12.06.11 - VIC • Osona
Deltebre recupera la seva història ensenyant com es plantava tradicionalment l'arròs davant 2.000 persones
Domingo, 12 de Junio de 2011
 Deltebre (ACN).- El que va començar a Deltebre com un dinar entre amics s'ha convertit en una de les festes amb més participació i que més visitants atreu al municipi. Aquest diumenge s'ha fet una demostració de com es plantava tradicionalment l'arròs, a mà i amb el fang fins als genolls, i part del públic ha entrat als arrossars a provar l'experiència. Al setembre, en la segona part d'aquestes festes, es farà la sega tradicional. L'objectiu, segons Susanna Gómez, regidora de turisme de Deltebre, és descobrir el Delta i la seva història a tothom. La festa compta també amb una petita fira, un dinar popular, i les jotes ebrenques amb Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, que acabaran d'amenitzar la festa.
Susanna Gómez, regidora de turisme, comerç i fires de l'ajuntament de Deltebre, ha destacat que aquesta és una festa participativa i que aquest és un dels principals encants i raó de l'èxit de les festes de l'arròs. Aquell qui s'atreveixi pot entrar als arrossars amb els plantadors a aprendre el vell ofici, amb l'aigua fins als genolls i plantant amb la mà. La festa ha fet deu anys i atreu milers de visitants d'arreu de Catalunya però també de França o Anglaterra.

La festa va començar ja fa una dècada com una trobada entre amics, per dinar i recordar com es cultivava l'arròs antigament. La festa s'ha anat transformant, ha crescut i s'ha convertit en un èxit. Des de fa sis anys, és l'ajuntament de Deltebre qui l'organitza i se celebra en una finca particular, la Barraca d'en Salvador, on es pot descobrir bona part dels elements tradicionals dels arrossars ebrencs, amb les llacunes o les barraques. Tot i que l'espai comença a quedar reduït el nombre de visitants que acull, enguany més de dos mil, es fa difícil trobar un punt més emblemàtic per celebra-ho. 

Tenint en compte que només hi ha capacitat per oferir un dinar popular per a 500 persones, els restaurant de Deltebre promocionen l'arròs amb una jornada gastronòmica amb menús especials per a tots els visitants. D'aquesta manera, segons Gómez, es promociona també la gastronomia local.