22.01.15 – BARCELONA • Barcelonès

L’Ajuntament de Barcelona destinarà més de 103 milions d’euros al manteniment del clavegueram de la ciutat entre els anys 2015 i 2022

0
471

La Comissió d’Hàbitat Urbà i Medi Ambient ha aprovat l’adjudicació del contracte a Fomento Construcciones y Contratas (FCC) per valor de 103.512.021,28 euros

Gràcies a aquest nou acord, els ciutadans de Barcelona podran comptar amb un descompte del 14% en les obres de construcció de nous claveguerons

A més, es contracten a 37 persones més per dur a terme aquestes tasques i la totalitat de la flota de vehicles serà elèctrica

La xarxa de clavegueram de la ciutat de Barcelona compta amb 1.532 km, 42.425 pous i un total de 62.397 embornals

La ciutat també té 13 dipòsits soterrats i dues zones d’inundació controlada 
 
L’Ajuntament de Barcelona ha adjudicat el contracte de manteniment del clavegueram de la ciutat de Barcelona per al període 2015-2022 per un import de 103.512.021,28 euros a l’empresa FCC Fomento Construcciones y Contratas, tal i com s’ha aprovat aquesta tarda a la comissió d’Hàbitat Urbà i Medi Ambient. La durada del mateix és de 8 anys amb possibilitat de prorrogar 2 anys més.
 
L’objecte d’aquest contracte és el manteniment del clavegueram de la ciutat, la neteja de les aigües litorals, les obres de conservació del clavegueram i nous claveguerons i la reparació dels claveguerons ja existents. Totes aquestes actuacions es duran a terme tenint en compte criteris ambientals, d’eficiència energètica, d’smart city i de foment de l’ocupació de persones amb discapacitat o amb dificultats particulars d’inserció al mercat laboral. 
 
Gràcies a aquest nou contracte, els ciutadans de la ciutat de Barcelona comptaran amb un descompte del 14% en les obres de construcció de nous claveguerons que hagin de finançar els veïns i es crearan nous llocs de treball amb la contractació de 37 persones més per dur a terme els treballs previstos. Actualment, són 178 persones les que s’encarreguen del manteniment de la xarxa i amb el nou contracte en seran 215. Finalment, la totalitat de la flota de vehicles que s’encarregarà d’aquestes tasques serà elèctrica amb emissions contaminants zero. 
 
Aquest contracte inclou els següents serveis: 
  • Inspecció de la xarxa: amb l’objectiu de quantificar els paràmetres que determinen l’estat de la mateixa.
  • Neteja de la xarxa: per garantir el correcte funcionament de la xarxa, eliminant qualsevol element que obstaculitzi el correcte funcionament hidràulic.
  • Neteja de les aigües litorals: retirada de tot tipus d’objectes flotants de la superfície de l’aigua de les platges durant la temporada de platges.
  • Manteniment d’instal’lacions: assegurar el correcte funcionament d’equips sensors i reguladors (estacions de bombament i dipòsits pluvials) vetllant per la implementació de les millors tècniques disponibles al mercat.
  • Obres: inclou les obres de conservació preventives i correctives de la xarxa de clavegueram; reposició d’elements de conservació de la xarxa; i actuacions d’urgència.
  • Reparació i construcció de claveguerons. 
Principals aspectes del nou contracte
A més dels descomptes als ciutadans per a l’execució de claveguerons, la creació de nous llocs de treball i la utilització de vehicles elèctrics, aquest contracte també compta amb altres elements novedosos com és l’ús d’equips innovadors per a la inspecció de la xarxa de clavegueram. Així, s’empraran, entre d’altres, drons per a la inspecció de col’lectors, sensors d’ultrasons o software de reconeixement de veu. 
 
L’adjudicatari del contracte ha presentat una oferta on realitza una anàlisi de les característiques i restriccions de la xarxa, dels seus elements auxiliars i del seu entorn per poder fer l’avaluació i l’aplicació dels recursos i dels procediments de treball més convenients per a cada situació per poder dur a terme els serveis inclosos en el mateix (inspecció, neteja, manteniment i obres), en molts casos mitjançant l’aportació de noves tecnologies adaptades als serveis que es demanen. 
 
A més, pel que fa al servei de manteniment de les instal’lacions, l’adjudicatari aporta en la seva oferta la realització d’un estudi i pla d’eficiència energètica dels equips inclosos. Això permetrà aplicar mesures d’eficiència energètica amb la reducció de consums elèctrics de les instal’lacions. Igualment, incrementen les tasques a realitzar en els plans de manteniment fet que allargarà la vida útil d’aquests. 
 
Aquest acord també inclou la millora dels sistemes d’informació per a facilitar la gestió de la xarxa i del seu manteniment. La totalitat de la xarxa no visitable i semi visitable serà gravada mitjançant sistemes òptics 3D i serà explotada mitjançant un software específic d’anàlisi i consulta que restarà a disposició de l’Ajuntament de Barcelona. 
 
La xarxa de clavegueram de la ciutat de Barcelona
El sistema de drenatge de la ciutat de Barcelona compta amb una xarxa de clavegueram de 1.532 km, 843 dels quals són visitables i 689 formen part de la xarxa no visitable. Barcelona disposa també de 13 dipòsits de retenció d’aigües pluvials soterrats -Zona Universitària, Escola Industrial, Joan Miró, Bori i Fontestà, Taulat, Rieres d’Horta, Urgell, Espinagosa, Fira 2, Doctors Dolsa, Plaça Forum, Vilalba dels Arcs, Porta Firal- i compta amb dues zones d’inundació controlada, Diagonal Mar i Poble Nou, amb un volum d’emmagatzematge de quasi 500.000 m3 que controlen un àrea de recepció d’aigua i en regulen el cabal cap a l’àrea beneficiada. Això permet minimitzar les inundacions a la ciutat i la contaminació dels rius i del front litoral en episodis de pluja intensos. 
 
Tot el sistema s’opera en temps real d’una manera centralitzada des del Centre d’Explotació del Cicle de l’Aigua a l’edifici municipal on s’ubica BCASA, gràcies a la implantació del Sistema de Telecontrol. Les funcions d’aquest sistema són la tele-supervisió de les magnituds variables de la xarxa, com ara els nivells d’aigua en els conductes, la precipitació, diversos paràmetres de qualitat d’aigua i la teleoperació dels actuadors de la xarxa: estacions de bombament, comportes i dipòsits.
 
L’activitat d’operació es basa en la informació de l’estat de funcionament de la xarxa i en una sèrie d’aplicacions de control automàtic per a cada instal’lació. A més, el sistema d’operació també controla aspectes del manteniment dels dispositius, control d’accessos a la xarxa i previsió meteorològica, com funcionament estàndard d’explotació quan no hi ha esdeveniments de pluja.
 
També cal destacar l’activitat "post-episodi", consistent en l’anàlisi d’episodis de pluja passats de certa importància, on s’analitza la gestió efectuada, buscant millores en el disseny i l’explotació del sistema.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.