L’acció planetària de WWF serà seguida per 7.000 ciutats de set continents en un gest a favor de l’estalvi energètic
Barcelona (ACN).- Monuments emblemàtics de 25 ciutats d’arreu de Catalunya han apagat la llum aquest dissabte 23 de març per sumar-se a l’Hora del Planeta, l’acció global contra el canvi climàtic de l’organització ecologista WWF. S’han sumit en aquesta foscor solidària monuments tan simbòlics com ara la Sagrada Família, l’Arc de Triomf, la torre Agbar, la catedral de Girona -que s’ha apagat amb 15 minuts de retard-, la Seu Vella de Lleida o la muralla de Tarragona. El gest d’escala planetària s’ha seguit per 7.000 ciutats de tot el món entre les 20.30h i les 21.30h (hora local) en un gest simultani que té per objectiu ajudar a prendre consciència de la importància de l’estalvi energètic.
Més de 7.000 ciutats i pobles de set continents s’han quedat a les fosques durant una hora simutàniament per participar en aquesta acció d’escala planetària que l’organització ecologista WWF convoca un dissabte de finals de març. El 2007 es va fer per primer cop a Sydney i, després de l’èxit de seguiment, els anys següents s’ha estès a la resta del món.
Entre els principals monuments i edificis que s’han sumat a la causa hi ha la Casa de l’Òpera i el Pont de la Badia (Sidney), Les Torres Petronas (Kuala Lumpur), la Torre de Tokio (Japó), el gratacels més alt del món, el Burj Khalifa (Dubai), la torre Eiffel (França), l’estàtua de la Sireneta (Dinamarca), els palaus de Westminster i Buckingham (Regne Unit) o l’Empire State (USA).
Aquesta ha estat la primera vegada d’El Kremlin i la plaça Roja de Moscú (Rússia) o el Vaticà, que s’ha afegit al gest després del nomenament del Papa Francesc. També han debutat aquest dissabte Palestina, Tunísia, Illes Galápagos, Surinam, La Guayana Francesa, Santa Elena i Ruanda.
A l’estat espanyol han participat 217 municipis, 25 dels quals de Catalunya, set més que l’any passat. Són Barcelona, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cobrera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Figueres, Girona, L’Hospitalet, Lleida, Mataró, Premià de Dalt, Premià de Mar, Rubí, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramanet, Santa Perpètua de Mogoda, Sitges, Tarragona, Terrassa, Tiana i Vilanova i la Geltrú.
A la capital catalana s’ha deixat a les fosques l’Arc del Triomf, l’Ajuntament, la Basílica de Santa Maria del Mar, l’Església de la Mercè, l’Església del Pi, el Monument a Colom, la Muralla Sots Tinent Navarro, el Palau de la Virreina, la Plaça Berenguer El Gran, el Monument a Mossèn Cinto Verdaguer, la Sagrada Família, el Castell de Montjuic, l’Aureola del Palau Nacional, la façana de la Seu del Districte, els Pavellons Güell, el Campanar Sant Vicents, el Rellotge de la Plaça Rius i Taulet, el Monument Anselm Clavet, l’Escultura de David i Goliat, el Parc Güell (turó de Les Creus), la Torre de la Llum, Can Fabra, les tres columnes del litoral, l’Església d?Abraham, el Centre Moral y Cultural, la Formiga Martinenca i totes les fonts ornamentals de la ciutat i la Torre Agbar.
A Tarragona s’apaguen els vestigis romans
L’Hora del Planeta rebrà el suport, a la demarcació de Tarragona, dels Ajuntament de Tarragona i Salou. A la capital tarragonina s’apagarà l’enllumenat del tram de la Via de l’Imperi i la Capçalera del Circ Romà durant una hora. La ciutat fa anys que participa en aquesta campanya per reclamar accions contra el canvi climàtic. Des de Salou també s’han solidaritzat amb aquesta acció, conscients que reduir la temperatura del planeta evitarà danys a la natura, l’economia i la salut de tots els ciutadans. En aquest municipi del Tarragonès, s’apagaran els llums dels principals centres públics i monuments, com la torre Vella o la Vela. Enguany hi haurà menys participació a la demarcació. Altres municipis de Tarragona i l’Ebre que havien col·laborat en la campanya, aquesta vegada no s’han adherit a la iniciativa.
L’Hora del Planeta arriba amb retard a Girona
A Girona, la Hora del Planeta ha arribat amb una mica de retard. En principi, estava previst que a dos quarts de nou del vespre s’apaguessin les llums de la Catedral de Girona, Sant Feliu i la façana del consistori però, finalment, ha succeït al voltant de tres quarts de nou del vespre. Des del consistori, el regidor de Sostenibilitat i Participació Ciutadana, Jordi Fàbrega, ressalta que es tracta d’una acció "simbòlica" que ajuda a conscienciar la població sobre la importància de l’estalvi energètic i la preservació dels recursos naturals.
"Participem en aquest esdeveniment perquè està en la línia de defensa del medi ambient que promovem des del consistori de Girona", ha afirmat Fàbregas. El regidor ha assegurat que una mostra de l’interès de l’equip de govern per combatre el canvi climàtic i cuidar el medi ambient és la restauració de la turbina de la central del Molí que permet obtenir entre 20 i 30 kilowatts a l’hora gràcies al cabal de la sèquia Monar. "Cal que els ajuntaments i la població participin en aquests actes perquè la cura del medi ambient és de vital importància", ha assegurat el regidor.