23.09.14 - SANT BOI DE LLOBREGAT • Baix Llobregat

Sant Boi de Llobregat compta amb un nou servei d'intermediació hipotecària

Martes, 23 de Septiembre de 2014

L'objectiu del nou Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge (SIDH) és és augmentar i estendre l’atenció a les famílies amb problemes per afrontar els deutes hipotecaris, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únics de mediació en tot el territori de la demarcació de Barcelona.


Inauguració SIDH a Sant Boi de Llobregat.
L’alcaldessa, Lluïsa Moret, el diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, la cap de l’Àrea d’Assessorament Hipotecari de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya de la Generalitat de Catalunya, Sílvia Grau, i la vicedegana del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Rosa Maria Barberà, han presentat avui a Sant Boi el nou Servei d’Intermediació en Deutes de l’Habitatge (SIDH) que la Diputació ha posat en marxa en aquest municipi, i que va entrar en funcionament el passat mes de juny. 
Ofideute es va crear l’any 2010 per pal·liar els efectes de la crisi en l’àmbit de l’habitatge i evitar l’exclusió social per motiu residencial. Des de llavors, treballa per estendre la mediació entre els particulars i les entitats bancàries als municipis.
El desembre de 2012, la Generalitat i la Diputació van signar un conveni per coordinar els serveis de mediació hipotecària amb què comptaven les dues administracions. Amb la signatura d’aquest conveni, el servei Ofideute es coordina amb el SIDH de la Diputació per oferir un servei de proximitat a la ciutadania.
L’objectiu del SIDH és augmentar i estendre els punts d’atenció a les famílies que tenen problemes per afrontar els deutes hipotecaris, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únics de mediació en tot el territori de la demarcació de Barcelona. El SIDH compta amb la col·laboració dels Col·legis d'Advocats de Barcelona i de Manresa.
Funcionament del SIDH de Sant Boi
Sant Boi ja disposava d’un servei d’intermediació hipotecària, que ara s’ha reforçat amb aquest nou recurs. El SIDH és de cobertura municipal i s’hi pot accedir sol·licitant visita a l’Oficina Municipal d’Atenció al Públic (OMAP), a la Plaça de l’Ajuntament, número 1, que determinarà, en funció de cada cas, si aquest es deriva a l'advocat del SIDH o a l'advocat municipal.
Les famílies que es derivin al SIDH, una vegada feta la comprovació de les condicions d’accés (ser propietaris d’un únic habitatge que s’utilitzi com a habitatge principal i no poder afrontar el pagament de la hipoteca), són entrevistades per la persona lletrada especialitzada, que fa una proposta de modificació de les condicions del deute. Aquesta proposta és tramesa a Ofideute, de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que farà la mediació amb l’entitat financera corresponent. 
Punts SIDH en funcionament
Actualment estan en marxa els punts SIDH de les comarques de l'Anoia,  el Berguedà, el Bages i el Garraf, i alguns punts en municipis del Baix Llobregat i del Barcelonès. Però es preveu el desplegament territorial d’aquest servei de forma progressiva per tota la demarcació de Barcelona. De moment, funcionen 15 punts d’atenció: a Igualada, Sant Sadurní d’Anoia, Berga, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Viladecans, Castelldefels, Santa Coloma de Gramenet, el Prat de Llobregat, Gavà, Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Manresa i Consell Comarcal del Bages. En aquests punts, s’hi han atès més de 1.200 famílies de les comarques de l’Anoia, el Berguedà, el Garraf, l’Alt Penedès, el Baix Llobregat, el Bages i el Barcelonès, i s’han acceptat un 74% de les propostes d’intermediació amb les entitats financeres.