05.11.13 - VIC • Osona

Vic aprova unes ordenances fiscals pel 2014 'lleugerament a la baixa' amb el suport de CiU, ERC i PSC

Martes, 05 de Noviembre de 2013

El punt més polèmic ha estat el referent als solars buits qualificats com a sòl urbanitzable, que amb les noves ordenances pagaran un 60% menys

El ple de l'Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns unes ordenances fiscals "lleugerament a la baixa" amb els vots favorables de CiU, ERC i PSC. El regidor d'Hisenda, David Sala, ha explicat que l'Impost de Béns i Immobles tindrà una rebaixa del cadastre que passarà del 0'56% al 0'508, el mateix que l'any 2012. El punt més polèmic ha estat el referent als solars buits qualificats com a sòl urbanitzable, que amb les noves ordenances pagaran un 60% menys -gràcies a la rebaixa de la base cadastral- "per adaptar-se a la realitat del mercat". Des de l'oposició, CUP, SI i ICV hi han votat en contra argumentant que es tractava d'unes ordenances fiscals "que defensen els interessos dels rics".
El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Vic, David Sala, ha explicat que la majoria de ciutadans veuran congelada la pressió tributària "perquè l'equip de govern no vol augmentar els impostos als ciutadans". Pel que fa a l'IBI, la taxa amb més repercussió, aquesta no augmenta sinó que s'abaixa "lleugerament". Per aquest 2014, el tipus de gravaven serà del 0'508 per cent, quan es tracti de béns urbans, i del 0'90% quan es tracti de bens rústics. En el primer cas, el gravamen de l'any anterior era de 0'56%, cosa que suposa una reducció del 9%. Sala ha explicat que amb aquesta rebaixa també es pretén pal·liar el 6% d'augment que obliga el decret del Govern espanyol.
 
El regidor d'Hisenda ha explicat que en el ple del mes passat es va acordar per unanimitat demanar la revisió dels valors cadastrals de la ciutat. Tot hi haver fet la demanda, Vic no reunia els requisits que es demanaven ja que l'última revisió es va fer el 2005 i tampoc s'arribava al topall exigit per la Generalitat.
 
L'ajuntament va insistir en què es revisessin almenys els solars programats que havien estat afectats pel POUM posteriors al 2005. En aquest apartat hi havia un grup de solars buits que havien vist augmentat el seu valor cadastral, "però que no s'adequava al preu real de mercat". Sala ha assenyalat que aquests solars veuran rebaixada la seva quota. 
 
Els solars sense edificar, amb un valor mínim de 40.000 euros, tindran un tipus de gravamen aplicable del 0'75%. Amb el suport del PSC, l'equip de govern defensa que "ara no hi pot haver diferències" i és per això que aquests solars passaran a pagar el mateix que la resta de solars de la ciutat, ha afegit Sala. L'operació es farà en dos exercicis i el 2015 pagaran el mateix.