L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos (PSC), considera que els batlles haurien de poder-se escollir “de forma directa” per evitar que “les sumes de perdedors” impedissin governar al candidat més votat. L’alcaldable del PSC a la cocapital vallesana i president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ho ha explicat en una entrevista amb l’ACN en què també ha advertit al Govern que els ajuntaments “no acceptaran” cap nova competència que no vingui acompanyada de recursos. Per a Bustos els consistoris “han sobrepassat el límit de la seva capacitat econòmica”.
Manuel Bustos assegura que la Llei Electoral hauria de modificar-se perquè qui governés un municipi fos el candidat que obtingués més vots: “La ciutadania no entén que el representant que vota no sigui el que acaba esdevenint el seu batlle”, comenta el president de la FMC que recorda el cas de Cerdanyola on un pacte entre CiU i ICV-EUiA va impedir que el PSC es fes amb el govern. Per al batlle la solució passaria per establir “l’elecció directa de l’alcalde en primera o segona volta com es fa a França o Itàlia”.
Suma de perdedors
El PSC de Sabadell compta amb tretze regidors al consistori. Bustos aspira a guanyar una confiança “majoritària” que li permeti constituir “un govern sòlid que no sigui la suma de perdedors”. En aquest sentit espera recuperar els vots que va perdre fa quatre anys quan governava amb majoria absoluta (quinze regidors). L’alcalde considera que l’èxit de CiU en les eleccions als Parlament no té per què reproduir-se en els comicis municipals. Aquest partit és la segona força de la ciutat, amb cinc regidors a l’Ajuntament, mentre que ICV-EUiA en té tres i ERC i l’Entesa per Sabadell dos cada un.
Tot i que Bustos no tanca la porta a possibles pactes post electorals, reconeix que no manté una bona sintonia amb la majoria de partits de l’oposició sabadellenca que titlla de “coalició del no”. Assenyala que arribarà a acords “amb aquells que posin l’interès de la ciutat per sobre del desgast de l’adversari”. L’alcalde denuncia que “a Sabadell si fos per alguns grups no s’hagués pogut invertir res en quatre anys perquè no han donat suport al pressupost”. Recorda que l’únic aliat del PSC a la ciutat ha estat el PP (dos regidors) i reconeix que això l’honora. “M’interessa un govern sòlid i estable […] tinc dubtes que alguns estiguin en la tessitura de sumar per construir”, sentencia.
Menys pressupost i més despesa social
L’actual context de crisi econòmica ha obligat el consistori a multiplicar els serveis socials i passar dels 5 MEUR a 15 MEUR. Aquesta actuació ha comportat una retallada d’altres partides com per exemple el pressupost de la Festa Major, l’ajust de la plantilla municipal o l’eliminació de càrrecs de confiança.
Bustos adverteix que en el proper mandat els impostos a la ciutat pujaran. L’alcaldable socialista considera que els batlles que diuen que executaran més projectes sense apujar els impostos “menteixen”. Tot i això subratlla que l’Ajuntament no incrementarà la pressió fiscal sobre els ciutadans perquè sempre es fixa com a referent l’augment de l’Índex de Preus de Consum (IPC).
Cap competència sense diners
El president de la FMC considera que els ajuntaments “han arribat al límit de la seva capacitat econòmica” i adverteix al Govern que no acceptaran més competències sense els recursos corresponents. Bustos reconeix que “si algú està preparat per fer front a les noves realitats són els ajuntaments” però exigeix a la Generalitat que contribueixi econòmicament. El batlle compara aquesta qüestió amb els recursos que el Govern reclama a l’estat espanyol i diu que l’executiu català ha d’entendre que Catalunya “no és només la Generalitat”, també els ajuntaments. Per al representant dels municipis “aquesta és una línia vermella que no permetrem que es traspassi”.
Un municipalisme feble i un PSOE que no el representa
El president de la FMC assegura que si encara no s’ha aprovat una nova Llei de Finançament Municipal ha estat perquè el municipalisme “és feble” i perquè els seus interessos mai han estat ben defensats a Madrid: “El grup parlamentari del PSOE […] no ha resolt aquesta qüestió”. Bustos adverteix que a partir del 22 de maig “serà molt difícil” que el govern català i l’espanyol no responguin a aquest problema: “El municipalisme no pot tenir un altre horitzó que no sigui aquest”, remarca l’alcalde de Sabadell que diu que és “inajornable”. Tot i això és conscient de l’actual context econòmic i diu que està disposat a acordar “condicionants”, com per exemple que la reforma s’executi quan l’economia estigui creixent per sobre del PIB.
El castellà també ha de ser clau per l’arrelament
El candidat del PSC a l’alcaldia de Sabadell considera que la llengua catalana no ha de se l’únic requisit “determinant” per obtenir el certificat d’arrelament, tal i com defensa el Govern. L’alcalde afirma que el coneixement del castellà i de les costums del lloc de residència també han de ser “elements a valorar” en aquesta mena de processos, així com per renovar el permís de residència o acollir-se al reagrupament familiar.
Per contra, el batlle aprova que la Generalitat elabori una normativa per a regular “de forma homogènia” l’ús del vel integral o nicab. Sabadell va acordar elaborar un reglament general d’accés als edificis públics però Bustos es partidari d’una mesura genèrica perquè assegura que d’aquesta forma no sorgirien discriminacions relacionades amb “el lloc de residència de les persones”.
Aïllament dels xenòfobs
Bustos es mostra crític amb partits com PxC que “defensen un projecte polític sostingut sobre la fragmentació i la ruptura de la convivència”. Des del seu punt de vista aquestes formacions “menteixen la societat”. El batlle diu que farà tot el possible per evitar que aquests partits participin en l’equip de govern i recorda que la FMC ha plantejat que en cas que aquests moviments obtinguin representació no puguin accedir a pactes: “Per un demòcrata de debò no és possible governar amb persones que no respecten aquests ideals”, diu Bustos
Canvi de lideratge del PSC
L’alcalde de Sabadell assegura que la seva màxima aspiració és seguir sent batlle i adverteix que “si hagués volgut fer el salt […] ja l’hagués donat” perquè afirma que ha tingut l’oportunitat. Assenyala que “respecta” la decisió dels alcaldes del PSC que s’han postulat com a possibles successors de José Montilla com Josep Fèlix Ballesteros, Àngel Ros o Pere Navarro, però rebutja fer-ne valoracions. “No diré res sobre aquests tema fins que es celebri el Congrés del partit”, remarca.
Manuel Bustos, el candidat del PSC
Manuel Bustos Garrido (Pedralba, Els Serrans, País Valencià, 1961) va traslladar-se a Sabadell quan tenia vuit anys per motius familiars i es va instal·lar al carrer Saboneria, al barri de la Romànica. Té tres fills i actualment viu en parella al centre de la ciutat. Alcalde de Sabadell i candidat a la reelecció del PSC, va cursar estudis de comptabilitat mercantil i va afiliar-se al PSC als 15 anys. Una de les seves primeres feines va ser com a conserge al Museu de Paleontologia de Sabadell. Posteriorment va esdevenir el diputat més jove del Parlament de Catalunya on hi va treballar durant vuit anys.
Bustos va entrar al consistori com a regidor a l’oposició l’any 1991 i l’any 1999 va ser escollit per representar el PSC a les eleccions municipals. Malgrat que en aquella ocasió ICV-EUiA es va presentar en coalició amb l’Entesa per Sabadell, el socialista va aconseguir 122 vots més que els ecosocialistes i es va fer amb l’alcaldia gràcies al suport de CiU i ERC. Aquest resultat va significar el final de l’hegemonia del PSUC i ICV a la ciutat on fins llavors havia governat Antoni Farrés.
L’any 2003, Bustos va ser reelegit amb majoria absoluta (15 regidors) i va formar un pacte amb la resta de partits que es va trencar posteriorment a causa de desavinences en la gestió municipal. En els comicis de 2007 va perdre la majoria, obtenint tretze regidors i va ser investit alcalde gràcies al suport del PP. Bustos també és President de la Federació de Municipis de Catalunya i diputat adjunt a la presidència de la Diputació de Barcelona.