23.05.11 - CERDANYOLA DEL VALLÈS • Vallès Occidental

El PSC de Cerdanyola podria repetir el pacte de govern amb CiU

Lunes, 23 de Mayo de 2011
El PSC ha estat el vencedor de les eleccions a Cerdanyola del Vallès. Tot i perdre tres regidors els socialistes es mantenen com la força més votada amb un total de set. Més dur ha estat l'electorat amb ICV-EUiA, que ha passat de nou a cinc representants. Aquests resultats compliquen el panorama de pactes postelectorals a al ciutat, on el PSC es mostra obert a revalidar l'acord segellat amb CiU ara fa un any i mig, després de la ruptura entre els nacionalistes i els ecosocialistes, antics socis de govern, i que amb el suport d'ERC podrien tornar a tenir opcions matemàtiques de govern. Qualsevol pacte haurà de tenir la benedicció de Compromís per Cerdanyola i el PP, que ha obtingut cinc regidors.

El PSC fa una lectura molt positiva dels resultats, que tot i prendre'ls tres representants a l'Ajuntament els situa com la força més votada en unes eleccions que han introduït al ple dues formacions més respecte l'anterior mandat, els novells Compromís per Cerdanyola (CxC) i ERC, que no va aconseguit participar en els darrers quatre anys. Aquesta pluralitat de forces obre un nou escenari de pacte, donat que la suma per obtenir la majoria es situa en els 11 regidors.

En les dues anteriors cites electorals ICV-EUiA va acordar un pacte de govern amb CiU, on en els comicis de 2003 s'hi va sumar ERC. Aquesta combinació permetria a aquest pacte a tres bandes sumar nou regidors, insuficients per garantir l'estabilitat.

L'altra opció coneguda és l'aliança de PSC i CiU, equip de govern en l'últim tram de mandat des de desembre de 2009 arran del trencament del pacte entre ICV-EUiA i CiU després d'una greu crisi interna que va dur el llavors alcalde Antoni Morral (ICV-EUiA) a destituir la seva sòcia Consol Pla (CiU) i la dimissió en bloc dels altres dos regidors convergents. Tot plegat, va provocar un pacte sociovergent que va culminar amb una moció de censura i la investidura de la socialista Carme Carmona.

"No han passat ni vint-i-quatre hores, però el PSC ha demostrat que és un partit que pot treballar en consens, i això ho hem garantit en un any i mig de govern", assegura l'alcaldessa en funcions i candidata del PSC, Carme Carmona, que afegeix que no veu "res en contra perquè puguem seguir treballant amb ells (CiU)". Tot i això, l'aliança sociovergent comptaria amb 11 regidors, dos menys dels necessaris per la majoria.

Amb tot plegat, qualsevol acord haurà de trobar un punt de suport extern. El creixement del PP (5 regidors, dos més que l'any 2007) marcarà clarament el pacte per al futur govern local, on també caldrà tenir en compte l'entrada al consistori d'ERC (2) i Compromís per Cerdanyola (2).