La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, i la diputada de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, han inaugurat aquest dimarts la Jornada municipal per a un nou model de polítiques locals de garantia d’ingressos , al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona, amb l’assistència de més de 150 representants d’ens locals i professionals del sector assistencial.
La diputada d’Igualtat i Sostenibilitat Social, Lluïsa Moret, ha obert la jornada posant en valor «el nou enfoc en l’abordatge de les polítiques socials de la corporació per donar resposta a les necessitats actuals dels ens locals en àmbits com les polítiques locals de cures, fer front a les desigualtats sociourbanes o un model eficient d’ ingressos bàsics, que garanteixin una vida digna a totes les persones».
Lluïsa Moret ha explicat que la jornada és un punt d’inflexió per «repensar i ressituar les polítiques socials locals per a un estat del benestar més ampli i una societat més justa». Moret ha destacat «la voluntat de la Diputació de Barcelona per acompanyar la tasca dels ens locals en l’atenció de les urgències i les realitats de pobresa extrema, en benefici de la ciutadania i per a un funcionament eficient i sempre ajustat a la realitat actual dels serveis socials locals». En aquest sentit s’orienta el projecte transformador “Dret a uns ingressos bàsics. Polítiques municipals de garantia d’ingressos” com a instrument de reflexió compartida, intercanvi de coneixement i de desenvolupament tècnic per portar a terme aquest canvi.
En el discurs inaugural, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín ha alertat «d’un creixement de les demandes d’atenció als serveis socials municipals que demostren que molts veïnes i veïnes i famílies pateixen situacions de precarietat i d’extrema pobresa». Marín ha destacat dades com que «l’any 2020, el 21% de la població catalana es trobava en risc de pobresa, dos punts més que l’any anterior». Per Marín «necessitem polítiques de protecció social potents que ofereixin recursos bàsics i oportunitats de promoció social a tothom durant tot el cicle vital». La presidenta de la Diputació ha recordat les prestacions socials vigents en l’àmbit estatal, autonòmic i local tot recordant que «cal l’acompanyament als ens locals i a la ciutadania perquè es puguin superar els obstacles que impedeixen o dificulten l’accés a drets reconeguts». I ha afegit que «els municipis formem part d’aquest paraigües de protecció social, junt amb la resta d’administracions públiques». Marín ha conclòs que «l’acció dels municipis és vital i decisiva per desplegar una agenda política més ambiciosa i compromesa amb la garantia d’ingressos».
La trobada, adreçada a representants, personal tècnic dels ens locals i professionals del sector assistencial, pretén generar un espai per avançar cap a propostes de consens i estratègiques que millorin l’eficàcia i l’eficiència dels sistemes actuals de prestacions locals, i amb el compromís de promoure una vida digna i plena d’oportunitats per a tothom. Està impulsada per l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona.