02.05.11 - BARCELONA • Barcelonès

Ortega demana que Govern i ajuntaments facin front a la crisi i no es posi en perill l'estat del benestar

Lunes, 02 de Mayo de 2011
 La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha apostat aquest dilluns perquè la Generalitat i els ajuntaments facin front a les dificultats de la crisi econòmica perquè en "cap cas es posi en perill l'estat del benestar, que no ho està, ni la cohesió del territori". De fet, ha remarcat que ni els alcaldes ho permetran ni el Govern tampoc. Ortega ha apel·lat a la unitat entre la Generalitat i el món municipal en altres àmbits com per exemple la reforma de la llei de governs locals així com la constant reclamació d'un millor finançament per als municipis.
 
Ortega ha fet aquestes declaracions al Palau de la Música en un acte organitzat per la publicació Alcaldes.eu, on hi ha estat presents uns 40 alcaldes de diferents municipis i diferent color polític. En aquest context, alcaldes i Generalitat han deixat de banda les crítiques que s'han produït en les últimes setmanes pel pla d'ajustament del Govern per fer crides a la unitat entre les dues administracions. La mateixa Ortega ha defensat que el Govern és municipalista i ha recalcat que queda molta feina a fer a nivell legislatiu. La vicepresidenta ha apostat per "un marc normatiu per garantir els drets i deures als electes locals i doni valor al compromís i la proximitat i la vocació responsable de servir que són els que emanen de la gent que es dedica a la política municipal als ens locals". 
 
La vicepresidenta ha manifestat que "caldrà treballar en un model on les competències municipals estiguin ben determinades i comptin amb el corresponent finançament aquesta és una assignatura pendent". Ha destacat que d'aquesta assignatura s'hi haurà de fer-hi front i hi hauran de treballar plegats. Ortega ha destacat que han "d'anar de la mà tant els alcaldes com el Govern" i ha apostat per buscar una major eficiència en els serveis i maximitzar la cooperació intermunicipal per mancomunar els serveis que agrupen alguns alcaldes. 
 
Revisió de les ajudes als ens locals
 
També ha apostat per tirar endavant entre tots la llei de governs locals "que ha de ser de país" i ha de "teixir la nova administració municipal del segle XXI". "També estem revisant els programes d'ajudes dels ens local per adaptar-lo a l'actual context i les noves necessitats prioritzant la reactivació econòmica i l'equilibri territorial", ha recalcat. Després de la normativa d'ens locals, ha indicat que s'ha de fer front al finançament dels governs locals per "resoldre els problemes dels municipis". "Pel Govern, aquest és un dels problemes prioritaris" i sabem que "no és un tema conjuntural sinó estructural". Ha ressaltat que si es fa ha de ser amb consens. 
 
Ortega ha manifestat que els alcaldes són conscients que "la feina a la que s'enfronta el Govern no és fàcil". Ha negat que el Govern pugui fer la crisi desaparegui a través d'un acord de Govern. De fet, ha dit que de la crisi en sortiran tots plegats el Govern i els ajuntaments "de la mà i amb la complicitat de totes les associacions i entitats i de la societat civil". Ortega ha recalcat que el Govern treballarà amb sentit de país i al costat del ens locals. 
 
Per la seva part, el president de l'Associació de Municipis de Catalunya i alcalde de Martorell, Salvador Esteve, ha remarcat que el municipalisme és l'essència de la democràcia i ha recalcat que fer municipalisme "és també fer país". Esteve ha afirmat que els 947 alcaldes que surtin escollits "es trobaran en un del pitjors escenaris de la història de la democràcia local i el moment en què hi ha més demandes de la ciutadania és "el moment en que les finances dels ajuntaments estan més malmeses". Per això, ha apostat perquè més que mai "el món local ha de fer pinya, potenciar i reforçar la idea de col·lectiu i potenciar el sentiment de gremi". Esteve ha advertit que "no tot si val per desgastar políticament" i que "no s'han de traspassar les línies vermelles". També ha alertat que ara els governs locals hauran de dir que "no tot és possible". 
 
El president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha expressat rotundament que "si algú pot fer el retorn de la confiança de la societat en la política" són els alcaldes. Bustos també ha manifestat que els alcaldes són els que saben "de la fragilitat de la convivència als municipis i de la tensió social provocada per la crisi i a vegades provocada per la política que viu i sobreviu de la crisi i de les situacions dramàtiques que es viuen". 
 
Bustos ha assenyalat que a hores d'iniciar la campanya electoral aquest, ha explicat, serà "diferent i intensa". En aquest context, ha demanat a tots els que es presenten a les eleccions "tot és legítim en democràcia però que hi ha una cosa inacceptable i és jugar amb la convivència als municipis entre veïns i ciutadans". Ha demanat reflexió als que tenen responsabilitats polítiques globals i locals i que "tot allò que pugui dividir, trencar i fragmentar la convivència no sigui utilitzades perquè després no es recompondrà igual". De fet, ha recordat que al Palau de la Música no serà igual que abans tot i que es vulgui recuperar el que representava perquè hi ha un sentiment de traïció al poble el que va passar amb el cas Millet. 
 
Bustos deixa clar a Ortega que els municipis "no són oposició a ningú"
 
L'alcalde de Sabadell ha manifestat que la FMC i l'ACM estan units en la defensa del municipalisme català, que "és el millor que hi ha a Espanya". Bustos ha ressaltat que son un exemple d'un municipalisme que entén la pluralitat però vol fer possible que es tingui més respecte. Som govern i la vicepresidenta ho sap. En aquest sentit, ha assegurat que "no són oposició a ningú, sinó que són govern i que per això són lleials", però lleials en primer lloc amb els ciutadans. En aquest sentit, ha demanat a les altres administracions que els tinguin en compte i els prenguin com govern. 
 
En la seva intervenció abans del dinar, l'alcalde de Barcelona i candidat del PSC a la reelecció, Jordi Hereu, ha destacat la força de l'autogovern de Catalunya i el treball de milers de regidors i d'alcaldes. Hereu ha afirmat que ara hi ha tres setmanes de molta feina per les eleccions municipals. "Més enllà del debat necessari, aquí s'expressa la unió i la força que dóna treballar tots conjuntament", ha apuntat, al temps que ha recalcat que des del municipalisme hi haurà contribució que és exigent, però a la vegada corresponsable. 
 
Hereu ha ressaltat que "el municipalisme és una força que surt de la base i expressa els anhels dels ciutadans i junt amb el Govern haurem d'afrontar i sumar esforços per tirar endavant grans reptes com sortir de la crisi, generar les condicions per evitar la fractura social i tirar endavant aquest país". 
 
Ha aprofitat que l'acte es feia al Palau de la Música per manifestar que aquest lloc representa l'orgull del país i la capacitat de construir-lo des de la iniciativa social. "Un espai que ha de ser en el present i en el futur com ho estat al passat orgull del país. Ho torna a ser", ha volgut deixar ben clar.