Aposta pel diàleg per evitar un "xoc de trens" i defensa la constitucionalitat de la Llei de consultes
El portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, aquest dijous a Madrid.
El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha advertit aquest dijous el govern de Mariano Rajoy que no podrà resoldre el "problema" de Catalunya utilitzant únicament la via dels recursos al Tribunal Constitucional. Duran ha lamentat que l’equip del president espanyol hagi apostat per una via de la imposició que només condueix al "xoc de trens", i ni tan sols escolti els territoris quan presenta lleis que afecten les competències territorials, com per exemple la LOMCE. En aquest marc, ha apuntat que la Llei de consultes que va superar aquest dimecres un tràmit al Parlament "es legal i constitucional".
Duran ha fet aquestes manifestacions en el marc d’un esmorzar informatiu organitzat pel diari El Economista.El portaveu de CiU a Madrid ha advertit que "la qüestió catalana no es resoldrà a través de recursos al Tribunal Constitucional". "Si es vol resoldre els problemes cal parlar-los, dialogar-los, i no entendre’s a través del Tribunal Constitucional", ha dit, "perquè si no es fa hi haurà un xoc de trens i puc assegurar que tots en sortirem malferits". Segons ha assegurat, per evitar aquest "xoc de trens" el que cal fer és "dialogar" i no agreujar les diferències sobre qüestions que són "front constant de problemes" a la societat espanyola.
En aquest sentit, malgrat la reunió que el president de la Generalitat i el president del govern espanyol van mantenir a la Moncloa després de la investidura de Mas, "el resultat del diàleg avui no té fruits", i "el dia a dia de la relació entre els dos governs no és bo". En aquest sentit, ha recordat que el govern espanyol ha establert una reducció del dèficit públic "a base de reduir les transferències a les CCAA en serveis socials". "No hi ha diàleg quan es presenten lleis que afecten les competències de les CCAA i on es parla amb aquestes comunitats autònomes, o quan es presenta una llei com la Wert malgrat el que ha dit el Consell d’Estat", ha afirmat.
A més, Duran i Lleida ha acusat el govern espanyol de no complir les pròpies sentències del Tribunal Constitucional, com per exemple el que va determinar respecte a les beques o altres acords de les comissions bilaterals entre l’Estat i la Generalitat. "Qui incompleix constantment la Constitució és el govern de l’Estat", ha dit abans de citar l’impagament de les inversions de la disposició addicioinal Tercera de l’Estatut".
La Llei de consultes és "un marc legal i constitucional"
Duran també ha fet referència a la Llei de consultes que va superar un escull aquest dimecres al Parlament quan la majoria dels grups van rebutjar les esmenes a la totalitat que li havien presentat PP i C’s. Segons Duran, la consulta que s’ha de fer a Catalunya "serà legal", un fet que consta fins i tot al pacte que CiU va segellar amb ERC per a aquesta legislatura.
"Aquest és el compromís, consulta legal, el que passa que existeixen lleis catalanes que són tan legals com les espanyoles, i per tant si la llei de consultes actual o la que està en vigència permet algun instrument per poder consultar la ciutadania estaríem dins de la legalitat".
En aquest sentit ha reiterat que Catalunya disposa d’una llei "aprovada i recorreguda al Constitucional però no suspesa" i també "una llei de consultes que ahir va aprovar el Parlament de Catalunya" i que "si no impugna el TC és un marc legal constitucional. A més ha recordat que la Llei de consultes que està al Parlament "ja fa les seves pròpies reserves" i "s’autolimita" entenent que "hi ha algunes competències que no pot exercir, en funció del que diu la Constitució".
La proposta del PSOE "no sona malament" però cal veure’n "la lletra exacta"
El portaveu de CiU a Madrid també ha afirmat que la proposta del PSOE de reconèixer la singularitat de Catalunya a la reforma de la Constitució "no sona malament" però "cal veure més enllà d’aquest pronunciament com es materialitza i quina és la lletra exacta". Duran ha recordat que Artur Mas es va reunir amb Rubalcaba a Madrid i ell manté contactes constants també amb el líder del PSOE, i "nosalltres estem disposats a parlar d’aquesta reforma constitucional". En tot cas ha reiterat que CiU "no pot dir amén quan no coneix" a fons la proposta. "Aquesta música i aquest paràgraf concret d’aquesta partitura ens sona bé, però cal veure la partitura completa i la peça total per saber si estem o no estem a favor d’aquesta reforma de la Constitució", ha sentenciat.
"New Deal" a Europa
Duran també ha fet referència a Europa i a la necessitat de polítiques de creixement. Segons el portaveu de CiU cal canviar "sí o sí" la política europea i cal "deixar de criticar Alemanya" i proposar "alternatives" com per exemple un "New Deal" que permeti "reconduir" la situació a Europa.
En aquest marc, ha apostat pels bonus europeus, una formula, ha dit, que no requereix unanimitat a Europa i que permetria impulsar el creixement. "No fa falta que Alemanya els vulgui garantir, es poden garantir a través de bonus i de bancs centrals", haa dit.
En aquest sentit ha afirmat que el Consell Europeu del mes de juny és "clau" per al futur d’Europa, i "és importantíssim" que França, Espanya i Itàlia puguin aconseguir canvis a la política europea. "A mi m’agradaria que abans del Consell Europeu hi hagués un debat al Congrés per aportar propostes de cara a aquesta cimera", ha dit.