23.01.18 – BARCELONA • Barcelonès

71 municipis opten a millorar els seus polígons, gràcies al Pla de modernització de polígons de la Diputació de Barcelona

0
444

En el marc del Pla de modernització de polígons, impulsat per la Diputació de Barcelona i dotat amb 30 MEUR, un total de 71 ajuntaments de la demarcació de Barcelona han presentat projectes específics per millorar la qualitat dels seus polígons d’activitat econòmica, adaptar-los a la nova realitat, augmentar-ne la competitivitat i atreure nova activitat econòmica.


El vicepresident del Public-Private Sector Research Center IESE, Joaquim Triadú, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa Foto: Òscar Ferrer/Diputació de Barcelona.
I és que tal com ha assegurat, avui, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, en la cloenda de la “II Jornada de Gestió Pública. El futur dels polígons industrials”, organitzada per IESE i la Diputació de Barcelona, els polígons són una realitat present en un gran part dels municipis de la demarcació (més d’un 70% disposen almenys d’un), però que en molt casos estan obsolets. «El 48% dels polígons i el 58% de les naus són anteriors a 1978, amb el dèficits importants que comporta aquests 40 anys d’antiguitat», ha dit Conesa.
La posada en marxa d’aquest Pla de modernització de polígons, que es va donar a conèixer el passat estiu,  parteix d’una anàlisi acurada de la situació actual. La demarcació de Barcelona compta, en l’actualitat, amb més de 1.000 polígons censats. Més de la meitat (60%) ocupen menys de 10 hectàrees, tot i que la superfície mitjana és de 19,2 ha. I s’estima que el 40% de tota aquesta superfície industrial està sense activitat econòmica . Unes mancances que es centren principalment en: manteniment i conservació, subministraments bàsics, mobilitat, seguretat, serveis a les empreses i persones i telecomunicacions.
El Pla de modernització de polígons compta, d’aquesta manera, amb dos tipus d’actuacions: els plans integrals i els projectes específics. Aquets últims són intervencions puntuals en diversos polígons urbanístics d’un municipi o bé intervencions puntuals en un o diversos polígons urbanístics amb continuïtat actual o tendencial, amb un cost que van del 100.00 euros al 1 milió d’euros.
És en aquest darrer apartat, on s’han presentat en la primera convocatòria aquests  71 projectes destinats, majoritàriament, a millorar la mobilitat dels polígons i el seu enllumenat. Tal com ha apuntat el vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, que ha participat també en la Jornada de Gestió Pública, aquesta primera convocatòria però «està dotada de 7,5 MEUR. De manera, que haurem de fer una selecció dels millors projectes». Així, ha continuat Castells «hi haurà un total de quatre convocatòries, cada una d’elles amb un pressupost de 7,5 MEUR».  
Fins a mitjans del mes de març, els ajuntaments poden presentar les seves sol·licituds per a la 1a convocatòria per als plans integrals. És a dir, aquelles intervencions d’alt impacte basades en un plantejament integral i estratègic.
El també responsable de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic Local, Marc Castells, ha assegurat que en aquest Pla es prioritza el compromís i la col·laboració publicoprivada. «És essencial – ha dit- que el teixit productiu, les empreses siguin protagonistes i participin activament del canvi i apostin per aquesta transformació».
Finalment, Conesa ha assenyalat que «aquest Pla s’inscriu en una estratègia política multinivell de creixement, l’estratègia Europa 2020 de la Unió Europea per un creixement intel·ligent, sostenible i integrador».
Connectem els ciutadans amb les oportunitats de futur
Aquest Pla de modernització de polígons s’inclou al Pla d’Actuació de Mandat de la Diputació de Barcelona (PAM) 2016-2019 que preveu, entre els 6 objectius estratègics, el d’impulsar l’estructura productiva local i el foment de l’ocupació. La Diputació vol “connectar els ciutadans amb les oportunitats de futur” i apostar pel territori com un element de generació de riquesa i creació de llocs de treball, potenciant la qualitat i l’impacte dels plans locals d’ocupació i, alhora, posant els recursos gestionats per la corporació al servei de l’ocupació dels col·lectius més vulnerables.
 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Alcaldes.eu es reserva el dret de revisar els comentaris i de no publicar-los en cas de no ser apropiats.