Barcelona (ACN).- La majoria d’agrupacions del PSC que han presentat esmenes al punt de la ponència marc que fa referència a la relació amb el PSOE aposten per la fórmula que van pactar l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i l’alcalde de Sabadell, Manel Bustos. És a dir, perquè el PSC continuï formant part del grup parlamentari del PSOE al Congrés dels Diputats però els diputats socialistes catalans puguin votar de manera diferenciada en els temes d’especial interès per a Catalunya. D’altra banda, la ponència marc que es debatrà en el Congrés del PSC dels pròxims 16, 17 i 18 de desembre també compta amb esmenes que han presentat 24 agrupacions a favor d’un grup parlamentari propi.
Més de la meitat de les agrupacions del PSC que han esmenat el punt de la ponència sobre les relacions amb el PSOE defensen que els diputats socialistes catalans puguin votar de manera diferenciada en les qüestions d’especial interès per a Catalunya, una proposta basada en l’acord que van rubricar el passat juliol els alcaldes Ros i Bustos. De fet, hi ha 46 agrupacions que han presentat una mateixa esmena que va en aquesta línia.
Concretament, aquesta esmena que s’ha presentat de manera conjunta proposa que el grup parlamentari al Congrés dels Diputats passi a anomenar-se ‘Grup Socialista Federal’ i que la seva organització es decideixi en el marc d’un protocol acordat per les executives del PSC i del PSOE. A més, recull la creació d’una comissió paritària de seguiment per als temes catalans que es debatin a la cambra baixa, preveu que els diputats del PSC intervinguin en els debats parlamentaris d’especial interès per a Catalunya i que puguin votar diferent en "casos excepcionals relatius a temes d’especial interès per a Catalunya i el seu autogovern en què no hi hagi hagut acord en la comissió de seguiment".
Aquesta esmena majoritària està firmada, entre altres, per les agrupacions de Lleida, Molins de Reu, Badalona, Sant Boi de Llobregat, Sabadell, Rubí, Arenys de Munt, Mollerussa i Figueres.
D’altra banda, hi ha un grup d’esmenes més minoritàries que han estat presentades per 24 agrupacions i que defensen la necessitat que el PSC tingui un grup propi al Congrés dels Diputats. Entre les agrupacions que ho reclamen n’hi ha de Roses, Montgat, Girona, Sitges, Vilafranca del Penedès, Alella i Olot.
A més, la ponència marc també compta amb esmenes que no parlen directament sobre com s’han d’articular els diputats del PSC al Congrés però demanen "estrènyer relacions amb el PSOE provocant treballs i debats", com és el cas de l’esmena de Sant Feliu de Llobregat, o demanen "més protagonisme del PSC en tots els òrgans i decisions del PSOE", com es planteja des de Rubí.