Les ciutats transformadores, una iniciativa iniciada per l’organització internacional de recerca i defensa TNI (Transnational Institute), ha nomenat les tres ciutats europees del Pacte: Barcelona, Cadiz (Espanya) i Grenoble (França) per a la seva primera edició del "Premi a la selecció popular" 2018 , en què els ciutadans poden triar en línia la seva ciutat favorita que ha catalitzat una profunda transformació en el seu sector energètic, aigua o habitatge. Les ciutats guanyadores de cada una de les tres categories es donaran a conèixer el 6 de juny.
Després d’haver compilat 32 experiències de bones pràctiques de 19 països en el que s’anomena Atlas d’utopies, el "Premi People’s Choice" de TNI té com a objectiu inspirar ciutats de tot el món amb accions urbanes audaces i eficaços en l’aigua, l’energia i l’habitatge. El nucli de la iniciativa de TNI és la participació i cooperació (és a dir, la cooperació i la competència al mateix temps), així com fomentar l’intercanvi i l’aprenentatge entre ciutats, ciutadans i agents locals.
Entre les 9 ciutats nominades de tot el món pel "People’s Choice Award 2018" es troben les històries inspiradores de les ciutats del Pacte Grenoble, Barcelona i Cadiz:
A la ciutat francesa sud-est de Grenoble, els seus ciutadans han reconegut el valor del seu ric patrimoni hídric i, per tant, lluitaven per la seva gestió pública. En fer-ho, Grenoble es va convertir en la primera ciutat de França en remunicipalitzar el seu sistema de gestió de l’aigua, permetent als residents no només estalviar 20 milions d’euros, sinó també millorar la qualitat de l’aigua. L’èxit de la història es pot veure a totes les altres ciutats seguint l’exemple de Grenoble a França, per exemple, on moltes altres ciutats han recuperat el control del seu sector aquàtic.
Cadiz, situat al sud d’Espanya, ha aconseguit abordar tres aspectes al mateix temps: l’atur, la pobresa energètica i la desconnexió del consum energètic. Amb el seu pla d’acció contra la pobresa energètica defensat pel seu carismàtic alcalde en combinació amb el Grup de Treball de Transició Energètica de la ciutat, aquesta ciutat espanyola del Pacte avança en la lluita contra la desocupació i la pobresa energètica creant noves oportunitats de treball per als seus ciutadans i actuant per millorar l’eficiència energètica.
A Barcelona, la plataforma ciutadana "en Comú" o "Barcelona en Comú (BComù) lluita per millorar la situació de vida a la segona ciutat més gran d’Espanya. Aquí, on els serveis d’aigua i energia són cars, i l’habitatge públic és baix, la vida digna segueix sent un privilegi. Per això, la plataforma, que va néixer en les lluites per la recuperació de la casa, ha assumit el repte de subministrar aigua i energia assequibles, així com l’habitatge públic als ciutadans, que impliquen cooperatives d’habitatge en el procés.
– Podeu votar aquí per a la vostra ciutat transformadora favorita fins al 5 de juny:
– Per obtenir més informació sobre la iniciativa sobre ciutats transformadores, consulteu la seva pàgina web: transformativecities.org
*A text from the ‘Covenant of Mayors’