22.08.16 – LLEIDA • Segrià

25 joves s’acullen aquest 2016 a sessions educatives per evitar multes per tinença de drogues a Lleida

0
377

El programa de mesures alternatives a la sanció econòmica per tinença de drogues a la via pública s’ha aplicat a 405 joves des que es va iniciar el 2008, sent pioner a Catalunya

El desenvolupen la Regidoria de les Polítiques per als Drets de les Persones, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra
 
La Regidoria de Polítiques per als Drets de les Persones ha atès 25 joves durant els primers 6 mesos d’aquest 2016 dins el programa de mesures educatives com alternativa a la sanció econòmica per tinença de drogues a la via pública. Són 10 joves menys que en el mateix període de l’any anterior.
 
Aquest programa va néixer l’any 2008 fruit d’un conveni entre la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i la Regidoria de Benestar Social, essent pioner a Catalunya. L’objectiu d’aquest protocol és oferir una resposta educativa com alternativa a la sanció econòmica que suposa la infracció de l’article 36.16 de la LO 4/2015 (de consum o tinença de drogues il·legals a la via pública), amb la voluntat que serveixi per prevenir i detectar precoçment casos de consum de drogues i facilitar una adequada orientació a joves i famílies.
 
El programa està adreçat a joves menors d’edat, entre 13 i 17 anys, no reincidents. Principalment es tracta de joves que no tenen un patró addictiu a substàncies, sinó que el seu consum és experimental i està molt lligat a l’etapa adolescent com a part d’un ritual de pas.
 
Des dels inicis de l’aplicació d’aquest programa, l’any 2008, s’han atès 405 joves amb els quals s’ha pogut realitzat una tasca de canalització de situacions de consum i abús de drogues, millorant les pautes de comunicació familiar i la percepció del risc en el consum de drogues i promovent l’abandó del consum. En altres casos, ha permès la detecció de situacions de problema psico-social que han permès iniciar un treball a més llarg termini.
 
Paral·lelament a la realització del programa l’Ajuntament de Lleida ha participat, juntament amb altres municipis i entitats, en l’elaboració de la “Guia de recomanacions per a la implementació del Protocol de Prevenció sobre drogues ASA (alternativa a la sanció administrativa). Programes educatius per menors d’edat”. Aquesta guia, editada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, pretén recollir les recomanacions a seguir per implementar un programa de mesures alternatives i és fruit del consens entre diferents professionals que ja estaven aplicant programes similars al seu municipi.
 
Programa de mesures alternatives a la sanció econòmica per tinença de drogues a la via pública
 
El protocol s’activa quan els agents de la Guàrdia Urbana o dels Mossos d’Esquadra troben el cas d’alguna persona menor d’edat amb tinença o consum d’alguna droga il·legal a la via pública, procedint a localitzar la família del menor. En aquell moment, s’informa la família i el jove de les conseqüències del seu acte, que suposa una sanció econòmica (a partir de 600 euros) i s’ofereixen les mesures educatives com alternativa a la sanció econòmica. Aquesta primera trobada és important, ja que és el moment de més impacte per a la família i el menor. En aquest procés, l’acompanyament que fan els agents també és clau. En cas que el menor i la família accedeixin a participar del programa, signen un document on hi ha les dades de contacte dels professionals de la Unitat Tècnica de promoció de la salut de l’Ajuntament, que són les persones encarregades de fer el seguiment del programa, amb qui han de contactar en el termini de 15 dies.
 
Les mesures alternatives consisteixen concretament en una sèrie de sessions d’orientació psicològica individual/familiar encaminades a valorar els riscos que té el jove en relació al seu consum de drogues i, alhora, assessorar sobre les estratègies per minimitzar aquests riscos i/o abandonar el consum. Aquestes sessions es realitzen a la Palma- Centres de Recursos Juvenils.
 
Es realitzen entre 3 i 6 sessions per cada cas, adreçades al jove i també a la seva família, que són complementades en alguns casos amb sessions d’orientació amb educadors/es de joventut i/o serveis socials, per facilitar opcions de lleure alternatives al consum de drogues i també per facilitar experiències de pertinença a grups de joves diferents. En altres casos, també es realitza orientació respecte a la formació i l’ocupació.
 
Les persones reincidents en la seva infracció no es poden acollir de nou al protocol de mesures alternatives, a menys que hagi transcorregut un any des de l’última infracció.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.