11.06.11 - MATARÓ • Maresme

Mataró nomena el primer alcalde de CiU

Sábado, 11 de Junio de 2011
Mataró (ACN).- L'Ajuntament de Mataró està encapçalat des d'aquest dissabte per un alcalde de Convergència i Unió (CiU), trencant així amb l'hegemonia de 32 anys dels socialistes. El convergent Joan Mora i Bosch ha estat investit en segona volta i amb els vots del seu partit, mentre que les altres formacions que han tret representació al consistori (PSC; PP, ICV, CUP i PXC), s'han votat a sí mateixes. De moment, no ha trobat aliances per formar govern. El ple ha estat marcat per les protestes des de l'exterior de l'edifici consistorial de centenars de ciutadans que rebutgen l'entrada de la Plataforma per Catalunya (PXC), que ha obtingut en les passades eleccions del 22-M tres regidors.
 
El moment culminant del ple extraordinari a la capital maresmenca ha estat quan el nou alcalde, -el quart que té Mataró des del restabliment de la democràcia després dels socialistes Joan Majó, Manuel Mas i Joan Antoni Barón-, ha rebut el bastó del Govern de la ciutat i se li ha imposat la banda de color vermell decorada amb un brodat de l'escut local, tal com està estipulat en el Reglament d'Honors i Distincions del consistori. Entre el públic, es trobava, entre d'altres, el president parlamentari de CiU i secretari adjunt de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Oriol Pujol.
 
La reactivació econòmica i la lluita contra l'atur han estat les prioritats que Mora ha marcat per aquest mandat. També ho és el mantenir el nivell de serveis sanitaris i educatius que s'ofereixen i vetllar per la construcció d'equipaments pendents. Això sí, tot amb un nou model de gestió que parteix de l'Ajuntament i que contempla les 'quatre A's': Austeritat, Aprimament, Agilitat i Avaluació.
 
La promoció de la ciutat per ser un referent al país; assegurar projectes estratègics com l'ampliació del Port, la construcció de la línia ferroviària orbital o el Tecnocampus o revisar el pla general, el d'equipaments, el pla de l'habitatge o el catàleg del patrimoni són altres eixos del programa del nou batlle, que estrena mandat amb un govern format únicament pels vuit regidors del CiU, després de no prosperar el 'pacte de concentració' que havia intentat dur a terme. 
 
"El resultat electoral ens ha marcat un rumb clar, el diàleg", ha continuat Mora en el seu discurs d'investidura. Un diàleg, que ha ofert a la resta de forces polítiques" "de tradició democràtica". Aquest apunt s'ha interpretat com un toc d'alerta a la Plataforma per Catalunya (PXC), que ha irromput al govern de Mataró amb tres regidors. 
 
El nou ajuntament de Mataró queda establert amb un total de vuit regidors de CIU, vuit més del PSC; 3 de PXC, dos d'ICV i un de la CUP. Esquerra Republicana, que havia estat anteriorment partit de govern, ha quedat fora del consistori.
 
PXC comença amb polèmica
 
Els membres de PXC a Mataró i especialment la seva líder, Mònica Lora, han estat també inesperats protagonistes de la jornada. Centenars de persones, entre els quals hi havia seguidors de la mobilització dels indignats instal·lats a la plaça Santa Anna de la ciutat i membres d'associacions d'immigrants, han protestat tan5 davant com al vestíbul a l'interior de l'edifici consistorial. Els crits de rebuig han estat constants, amb proclames com "Fora Feixistes de l'Ajuntament". Fins i tot, algun dels manifestants ha desplegat en la mateixa sala de plens una pancarta en què es llegia "Mataró reacciona! Fora Xenòfobs de l'Ajuntament".
 
En la seva intervenció, Lora ha destacat que "la campanya ha sigut molt dura per nosaltres", i ha acusat que els mitjans de comunicació de contaminar amb "mentides i fal·làcies" la trajectòria de PXC els dies previs a les eleccions. "Però la veu del poble ens ha posat on ens correspon", ha afegit "senyors del sistema, no han pogut amb nosaltres" ha dit en to desafiant la regidora. 
 
Davant les acusacions de partit xenòfob, Lora, qui ha portat fins a la sala de plens una figura de Sant Antoni de Pàdua, ha assenyalat que "cap immigrant ha patit mal per culpa nostra". Per contra, ha denunciat que durant la campanya ha estat "assetjada i intimidada al portal de casa meva" i que el número 3 de la llista va patir un incident quan algú li va punxar les rodes del cotxe.
 
Els regidors han hagut de sortir escortats per la policia quan ja feia més d'una hora que havia acabat la sessió plenària. El motiu és que molts detractors estaven esperant-los a fora per fer-los arribar de viva veu que rebutjaven que representants del partit fundat per Josep Anglada formin part de l'Ajuntament mataroní els pròxims quatre anys.