La capital catalana va ser el marc de la primera seu regional que va obrir la cambra legislativa europea en alguns dels seus estats membres
Serveix de punt de contacte per a mitjans de comunicació, institucions i societat civil
L’actual cap de l’oficina, Sergi Barrera, defensa la necessitat d’acostar el debat europeu a tot el territori
Anna Balcells-EL PUNT AVUI
Fa 25 anys, l’Oficina del Parlament Europeu engegava màquines a Barcelona. Era la primera antena regional de l’Eurocambra, és a dir, la primera seu de l’organisme que s’instal·lava en una ciutat que no és capital d’un estat membre, tot i que la inauguració oficial va tenir lloc l’any següent, el 1999. D’aquella època són també les oficines de Marsella, Milà i Múnic, a les quals es van afegir més tard les d’Edimburg –tancada després del Brexit– i Breslau (Polònia).
L’emplaçament inicial va ser a l’antiga torre del Banco Atlántico (Diagonal/Balmes), on la Comissió Europea ja havia obert, uns anys abans, la seva oficina de representació a Barcelona. El 2002, les dues oficines es van traslladar al passeig de Gràcia, davant de la Pedrera, el seu emplaçament actual.
Des de llavors, l’Oficina del Parlament Europeu s’ha convertit en un punt de contacte per als mitjans de comunicació, institucions i societat civil, segons explica el seu cap des del 2018, Sergi Barrera. Al principi, l’oficina ajudava especialment els mitjans que no tenien corresponsalia a Brussel·les, “però al llarg dels anys hem anat veient que la política europea és molt permeable en tots els àmbits i sovint des de Brussel·les es tracten el que serien els grans temes europeus –les cimeres, les reformes de tractats, els grans debats–, mentre que els temes sectorials sovint es porten més des de les diferents seccions dels mitjans de comunicació; i des d’aquí, es facilita aquest tipus de cobertura, amb sessions informatives, trobades, visites, etc.”.
Llegir més: El Punt Avui