimeno ha coincidit a destacar que aquesta col·laboració, l'han desenvolupada "sense full de ruta ni model", perquè no hi havia "precedents per prestar serveis de policia de forma associada".