Els ens locals i institucions catalanes rebrien 215 milions menys respecte el 2019 per impulsar accions de formació ocupacional
Si es confirma la mesura anunciada per l’executiu espanyol, els ajuntaments i institucions catalanes rebrien 215 milions menys respecte el 2019 per impulsar accions de formació ocupacional, una retallada que tindria un impacte directe negatiu en el finançament dels serveis públics d’ocupació que gestionen directament els ens locals.
En aquest sentit, els alcaldes i alcaldesses catalans signants posen de relleu que la mesura deixaria sense recursos econòmics els municipis per atendre l’emergència ocupacional generada pel tancament d’activitats econòmiques a causa de la crisi del Covid-19. Així, l’escrit subratlla que davant l’actual situació el que cal és enfortir el finançament dels agents que, com els ajuntaments, estan a primera línia per donar una resposta més ràpida i efectiva a les necessitats socials i laborals. En aquest punt, pels batlles i batllesses, les polítiques actives d’ocupació seran estratègiques i indispensables per generar ocupació i lluitar contra el creixement de l’atur.
Els governants locals alerten que si el govern espanyol no rectifica, “s’estaran empobrint les capes més desafavorides de la societat i es dificultarà les opcions de seguir amb una vida digna a milers de ciutadans d’aquest país.” Pel municipalisme català, les polítiques actives d’ocupació permeten a les persones sense feina escurçar la seva estada a l’atur i qualificar-se per obtenir millors llocs de treball. En concret, l’escrit posa de relleu que retallades en aquest àmbit serien del tot perjudicials i que els ajuntaments volen continuar prestant aquests serveis ocupacionals en qualitat i en major quantitat:
- Orientació i assessorament laboral per millorar la seva ocupabilitat.
- Motivació per a la incorporació al mercat de treball.
- Contractació directa de persones desocupades, per pal·liar la manca d’ingressos i donar-los formació.
- Eines per potenciar l’ocupabilitat dels col·lectius amb majors dificultats d’inserció, especialment de les persones aturades de llarga durada, les majors de 50 anys, persones joves, col·lectius amb discapacitat o amb baixa qualificació, perceptors de renda mínima, dones víctimes de violència de gènere..
- Formació per a l’ocupació, per tal de qualificar-la professionalment, amb una formació ajustada a les necessitats del mercat de treball que els permeti trobar feina.
- Programes de formació en alternança amb el treball per persones amb baixa qualificació i/o provinents de situacions de fracàs escolar.
- Col·laboració amb el teixit empresarial, per respondre de la millor manera les necessitats de les empreses, i consegüentment el conjunt de l’economia.
- Fomentar el desenvolupament econòmic local i la creació d’empreses, per tal que les persones emprenedores i els sectors més afectats per la crisi puguin sentir l’escalf i el suport de l’administració per a crear llocs de treball.
- Incentius i suport a la contractació en sectors i activitats que considerem estratègics o que son generadors d’ocupació.
Més informació
Consulta la carta en aquest enllaç