La Fundació privada Pere Closa desenvolupa aquest programa socioeducatiu des de fa més de 15 anys al barri de la Mina
Imatge d’una aula d’estudi part del projecte Educació amb Tothom. Foto: Ajuntament de Sant Adrià de Besòs.
Des del 2001 al 2015 el Consorci de la Mina ha destinat 48.000 € al projecte
El projecte Siklavipen Savorença (Educació amb Tothom) és un projecte socioeducatiu adreçat a la població gitana que impulsa la Fundació Pere Closa (entitat gitana d’àmbit català) en el barri de la Mina, des de l’any 1998, i que el Consorci de la Mina subvenciona des del 2001.
Els objectius del projecte són assolir l’èxit escolar, la normalització educativa, promoure la interculturalitat i la igualtat d’oportunitats de l’alumnat gitano. Educació amb Tothom treballa en tres àmbits: els infants, la família i l’escola per tal d’assegurar l’assistència als centres educatius, la constància en la formació, optimitzar el rendiment escolar, estimular la motivació pel fet d’aprendre i assegurar el pas de primària a secundària i de secundària a l’ensenyament superior.
El passat any 2015 van participar 50 nens i nenes, 40 famílies, s’ha mantingut coordinacions amb 84 docents i 88 amb àmbits socioeducatius, 262 persones s’han beneficiat del projecte.
Amb els infants i joves es porten a terme les actuacions següents: classes de reforç educatiu en coordinació amb les escoles; tutories individualitzades per tal de millorar el desenvolupament d’habilitats i capacitats intel·lectuals i socials; sortides lúdiques com a alternatives al lleure.
A les famílies se’ls presenta el projecte, se’ls facilita informació sobre tot allò que tingui relació amb la formació dels fills/es (beques, terminis, recursos, serveis…), es fan acompanyaments en cas que sigui necessari (generalment en centres educatius) i s’estableix un seguiment acurat de la trajectòria acadèmica de l’infant (es traspassa informació dels tutors) i també es fomenta l’apropament, si cal, entre les famílies i qualsevol agent relacionat amb la formació dels infants.
Amb els centres educatius es fan coordinacions amb els tutors per tal de fer el seguiment acadèmic de l’alumne i preparar el material necessari per reforçar el seu currículum acadèmic. A més a més, una de les tasques més importants és potenciar l’apropament i la comunicació dels centres escolars a les famílies gitanes i amb aquest objectiu es proporciona informació a l’equip docent sobre aspectes culturals gitanos que poden incidir en la seva acció educativa amb els nens i nenes. La sensibilització amb els professionals docents respecte la cultura gitana i fomentar la imatge positiva d’aquesta, és una fita prioritària.
També es treballa amb les entitats de manera continuada (organització de cursos, concursos i activitats lúdiques…) i els serveis del barri (EAP, Serveis Socials…) per fer el seguiment de la seva trajectòria personal i/o familiar sempre dins de l’àmbit educatiu.
Des del 2001 al 2015 el Consorci de la Mina ha destinat 48.000€ al projecte Siklavipen Savorença (Educació amb tothom). Aquest és un dels programes que es duen a terme en el marc de les actuacions del Pla de transformació del barri de la Mina. Un Pla integral gestionat pel Consorci de La Mina que inclou accions en els àmbits següents: suport social i educatiu, formació i inserció sociolaboral, conciliació de la vida familiar i laboral, desenvolupament econòmic local, participació i desenvolupament comunitari, espai públic i civisme, i millora de la convivència i el civisme.