06.05.11 - BALAGUER • Noguera

Els partits enceten una campanya electoral a Balaguer d'unes municipals en què PSC i CiU es disputen l'alcaldia

Viernes, 06 de Mayo de 2011
Els diferents partits que concorren a les eleccions municipals a Balaguer han donat el tret de sortida aquesta mitjanit a la campanya electoral, alguns d'ells amb la tradicional enganxada de cartells. Així ho han fet el PSC i CiU que, amb Miquel Aguilà i Josep Maria Roigé al capdavant respectivament, parteixen amb més possibilitats de fer-se amb l'alcaldia després del 22 de maig. Tot i això, fins a vuit formacions es presenten a les eleccions a la capital de la Noguera les quals tenen ara quinze dies per convèncer l'electorat. Abans de donar per iniciada la campana, els candidats han participat a l'ajuntament en un debat organitzat pel Cercle de Promoció Econòmica de Balaguer i Comarca.

Els socialistes han encetat la campanya  desplegant un cartell gegant davant la seu de la formació. Miquel Aguilà encapçala un altre cop la llista del PSC amb què el partit aspira a revalidar l'alcaldia quatre anys més. I ho fa amb "il·lusió i optimisme", defensant i posant la feina feta els darrers anys com a aval i amb una campanya que porta per lema "Miquel Aguilà. L'alcalde de tots". Els principals reptes que té la ciutat segons la formació van encaminats a pal·liar els efectes de la crisi sobre els ciutadans de Balaguer sense deixar de banda els serveis bàsics i els serveis a les persones. Pels socialistes temes pendents encara són les autovies a Tàrrega i Lleida i l'encaix de la línia de ferrocarril al seu pas per la ciutat.  

A la plaça de la Saradana CiU ha obert campanya amb l'enganxada de cartells. La federació es presenta convençuda que "el canvi és possible a Balaguer" i ho fa amb Josep Maria Roig encapçalant novament la llista nacionalista i amb una aposta per un nou estil de governar amb la "transparència, la pluralitat i la participació" com a objectius. CiU vol que Balaguer recuperi el paper de ciutat de referència a Ponent i a Catalunya i per això aposta per ciutat "activa, il·lusionada i amb un futur engrescador". Els nacionalistes defensen un canvi de lideratge municipal ja que veuen "esgotat" el projecte del PSC. Aposten per la racionalitat en la gestió econòmica, reduir la pressió fiscal, una millora de l'administració i estar al costat dels emprenedors i de les principals activitats econòmiques de la zona. El lema escollit per CiU és "Per un Balaguer millor. Somriu al canvi". 

Amb el lema 'Pots confiar', el PP de Balaguer amb Joan Maria Molins al capdavant aposta per la feina "ben feta" per assolir una ciutat més participativa, austera i amb serveis més propers al ciutadà. El seu objectiu és el d'esdevenir una força decisiva al consistori balaguerí. Per aconseguir-ho, els populars defensen rebaixar el deute i la pressió fiscal. Es fixen com a reptes la transparència, l'austeritat i la sostenibilitat en la despesa, rebaixant la regidories "inútils" i regidors amb dedicació exclusiva. També creuen que per crear noves ocupacions cal donar suport al comerç i a petites i mitjanes empreses, simplificant tràmits i burocràcia.

ICV-EUiA afronta amb "ganes i il·lusió" les eleccions municipals en què aspira a mantenir la representació que ara té al consistori. Amb nou candidat, Gregori Garcia, la formació vol trencar amb anys de governs socialistes i amb el bipartidisme de PSC i CiU. Amb el lema "Que no retallin les teves idees" es fixa el repte de treballar perquè Balaguer pugui fer front a la crisi econòmica i a les retallades d'Estat i Generalitat, seguir amb la millora urbana del Centre Històric, amb la finalització de les obres previstes en el Pla de barris, la recuperació d'habitatges i del comerç i serveis. Els ecosocialistes també volen augmentar la participació ciutadana en els afers de la ciutat, millorar les comunicacions viàries i també aposten per una millora del comerç i de les indústries que generin llocs de treball i activitat econòmica. 

Amb Jaume Canal, que també s'estrena com a candidat, Esquerra vol engrescar la ciutadania a participar en la presa de decisions municipals i com a repte principal es marca incrementar l'autoestima dels balaguerins, també des de la "transparència i el treball", en contraposició "a l'actual amiguisme, electoralisme i apalancament". La millora de les comunicacions i la revitalització del Centre Històric són alguns dels eixos del seu programa així com la millora dels serveis, especialment per a la gent gran i per als joves, i de l'activitat econòmica, posant l'èmfasi en la creació d'ocupació. El lema de triat pels republicans per la campanya és: "Esquerra, el canvi que cal". 

Per altra banda, altres tres formacions també es presenten a Balaguer amb l'objectiu d'obtenir per primer cop representació al consistori. Són la Candidatura d'Unitat Popular (CUP), Plataforma per Catalunya (PxC) i El Gitano de Balaguer (EGB), formació amb el nom en què es coneix el seu promotor, el peculiar músic Joan Porta.