06.05.11 - L'HOSPITALET DE LLOBREGAT • Barcelonès
Marín arrenca la seva primera campanya amb l'objectiu de revalidar la majoria absoluta del PSC a l'Hospitalet
Viernes, 06 de Mayo de 2011
 Repetir els 17 regidors de 27 que té ara el PSC a l'Hospitalet és una tasca que els mateixos socialistes veuen inabastable. L'actual alcaldessa, que ho és des que, fa ara tot just tres anys, succeí Celestino Corbacho, ha iniciat doncs la seva primera campanya com a candidata amb el repte de mantenir, com a mínim, la majoria absoluta. PP i CiU, a l'oposició, confien en què no l'assoleixi per ser decisius. Els convergents, ara tercera força, confien en pujar. El líder de l'oposició i dels populars, Juan Carlos del Río, en canvi, ha reivindicat aquesta mitjanit la seva formació com "l'única que pot guanyar en aquestes eleccions el partit socialista". ICV-EUiA vol capitalitzar els descontents amb el PSC.

"Jo demano als ciutadans que dipositin la confiança en mi per transformar, per treballar per ells, pels electors, pels ciutadans, pels veïns i per la ciutat". Amb aquesta petició de vot s'ha estrenat, poc després de la mitjanit, Núria Marín com a candidata a esdevenir la tercera alcaldessa de la ciutat escollida a les urnes en la democràcia des del 1979. És, de fet, l'única cap de llista que s'estrena aquestes eleccions, en les quals la resta de formacions amb representació al consistori repeteixen candidats.

Marín ha estrenat un rol, el de candidata, que fins ara havia defugit: el PSC no ha fet precampanya en aquesta ciutat, la segona de Catalunya, on té tradicionalment i en totes les eleccions un graner important de vots. De fet, Marín va declinar inclús la petició de la central nacional del seu partit per acudir, com sí que van fer molts altres batlles socialistes catalans, al carrer Nicaragua a perfilar-se com a líders.

Ara la candidata a validar a les urnes el seu càrrec d'alcaldessa farà una campanya "de proximitat", d'acord, ha subratllat, amb el què ha fet com a batllessa, trepitjant els barris de la ciutat. "Cada dia serem a un barri", ha explicat. "Malgrat que aquesta ciutat és gran, sabem que la proximitat és possible", ha reivindicat.

I també ha recordat "tot el que representa" el PSC, "tota l'experiència i tota la saviesa" que té al darrere. Feia així referència als 32 anys de govern ininterromput d'aquesta formació a la ciutat, que, des que va estrenar la democràcia per segon cop al segle XX, el 1979, ha escollit sempre el PSC.

Aquest període de govern tan llarg, que per Marín és un argument per la continuïtat, pel seu principal rival és el gran motiu pel canvi. "Els ciutadans ja estan farts; volen un aire nou que entri a l'Ajuntament, volen idees", ha declarat del Río, líder del PP i, amb cinc regidors, de l'oposició, poc després d'enganxar els seus primers cartells electorals.

I, davant d'una CiU que el 28-N va retallar distàncies al PSC i es va consolidar com a segona força, del Río ha reivindicat el PP com a "única alternativa real al Partit Socialista". Nosaltres, ha dit, "som els únics que podem guanyar en aquestes eleccions al Partit Socialista".

Borràs confia en què CiU sigui decisiva i Salmerón en què ICV-EUiA es beneficiï de la debilitat del PSC

La diputada i cap de llista convergent, Meritxell Borràs, en canvi, destaca que "el canvi" a la ciutat passa per CiU, que ara té tres regidors. Borràs confia en poder trencar la majoria absoluta del PSC, i en aquest cas poder ser decisiva per la governabilitat de la ciutat la propera legislatura.

De moment, però, els socis del PSC són els dos regidors d'ICV-EUiA. El seu candidat, Alfons Salmerón (EUiA), un dels dos regidors al ple actual, espera aconseguir més suports entre "la gent treballadora de l'Hospitalet que ha perdut referents perquè el Partit Socialista fa mesos que ha llençat la tovallola".

ERC espera tornar a entrar a l'Ajuntament gràcies a un pacte amb ecologistes

Fora de l'Ajuntament està, per ara, ERC. El seu candidat, Eduard Suárez, espera tornar a entrar al consistori, com ja van fer els republicans el 2003, gràcies a un pacte amb els líders ecologistes de la ciutat. En l'escomesa ha rebut en aquest inici de campanya el suport d'Anna Simó, que és hospitalenca i fou regidora a la ciutat.

Unes hores abans de l'arrencada de la campanya, al capvespre, unes desenes de persones s'han manifestat a les portes de l'Ajuntament demanant que aquesta no derivi en pica-baralles de tints xenòfobs. I és que la carrera electoral a la segona ciutat de Catalunya es correrà amb l'ombra de Plataforma per Catalunya, que el 28-N hi va obtenir un dels seus millors resultats a l'àrea metropolitana i el 22-M vol donar la campanada entrant al consistori.

De moment, però, no són més que una més entre la desena de llistes que es presenten a la ciutat i que no tenen representació. També ho fa la CUP, que amb aquesta candidatura, encapçalada per David Soriano, busca més donar-se a conèixer que no pas obtenir un regidor. Ciutadans, amb Noemí de la Calle, també concorre. Els Verds, Pirates de Catalunya, Unificación Comunista de España, Solidaritat i Reagrupament i Escons en Blanc completen la llista de 14 partits que participaran en aquesta campanya.