09.12.13 - LA SEU D'URGELL • Alt Urgell

L'ajuntament de la Seu presenta uns pressupostos austers que no obliden les petites inversions a la ciutat

Lunes, 09 de Diciembre de 2013

Es congelen els impostos municipals per tercer any consecutiu


L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i el regidor de finances, Jesús Fierro, durant la presentació dels pressupostos del 2014 a la premsa.
L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha redactat uns pressupostos pel 2014 que el seu alcalde, Albert Batalla, ha qualificat "d'austers però que no oblidaran les inversions necessàries pel bon funcionament de la ciutat". Les inversions contemplades als pressupostos pel 2014 ascendeixen a 504.000 euros, tot i que el regidor d'hisenda, Jesús Fierro, ha afirmat que augmentaran en una segona fase "quan s'hagi tancat l'exercici del 2013 i se sàpiga el romanent de tresoreria que permetrà més inversió". Els pressupostos xifrats en 12.675.813 euros, que es presentaran aquest dilluns a plenari municipal per tal que siguin aprovats, congelen l'augment d'impostos municipals per tercer any consecutiu.
El regidor d'hisenda, Jesús Fierro, ha explicat que els pressupostos del 2014 "compleixen tres paràmetres bàsics, el principi d'estabilitat pressupostaria, que s'ha de fer per llei, compleix amb el sostre de despesa, estem per sota, i el més important és que compleix amb el pla econòmic financer que varem aprovar a l'ajuntament".
"El capítol d'inversions no son grans quantitats, la prioritat es el manteniment de la ciutat, i que la ciutat presenti millor aspecte" ha dit Fierro. La inversió més important pel pròxim any contemplada als pressupostos la urbanització del pati palau que suposarà una inversió de 600.000 euros i que conta amb una subvenció de fons FEDER. Fierro ha manifestat que "no és una obra menor, és al centre històric de La Seu, un lloc pel que passa molta gent i que ara dona molt mala imatge". 
Entre les inversions que es contemplen als pressupostos del 2014 hi ha el canvi de gespa del camp de futbol, que costarà uns 200.000 euros, el canvi del sistema de calefacció de la casa consistorial que passarà de caldera de gas a biomassa, el manteniment de camins i millora de voravies o la millora de senyalització comercial al municipi. Fierro ha explicat que hi haurà una nova fase d'inversió que es decidirà quan s'hagi tancat el 2013 i sàpiga el romanent de tresoreria pel que es preveu que el capítol d'inversions sigui més elevat. Des de el consistori s'ha assegurat que es mantindran les partides que asseguren la cohesió social i les partides per a la creació de llocs de treball.
El regidor d'hisenda a remarcat que aquests pressupostos són els primers que s'elavoren sense haver de contar amb el pagament de la sentència de la Gallinaira, això són 300.000 euros menys de despesa. Aquesta sentència ha costat 3,5 milions d'euros i ha marcat l'elaboració dels pressupostos dels últims anys.
En relació a l'estalvi i contenció de la despesa, Fierro ha dit que "enguany es reflecteixen 200.000 euros menys en capítol 1, de personal". En aquest sentit ha explicat que es va arribar a un acord amb els sindicats amb qui es va aprovar una reforma laboral per estalviar 200.000 euros que sumats amb els 100.000 del 2013 i els 200.000 que es projecten per 2015, haurem rebaixat els 500.000 euros que ens demanaven de rebaixar del capítol 1. 
Per finalitzar Fierro ha explicat que el 2013 es tancarà amb un deute de 10.600.000, i que pel 2014 es preveu rebaixar-lo fins a 9.000.000 d'euros. Fierro ha dit que "es va rebaixant poc a poc en uns anys, permetrà que l'ajuntament de La Seu podrà fer front a les inversions sense haver de demanar préstecs". En aquest sentit ha afegit que la previsió de la ratio d'endeutament pel 2014 es tancar al 75% mentre que es tancarà el 2013 al 90%.