24.01.14 - LLEIDA • Segrià

El Departament d'Interior i la Diputació de Lleida signen un conveni de col·laboració en matèria de formació en Protecció Civil a les entitats locals

Viernes, 24 de Enero de 2014

Ramon Espadaler ha expressat que els interessa poder arribar a tots els municipis del país per informar dels plans de Protecció Civil i una manera eficient de fer-ho és a través de les diputacions

El conseller del Departament d’Interior, Ramon Espadaler, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, han signat aquest matí un conveni de col·laboració entre ambdues administracions en matèria de formació en Protecció Civil a les entitats locals. La signatura ha tingut lloc a la seu de la Diputació de Lleida i ha comptat amb la presència del delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, el director general de Protecció Civil de la Generalitat, Jordi Aurich i la directora territorial del Departament d’Interior a l’Alt Pirineu i Aran i Lleida, Anna Miranda.
 
El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha expressat que "ens interessa poder arribar a tots els municipis del país per informar dels plans de Protecció Civil i una manera eficient de fer-ho és a través de les diputacions".
 
Pel que fa al conveni, el conseller ha explicat que "serà una eina útil en un moment complex com és una emergència".
 
Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha indicat que “és necessari que els càrrecs electes i els funcionaris dels ajuntaments tinguin els coneixements per poder atendre amb major eficiència tots els supòsits relacionat amb la protecció civil”.
 
Reñé ha explicat que més del 70% dels municipis de les comarques lleidatanes tenen fets els seus plans d’emergència i que aquesta formació ajudarà a completar aquest percentatge.
 
L’objectiu d’aquest conveni és d’adaptar-se a la Llei de Protecció Civil de Catalunya (Llei 4/1997) que preveu que el personal dels serveis públics inclosos en el plans de protecció civil han de rebre formació específica. Per aquest motiu, amb la signatura d’avui, s’estableix un marc de col·laboració en matèria de formació entre el Departament d’Interior i la Diputació de Lleida que permetrà oferir formació especialitzada a tot el personal vinculat d’alguna manera a les tasques de protecció civil dels municipis com són càrrecs electes del govern i oposició, tècnics municipals, policies municipals, membres de les brigades municipals, agutzils, etc...
 
Cal recordar que l’alcalde d’un municipi és la màxima autoritat de Protecció Civil en el seu municipi i també destacar la importància de la col·laboració dels Consells Comarcals en l’àmbit de protecció civil (a través dels Plans d’Assistència i Suport)  així com la coordinació de l’àmbit local amb la Direcció General de Protecció Civil.
 
El conveni signat avui estableix que el contingut del programa formatiu i els docents els aportarà el Departament d’Interior. Aquesta formació, que serà complementària de la que ofereix l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya en matèria de Protecció Civil (per exemple, als més de 600 voluntaris municipals de Protecció Civil a Catalunya), inclou matèries com la planificació dels riscos, el paper dels municipis en els plans de protecció civil i l’operativa de Protecció Civil de la Generalitat (els recursos que la Generalitat posa a disposició dels municipis en cas d’emergència i com treure’n profit).
 
Pel que fa a la Diputació de Lleida, aquesta s’encarregarà de la gestió econòmica i administrativa que comportin els cursos, així com de la seva difusió entre els treballadors/es dels ens locals i fomentar la participació en les mateixes.
 
Per tal d’assegurar l’assoliment dels objectius establerts, el conveni contempla la creació d’una Comissió de Seguiment.
 
Aquest és el primer conveni d’una sèrie de quatre que el Departament vol signar amb cada una de les Diputacions per tal d’acostar la formació en protecció civil al territori.
 
Al llarg del matí, el conseller Espadaler també ha visitat l’Ajuntament de Guissona i el parc de bombers, on properament s’iniciaran les obres que han de finalitzar el projecte de construcció del nou parc. Concretament, s’habilitarà la nau ja construïda, tot incorporant noves dependències com la sala de control, el gimnàs i la cuina, entre d’altres.
 
El parc de Bombers Voluntaris de Guissona és un dels 34 parcs de Bombers de la Regió d’Emergències de Lleida. Es tracta d’un parc de bombers que compta amb una plantilla de 12 bombers voluntaris i una dotació de dos vehicles, un camió BRP (autobomba rural pesant) i un vehicle de personal i càrrega.
 
La visita del titular d’Interior a les comarques de Lleida continuarà a Mollerussa, on el conseller assistirà a la Junta Local de Seguretat de Mollerussa i signarà convenis de col·laboració per a l’adhesió d’aquest municipi a la Xarxa RESCAT de radiocomunicacions d’emergències i seguretat de Catalunya, i per a la cessió d’ús del programari de gestió i suport als processos de les policies locals denominat SIPCAT. A la tarda, està previst que el titular d’Interior es desplaci a Barbens per signar un conveni en matèria d’Educació per a la Mobilitat Segura Pràctica.